Idén már olyan lesz a Bánkitó Fesztivál, mint a járvány előtt

2022.02.21. 13:38
Július 13. és 16. között rendezik a Bánkitó Fesztivált. A Nógrád megyei Bánki-tónál tartott rendezvényre a koncertek mellett aktuális, izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal és civil-kulturális programokkal várják a látogatókat.

A Bánkitó Fesztivált 2019 óta először rendezik meg a járványhelyzet előtt megszokott módon. Három élőzenei színpaddal, a hazai elektronikus zenei szcéna irányzatait felvonultató színpaddal, aktuális, független színházi válogatással, a téma neves szakértőit megszólaltató tudományos előadásokkal, installációkkal és több kisebb pop-up helyszínnel készülnek a szervezők.

Aktuális témák, fontos párbeszédek

Az idei Bánkitó Fesztivál témája a mezőgazdaság. A szervezők minden évben törekednek rá, hogy „fontos, aktuális, izgalmas témát válasszanak, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra, és az új kihívásokra új megoldásokat is keresnek”.

A fesztivál nemcsak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keresi a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek. Olyan ügyeket boncolgatnak a téma kapcsán, mint a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai, a klímaválság, fenntarthatóság adta dilemmák aktuális, mindennapjainkat érintő választásai, és az azokhoz kapcsolódó társadalmi diskurzusok – ismertette az MTI.