Harminc éve termeli az energiát a paksi Kaktuszerőmű

2022.12.02. 12:56

Jövőre újra felforgatják a blueszene hazai mesterei és valódi világsztárjai a Duna menti kisváros életét egy hasadóanyaggal működő hazai árammalom anyagi támogatása és a fesztivál megújuló energiaforrása, Gárdai György – Kaktusz révén. Idén viszont még egyszer megünneplik az elmúlt évtizedek legfényesebb pillanatait egy vándorkiállítással összekötött koncerten.

December 3-án, szombaton a 30 éves Gastroblues és a 60 éves Rolling Stones előtt tisztelegve a Stones Sixty Session fellépésével kezdődik az éjfélig tartó buli a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban. Nyolctól a Blues MD-vel veszi át a színpadot Szebényi Dániel, Mike Gotthard, Gudics Martin és Gudics Marcell.

Este tíztől a nap végéig a Best of Gastroblues sorozatban frissen megjelenő albuma apropóján a Tűzkerék xT dübörög.

1993 nyarán egy addig – és talán azóta is – páratlan kezdeményezés valósult meg a Duna-parti kisvárosban, az atomerőművéről immár négy évtizede híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó segítőtársaival közös nevezőre hozta blues, a jazz és a rock zenét a kulináris élvezetekkel. 

Az eltelt évtizedek alatt világsztárok léptek fel náluk a blues és a jazz hazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és az öreg kontinensről, továbbá a szomszédos államokból is. A hazai rock- és blueslegendák számára is biztos pontot jelentett a koncertnaptárban a Gasztroblues Fesztivál.

Valószínűleg világszerte is egyedülálló a Gastroblues Fesztiválok dokumentálása. Nincs tudomásunk arról, legalábbis a blues világában, hogy hangban és képben ilyen mennyiségben archiválva lenne egy rendezvény története. Több külföldi világsztár, így 

Chris Farlowe és Keith Emerson is felhasználta kiadványain a paksi fellépésük alkalmával készült felvételeket.

Az elmúlt közel három évtized történetét a jubileumra megjelentetett kiadványokkal is összefoglalták. Megjelentettek egy négy DVD-t és 800 fotót tartalmazó exkluzív kiállítású albumot, és mellé a Harminc fesztivál és harmincöt év klub története című interjúkötetet, szintén rengeteg dokumentumértékű fotóval.   • Hírek
  • Csok