A rocksztárléthez Martonvásárról indul az út

2022.08.04. 13:43
Hatodik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Fülesbagoly Tehetségkutatót szeptember 10-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. A nagyszabású könnyűzenei versenyen fesztiválfellépéseket és sajtómegjelenéseket is lehet nyerni. A tehetségkutató ideje alatt hangszerkiállítás, utána Szeder-koncert várja az érdeklődőket.

A Fülesbagoly Tehetségkutatók sorát a debreceni kezdte május 8-án a nagyerdei víztorony kerthelyiségében. Ezt követte a budapesti július 10-én a Kobuci Kertben, most pedig a martonvásári következik szeptember 11-én a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban.

A tehetségkutatón közel 30 nyereményt adnak át a szervezők. A díjak között szerepel tévés fellépés, rádiós játszás, arculattervezés, házi stúdió, valamint fellépés a Fekete Zaj és a FEZEN Fesztiválon. A könnyűzenei versenyen megválasztják a legjobb férfi és női énekest, a legjobb zenészt, a legjobb dalszövegírót, ők mind értékes Audio-Technica-nyereményekkel gazdagodnak.

Újdonság a tehetségkutatók életében, hogy a MoodMedia háttérzene-szolgáltató jóvoltából egy döntős együttes egy dala bekerül nagyjából 500 helyre, köztük telekommunikációs cég üzleteibe, gyorséttermekbe, bútoráruházakba, hipermarketekbe és állateledelboltokba. A kiválasztott szerzemények minimum egy éven át napi rendszerességgel hangzanak el az üzletekben.

A Petőfi rádió különdíjat oszt ki, amellyel a feltörekvő előadó vagy zenekar országos ismertséghez juthat. A rádió zenei szerkesztősége kiválaszt a három Fülesbagoly Tehetségkutató döntősei közül egy dalt, előadóit bemutatja, és a szerzeményt rotációban játssza.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete több mint 90 tagjának, köztük Enyedi Ildikó, Hajdu Szabolcs, Orosz Dénes és Ujj Mészáros Károly rendezőknek megmutatja a döntős zenekarok dalait. Amennyiben valamelyik rendezőnek megtetszik egy dal, és beleillik egy készülő filmjébe, akkor a szerzőkkel egyeztetve felhasználja az alkotásában.

A versenyre a Fülesbagoly Tehetségkutató weboldalán lehet jelentkezni. A beküldött hangfelvételek alapján megtörténik az előzsűrizés, majd a döntőbe a legjobb tíz produkciót hívják be a szervezők, ahol 15-15 perces minikoncertekkel mutatkoznak be a zsűrinek. Az ítészek között olyan elismert zenei szakemberek ülnek, mint Andásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára, F. Tóth Benedek kulturális újságíró, az Index főszerkesztő-helyettese, László G. Gerzson, a Music Channel zenei és programigazgatója, illetve Warnusz Zsuzsa Artisjus-díjas zenepedagógus, zenész.

A Fülesbagoly Tehetségkutató számos kísérőprogrammal egészül ki Martonvásáron. A zenei verseny teljes ideje alatt a „Hangszert a kézbe” kiállításon közel 120 hangszert lehet kipróbálni. A tehetségkutató után Szeder-koncert lesz, majd DJ Bebe pörgeti az elmúlt 20 év magyar alter- és rockslágereit.