Rekordösszeget fizetett ki a Spotify a zeneiparnak

2022.03.30. 14:46
Ettől függetlenül még így is sokan küzdenek a megélhetésért, ám előadóként kitűnni lényegesen könnyebb streamen, mint anno a CD-korszakban volt.

A Spotify közleménye szerint tavaly hétmilliárd dollárt fizetett a zeneipari jogtulajdonosoknak, amely az iparág teljes bevételének negyede. A hír a vállalat Loud & Clear nevű weboldalán jelent meg, amelyet tavaly indítottak azzal a céllal, hogy átláthatóbbá tegyék a kifizetéseket.

406 millióra nőtt azoknak a száma, akik havi rendszerességgel használják a Spotify alkalmazását, ez pedig 18 százalékkal több, mint az előző negyedévben. A prémium-előfizetők száma is 16 százalékkal nőtt, így már 180 millió ember fizet a platformnak – derül ki a Spotify tavalyi negyedéves pénzügyi eredményeiből.

Idén a Spotify minden eddiginél többet fizettek ki zenei jogtulajdonosoknak; több mint hétmilliárd dollárt. Ez az összeg 2020-ban ötmilliárd dollár körül állt meg.

A Spotify küldetésének lényege, hogy lehetővé tegye a művészek számára, hogy munkájukból éljenek, a mi felelősségünk pedig, hogy nyíltan és átláthatóan beszéljünk arról, hogy a streaming és a Spotify hogyan termel pénzt a zeneiparnak. Ezért indítottuk el tavaly a Loud & Clear nevű weboldalt.

írja az oldalon Daniel Ek, a Spotify alapítója és vezérigazgatója.

Könnyebb kiragyogni a tömegből

A vezérigazgató azt is hangsúlyozza, hogy míg a CD-korszakban az albumeladások 25 százalékát a top ötven előadó kapta, a Spotifyon ez a szám mára a felére csökkent, és csak 12 százaléka származik a top ötvenből. Ahogy fogalmaz:

Akárcsak a film vagy a sport hiperversenyes világában, a zenében is nehéz érvényesülni. Ezt megértem. De az általunk megosztott számok azt mutatják, hogy a Spotify javít a múlt zeneiparán, és egyre több előadó képes kitűnni a streaming korszakában, ami azt is jelenti, hogy a bevételi lehetőségek ma már messze túlmutatnak a szupersztárokon.

A Spotifyon 2021-ben több mint tízezer dollárnál többet kereső művészek több mint tíz százaléka (körülbelül 5300 előadó) az elmúlt két évben adta ki első dalát. Közülük 2021-ben 350-en csak a Spotifyról százezer dollárt termeltek.

Annak az 52 600 művésznek, aki 2021-ben több mint tízezer dollárt termelt a Spotifyon, 34 százaléka a tizenegy legnagyobb zenei piacon (Ausztrália, Kanada, Kína, Olaszország, Franciaország, Németország, Japán, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Kanada) kívüli országban él.

A legtöbbet streamelt előadó tavaly a Bad Bunny, Taylor Swift, a BTS, Drake és Justin Bieber volt, míg a legtöbbet streamelt dal Olivia Rodrigo Drivers License című száma volt.

A streamingóriás nyers adatai azonban nem mondanak el mindent – hívja fel a figyelmet a részletekben megbújó ördögre a BBC.

Sok a hobbizenész

Például egy előadó, akinek a zenéje tízezer dollárt (körülbelül hárommillió-háromszázezer forint) hoz a Spotify-jogdíjakból, lehet, hogy csak kétezer dollárt kap, miután a lemezkiadó és a kiadók is kiveszik a részüket. Persze ezt az összeget egy héttagú zenekar esetében, mint például a BTS, szét is kell osztani. A dalszerzők és a stúdiózenészek ennél még kevesebbet kapnak, tehát a zeneiparon belül még rengetegen küzdenek a megélhetésért.

Ennek ellenére a Spotify adatai némi betekintést nyújtanak abba, hogyan boldogulnak a művészek a streaming korszakban – a bevételek a következő kategóriákba sorolhatók:

  • 10 000 dollár–49 999 dollár: 36 100 művész
  • 50 000–99 999 dollár: 7000 művész
  • 100 000–499 999 dollár: 7330 művész
  • 500 000–999 999 dollár: 1130 művész
  • 1 000 000–1 999 999 999 dollár: 590 művész
  • 2 000 000–4 999 999 999 dollár: 320 művész
  • 5 millió dollár és afelett: 130 művész

A Spotify szerint körülbelül nyolcmillió ember töltött fel zeneszámot a szolgáltatására, és naponta hatvanezer új dal érkezik. Ennek eredményeképpen a Spotifyon szereplő művészek 99,3 százaléka kevesebb mint tízezer dollárt keres évente.

A vállalat azt állítja, hogy az adatbázisában szereplő nyolcmillió előadó több mint fele kevesebb mint tíz zeneszámot töltött fel, tehát még eléggé az út elején járnak, vagy talán inkább hobbiból csinálják.