Random Trip: Teknősök randiznak Paloznak fölött az égen

2022.07.25. 20:19

A zene benned címmel készült el a 10. Paloznaki Jazzpiknik fesztiválhimnusza a Random Trip felségjele alatt, amelyet először az Index olvasói láthatnak és hallhatnak. A számra élőben augusztus 6-án, szombaton táncolhat a közönség Paloznakon a Nagy Találkozások Nagyszínpadon. Aznap este amúgy a világhírű Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience formáció folytatja a bulit, majd az MF Robots révén telik meg hangokkal a paloznaki éjszaka.

Ez lesz az augusztus 4-étől 6-áig tartó fesztivál záróestéje, addig is négy színpadon több mint 40 koncerttel, fűben ülős piknikekkel, jó borokkal és ennivalókkal várják a vendégeket a jubileumi Paloznaki Jazzpikniken.

Ők vannak a dal mögött

Nagyjából „a pezsgővel vagy valami igen márkás borral a kézben bulizunk mezítláb a frissen nyírt gyepen” hangulatot idézi A zene benned című fesztiváldal. A szám szövege, amely Szepesi Mátyás munkája, felsorakoztat néhány nehéz pillanatot az emberi élet során megjelenő igen nagy számú nem könnyű pillanat közül, amelyek zenehallgatással elviselhetővé tehetők. Szepesi, aki idén átvehette Az Év Könnyűzenei Szövegírója díjat, az Artisjus díjátadó gálán saját szövegéből ezt a sort emelte ki:

A zene mindig itt van benned, hogy megszelídítse a csendet.

A könnyed, laza, ám igényes zene Delov Jávor, a Random Trip alapítójának ötletéből bontakozik ki, nem kis részben a két kiváló énekes: Dárdai Blanka és Vavra Bence, valamint a producer, Gerendás Dániel közreműködése révén.

A Random Trip hazánk egyik legszínesebb könnyűzenei közössége: műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene legkülönbözőbb műfajokból érkező előadói lépnek fel, sokszor meglepő összeállításokban. 

A sorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél. Ezúttal Dárdai Blanka és Vavra Bence featel a formációval.

  • Dárdai Blanka nevét a 2019-es X-Faktor révén ismerhette meg az ország, majd A Dal című produkcióban szerepelt Gerendás Danival írt közös számukkal, a Senkiével. 2020-tól Brenka néven alkot, számos saját számot jelentetett meg.
  • Vavra Bence a 2018-as A Dal középdöntőjébe jutott Satellites című számával, amelyre a világhírű DJ, Quentin Mosimann is készített egy remixet. Dolgozott együtt Gál András MEDIX-szel, Temesi Bercivel, a nemzetközileg is elismert Kozma Katával, illetve a WellHellóból ismert Csöndör László „Diaz”-zal is. Utóbbi kettővel közös szerzeményük a Szótlanság című szám, amely a 2019-es A Dal döntőjébe jutott. Nemrégiben Vavra Bence nyerte meg a Sztárban Sztár nyolcadik évadát.

A fesztiválhimnuszhoz készült videóklipet az Ambient Pictures készítette. A rendező, Tuza Norbert nagyon finom, pontos képi világot talált ki a hangok mellé. Letisztult és logikus film, amelyben valahogy mégis természetesnek tűnik, amikor  bevillan az énekesek mögött egy felhőkből lelógó kutya, átúszik a képen az égi gyilkos bálna vagy egy repkedő teknőcpár.

Jó buli, jó trip, jó fesztivál.