Idén a Bagossy Brothers Company teríti lángosra a Balaton dalát

2022.06.24. 14:44

Egyedül lenni nem is olyan rossz, ám a magány... Az más tészta.

  • A magányt nem lehet félpuhára főzni.
  • A magány nem cseppfolyósítható.
  • A magány kőkemény, mint a hetes kenyér héja.

Nagyjából erről szól a Bagossy Brothers Company dala, amit úgy aposztrofálnak, hogy ez

A Balaton dala.

Talán azért, mert a címe: Balaton. És lássuk be, így már nehezen lehetne a Tisza-tó dala. Bár...

Ne legyen kétségünk: ezt a nótát ezen a nyáron oda-vissza dúdolni fogják Tiszán innen, Dunán túl, a Velencei-tónál, a Hortobágyot átszelő csatornák mellett, a Rába vizén, az Ipolyságban vagy éppen a Dráván csorogva. S hogy miért?

Mert ez a dal is életérzés, másrészt összetéveszthetetlenül Bagossy Brothers Company. Dallamvilágában, ritmusában, szövegében, hangulatában:

Ha Balatonon járok, enyém a világ,

olvadnak a szívek, s nyílik a virág,

A dalhoz ráadásul mini történet is készült, és nem meglepő módon arról szól, 

ha egyedül vagy, az nem jelenti azt, hogy magányos is.

Legalábbis ez derül ki abból a klipből, amely hol máshol, mint a Balatonnál játszódik. Főszereplője pedig nem más, mint A besúgó HBO-sorozat színésze, a seftelős egyetemi hallgatót, a Dugovics Mátét alakító Varga Ádám. 

Sima lángos, Balaton

Ebben a történetben bezzeg nem úgy buknak rá a csajok, mint a filmbéli egyetemi koleszban, de azt ugye senki nem is gondolja, hogy aki egyszer egy filmben nőcsábász volt, arra egy Bagossy-dal klipjében is buknak majd a lányok. Hősünk ennek megfelelően kellően egyedül kolbászol az élettel teli Balaton partján, de nem jut neki sem egy pillantás, sem egy érintés, nemhogy csók...

Pedig miről is szól a balatoni nyár? Móló, fél négy, Zamárdi felső, hamburger, erkölcsi lánc, csónak, lány, sűrű nádas. Ugyan... Hol vannak már a nyolcvanas évek a huszadik századból. Ez itt a huszonegyedik, Road Movie, Strand Fesztivál, Nagyon Balaton, koncert, fesztivál, sima lángos. 

Bagossy Norbert, a dalt szerző és előadó zenekar alapító frontembere azt mondja: 

a Balaton a zenekar második otthona! Ide tértünk haza rengeteg koncert után, itt beszélgettünk hajnalig a verandán, itt terveztük a jövőt, és itt írtunk meg rengeteg dalt. Nagyon sok élmény és barátság köt a Balatonhoz. Már régen érett bennem a gondolat, hogy ezt egy dal formájában megköszönjük.

A klip forgatókönyve a zenekar saját ötlete alapján készült. Ha a klipben valaki felismeri Marsalkó Dávidot vagy Till Attilát, az nem a véletlen műve.

Bagossy Brothers Company: Balaton

Rendező: Márton László. Rendezőasszisztens: Mitev Viktor. Operatőr: Sáji Róbert. Gyártásvezető: Bagossy Csaba. Fővilágosító: Tóth Dániel. Drón: AirFilm.hu. BTS-videó: Kulcsár Hunor. Produkciós asszisztens: Pirovich Gergely.

Főszerepben: Varga Ádám. Szalmakalapos lány: Toppler Dorina. Pinup lány: Pintér Dorottya. Limonádés lány: Zemetti Ana. Napszemüveges lány: Berecz Renáta. Fagylalt Faló Eb: Kevin (Bobóka)

A történet vége azért jó. És nem akarunk spoilerezni, de aki egyszer eljut a Balatonhoz, ahogyan a klip hőse is, az egyik naplementében biztosan rátalál a szerelem. Vagy nem. De az biztos, hogy ha kellően sokáig, értsd: hosszú ideig, órákon, napokon át gubbaszt, szemben a túlsó parttal, előbb vagy utóbb valaki leül mellé... 

(Borítókép: Bagossy Brothers Company: Balaton / klip / werk)