Az univerzum, amit egy éjjeli lámpával tudsz megvilágítani

2022.07.18. 19:26

Azt énekli Claudio Sanchez, a Coheed and Cambria énekese az A Disappearing Act című dalban, hogy van, aki olyan létezésben él, ami túlmutat a valóságon, és minden korlátot meghajlít. Ez kb. igaz lehet a Coheed And Cambria új, Vaxis II: A Window Of The Waking Mind című, sci-fi-alapú melodramatikus albumára is, amely egy ötrészesre tervezett koncept anyag második fejezete, és a rend kedvéért dupla lemez.

A Vaxis II: A Window Of The Waking Mind – ahogy a legtöbb Coheed and Cambria-album is – Claudio Sanchez énekes The Amory Wars című képregény sagájának univerzumára épül. Ez egy epikus sci-fi-történet az űrben zajló hatalmi harcokról és egy zsarnoki erők elől menekülő párról. Szóval itt egy nagyképű, végtelenített multimédiás narratíva, amelyből kiderül, hogy nemcsak a világűrben lehetnek a teret szétfeszítő labirintusok, de egy gitárszólóban is.

Az sem baj, ha a hallgatót nem érdekli a bombasztikus űrkaland, hiszen a dalok önmagukban is működnek, nem kell afféle gyorstalpalón kijárni a sci-fi-tanfolyamot. Mert hát kit érdekel, hogy Nia, a Pók nővér és Nostrand, a Lény éppen merre jár a Csillagfeletti Birodalomban, és hogy Vaxis, a fiú a saját elméjébe van-e zárva vagy sem.

Ha 11 évesek lennénk, talán felizgatnának a bolygóközi szökevények végtelen történetei, de akkor nem tudnánk mit kezdeni a prog-rock és nu-metal hatású, modern popos koncept lemezzel, amelynek még szinopszisa is van. És mit kezdene egy tini a Beautiful Losers ősképével, ami egy Leonard Cohen-szöveg volt, de ott van a pop-punk hatású The Liars Club is, és az ember csak kapkodja a fejét, mert nem érti, hogy lehet valami ennyire bekötve az amerikai kereskedelmi rádióbarát rockba, miközben a lemez ambíciói szerint egy prog hatású metauniverzum szeretne lenni. Ráadásul a rajzfilmes sci-fi-videók sem a Daft Punk vagy az AIR ironikus hozzáállását juttatják eszünkbe, úgy tűnik, hogy itt a kamaszos rajzfilmvilág halálosan komolyan van véve.

Nem kell megérteni ahhoz, hogy érezzük

Az album első kislemeze, a Shoulders pedig olyan, mintha 2000 körül készült volna, ami még nem Deftons, és már nem P.O.D., és lassan egy éve rádiós sláger, ami azt jelenti, hogy a Coheed and Cambriát megismerte a mainstream rockrádiók közönsége is.

 A Vaxis II: A Window Of The Waking Mind munkálatai még 2019-ben elkezdődtek, 2020 tavaszán már a kétharmada készen volt, de aztán – mint mindenbe – ebbe is beleszólt a Covid–19, aztán már az album gyártása is problémákba ütközött, az úgynevezett globális ellátási lánc a vinyl kiadását is megakasztotta. Persze egy Coheed And Cambria-album nem pusztán gyártástechnológiai és logisztikai műveletek összessége, itt maga a világ is megépült, hiszen a deluxe kiadás tartalmaz egy 96 oldalas, kemény fedeles regényt, amely az album koncepciójához kapcsolódik, és egy kéken világító éjjeli dizájnlámpát (!) is.

A lemez egy prog-rock expedíció, amit nem kell, hogy megérts, elég, ha bejönnek az önállóan is értelmezhető – sokszor klisékkel teli – dalok, amelyekben csak annyi a lila köd, mint a nyugatnémet prog-rock zenekarok vízióiban, amelyekben közös nevezőre hozták Boris Vallejót, Novalis líráját és az űrversenyt. A Vaxis II: A Window Of The Waking része a nagy narratív puzzle-nek, amit a zenekar már évtizedek óta épít, és ez egyfelől tisztelet parancsol, hiszen ez lehet a poptörténet talán legnagyobb univerzuma, ugyanakkor a koncepció – ami bombasztikusabb, mint a Bosszúállók megafranchise világa – még nem jelent önértéket.

A hallgató alapvetően csak azzal foglalkozik, hogy működnek-e a dalok. Persze az sem érdektelen, hogy meg tud-e alkotni a zenekar egy több évados sci-fi hatású Netflix-szériát, de a rock and roll platformja egyelőre még nem a streaming tévécsatornákon vagy a képregényfesztiválokon található. A lényeg, hogy jók a zömök riffek, és persze remek a kilencperces címadó dal űroperája, ami olyan, mint egy hosszan kitartott detonáció. Sanchez azt énekli az A Disappearing Act-ben, hogy ez a világ a végtelenben várakozik, hogy megnyíljon számunkra. Ez a Vaxis II: A Window Of The Waking Mind univerzuma, amelybe könnyen be tudunk lépni, csak a megfelelő hanglemez kell hozzá, és ha úgy sem megy, még mindig ott a képregény és az éjjeli lámpa is.

Coheed & Cambria: Vaxis II: A Window Of The Waking Mind

Warner, 13 szám, 53 perc