Az egymásba kapaszkodás jelenthet megnyugvást

2022.08.22. 10:24 Módosítva: 2022.08.22. 12:37

A Subtones műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeivel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpopszíntéren. Augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok vannak, így a zenészek még közvetlenebbül tudnak kapcsolódni a hazai közönséghez. 

A Subtones zenekart, az ország egyik legizgalmasabb szupergroupját Subicz Gábor trombitás alapította 2019-ben. A két énekesnő, Jónás Vera és Kiss Flóra érkezése vokálisabb formák irányába terelte a zenekart, a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek.  

Rögtön az elején, amikor ez a felállás megszületett, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem a közlésvágy hajt. Olyan zenét szeretnék a Subtonesszal csinálni, amit nekem jó hallgatni

– fogalmaz a zenekar vezetője és ötletgazdája, Subicz Gábor.

„Sokszor felmerül, hogy jazz-e a Subtones zenéje. Számomra a jazz egy mindset: minél több lehetőséget nyitva kell hagyni, nem szabad teret engedni a megszokásból zenélésnek. Imádom, amikor nem tudom, hogy mit fognak játszani a többiek, és azok a kedvenc pillanataim, amikor kirúgjuk magunk alól a széket – mondja Subicz. –  Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, elég sokféle színpadon megfordulunk, tévéstúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Azt érzem, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A magyar dalszövegekkel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe.” 

A Lángolj dalai közül kettőt már ki is adtak. A lemez egyik debütáló dala a Te vagy a percben a nyugalom, amelyhez Budapest felett, az Egyetem térnél lévő Solid Sky Bárban forgattak live session videót. 

A Te vagy a percben a nyugalom című dal szövegét Szepesi Mátyás írta, aki szinte beltagnak számít a bandában. Subicz Gábor felidézte, hogy a Nem segít más szövegét is ő írta, amivel A Dalban a dobogóig meneteltek.  

„Amikor arról beszélgettünk, hogy az új lemezre szeretném, ha több dalnak is ő írná a szövegét, átküldött csomó félkész vagy fiókban heverő ötletet is. A Te vagy a percben a nyugalom úgy született, hogy egy rövid telefonos videót küldött, amelyen néhány sort énekel a dalból, kíséretként zongorázik, és a térdét csapkodja – meséli Gábor. – Szinte első hallásra összeállt a fejemben a teljes nóta, aztán persze ezt realizálni már hosszabb munka volt. Hozzáírtam csomó mindent, és pingpongoztunk Matyival, hogyan lenne a legjobb a dal ritmikája, merre kanyarodjanak a dallamok, de a zene magja, lényege az első pillanattól benne volt abban a pár másodperces térdcsapkodós videóban.”

A dal a stúdiófelvételek során nyerte el végleges formáját.

Kicsit beteg voltam az első feléneklés alatt, ezért a bluesosabb dalok könnyen kigurultak. A Te vagy a percben… témáját csak lent tudtam kiénekelni, de végül annyira tetszett így a bandának, hogy ez is maradt a végleges

– meséli Jónás Vera.

Az album másik debütáló dala a Boltív, amelynek szövegét Závada Péter jegyzi. 

„A dal nagyon tömör forma, általában rövid dolgokból áll össze, gyorsan, hamar történik minden. Éppen ezért hallgatóként és íróként is nagyon izgat, amikor állandóságot, lassúságot, hosszúságot lehet egy kicsit felfedezni a nótában – mondja az alapító. – A Boltív zenei alapja évek óta hevert a fiókomban, és most beugrott, hogy szétterülő, hosszú hangokból álló dallamot kellene ráhúzni. Ez angolul nem probléma, mert rengeteg az egy szótagos szó, néhány szótaggal egész történeteket lehet elmesélni. Magyarul viszont nagyon komoly kihívás. Átküldtem Závada Petinek a demófelvételt, pár mondatot írtam arról neki, hogy szerintem miről szóljon – arról, hogy ebben az egész őrületes pusztulásban, amely egyre gyorsabban körülvesz minket, az egymásba kapaszkodás nyújthat megnyugvást –, és másnapra ott volt a levélfiókomban a tökéletes szöveg.”

A Lángolj című albumot először az Indexen hallhatja a publikum:

Aki pedig élő zenés élményre vágyik, annak sem kell sokáig várnia: a teljes lemezanyagot szeptember 3-án mutatják be a Várkert Bazárban.