Húsz év késéssel Fekete Vonat érkezik az A, mint Aréna vágányra

2022.10.11. 07:33

Mindössze öt évig játszottak együtt, és már annak is húsz éve, hogy a Fekete Vonat zenekar feloszlott. Most azonban újra összeáll Mohamed Fatima, Fehér Tibor 'Beat' és L.L. Junior triója. A koncertre nem kell sokat várni,

a Fekete Vonat 2023. január 7-én élőben látható és hallható az Arénában.

A régi dalok mellett érkeznek az újak is, és feldolgozásokat is ígérnek, ahogyan az közleményükben olvasható: soha nem látott látvánnyal, koreográfiával, vendégekkel.

Zakatol a múltból

A formáció 1997-ben alakult. Nevét a Kádár-korszakban munkásokat szállító vonatról kapta. A fekete vonat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hozta-vitte a melósokat a fővárosba, az ország nagyobb városaiba. Az utasok között sok volt a szakképzetlen, szegregációban élő cigány segédmunkás.

A Fekete Vonat zenekar anno már a névválasztással is a magyarországi cigányság melletti kiállást hirdette, a szegregáció, a rasszizmus elleni küzdelem fontosságát. Éppen ezért az ezredforduló környékén hatalmas népszerűségnek örvendett a hazai és határon túli romaság körében, dalaikért és hangzásvilágukért ugyanakkor az egész ország rajongott.

Ez történt velük

Mohamed Fatima a Fekete Vonat feloszlását követően öt éven át Londonban élt és dolgozott, majd hazaköltözött. Rajongói 2012-ben láthatták a The Voice Magyarország énekeseként, majd megjelent szóló albuma, amelynek Ragyog a Szívem című száma Magyarország legjátszottabb rádiós dala lett (2014). A második album után más előzenés formációban tevékenykedett.

L.L. Junior, vagyis Lesi László Csaba a Fekete Vonat felbomlását követően egy évre elutazott Amerikába, majd szóló zenei karrierbe kezdett, 2002 és 2018 között szinte minden évben új albummal jelentkezett. Begyűjtött két Fonogram – Magyar Zenei Díjat.  Több vállalkozásban érdekelt, saját marketingügynökséget vezet.

Fehér Tibor 'Beat' az együttes felbomlását követően végzett nehéz fizikai munkát is, ám soha nem távolodott el a dalszerzéstől. Több slágert is írt különböző előadóknak, a Teswér nevű formációval országos sikereket ért el.