Szívednél fogva hív táncba az Aurevoir. új lemeze

2022.08.11. 11:45

Elképesztő tökéletességgel összerakott új albummal zárja a nyarat a magyar ethno-beat zenekar, az Aurevoir. A Deák rétre keresztelt lemezben minden benne van, ami különlegessé teszi a csapatot, sőt egy-két újdonság is felfedezhető a dalok között.

Az Aurevoir. zenekar 2015 óta üde színfoltként csillog a hazai alternatív zenei közegben, folyamatosan járja az országot, idén szinte minden nagyobb fesztiválon megfordult, és három év után egy újabb anyaggal mozgatja meg közönségét.

A Deák rét minden, amit a zenekartól elvártunk, és még annál is több.

Már az album nyitódala, a Mutatvány úgy indítja a lemezt, hogy legszívesebben hajnalig táncolnánk, és ez még csak a kezdet. A népzenei elemekkel tarkított beatdalokra képtelenség nem megmozdulni. A korábban single-ként kiadott Örvény című szerzemény nemcsak instrumentális részeivel, hanem szövegével is megfogja a hallgatókat. Pont úgy, mint a szintén albumfutárként jelentkező Utánad.

A korongon a megszokottból kicsit kitörve egy-két keményebbnek mondható elem is fellelhető, köztük a Ronaldinho című dal instrumentális középrésze, amire még a metálosok is valószínűleg örömmel ráznák a hajukat.

Az album figyelemfelkeltő címe Kemény István Lassú időjárási front című verséből származik.

Ha nem létezne Budapest, akkor a nem létező fővárosban ilyen zene szólna a főréten. A Deák rét szóösszetétel röviden és nagyon jól fejezi ki azt a kettősséget, ami a dalainkban is benne van: egyszerre nagyvárosi és nagyon nem városi

– meséli Agócs Márton, a zenekar énekes-gitárosa a címadásról.

Ki kell emelni az album két feldolgozását.

  • Az Édes, mint a só különleges emléket állít az AWS zenekar fiatalon elhunyt énekesének, Siklósi Örsnek: ő az Aurveoir. tagjainak örök barátja. A dalt először az énekes emlékkoncertjén adták elő, és fontosnak érezték, hogy ezt megörökítsék a lemezen is.
  • A másik feldolgozás Pilinszky János Tilos csillagon című versének megzenésítése. Ha van sírva ordítós dal, akkor ez az. A fiúk tökéletesen megfogták zeneileg a vers mondanivalóját, a szerzemény végig hidegrázós.

A lemezt technikailag is elképesztően jól összerakták, és ebben nagy szerepe volt az album rendezőjének, Lee Olivérnek, valamint Scheer Viktor „Max” hangmérnöknek, aki tökéletesen keverte és masterelte az anyagot.

Mindezt színesíti még, hogy több vendégzenész is szerepel a dalokban. A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda aulájában Beke István közbenjárásnak köszönhetően a Tüzes, sajgó, szép népzenei részeit rögzíthette a zenekar a Fonó Zenekar vonósszekciójával (Gombai Tamás – hegedű, D. Tóth Sándorral – brácsa és Kürtösi Zsolt – nagybőgő), közösen, de közreműködik a lemezen még Sárkány Berci (perka), Jusztin Levente (brácsa) és Kerekes Kornél (bőgő) is.

Az Aurevoir. 2022. augusztus 18-án élőben is bemutatja az új korongot első önálló, Budapest Park-os koncertjén. A bulin garantált lesz a tánc és a jókedv, a rajongók pedig biztos, hogy már énekelni fogják a friss dalokat.