Ennyi volt, vége, feloszlik a híres magyar zenekar

2023.05.08. 16:01

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hazai fesztiválok egyik visszatérő nagy kedvence éveken át a Cloud 9+ volt. Az elektronikus zenét hangszeres betétekkel keverő banda igazi hiánypótlásnak számított Magyarországon, de az általuk képviselt stílus az évek alatt sokat vesztett népszerűségéből. Tíz év együtt töltött idő után a zenekar végül úgy döntött, hogy befejezi. Ennyi volt. Vége.

Elképesztő csoda volt ez a majdnem 11 év, rengeteg mindent átéltünk együtt, és ezért nagyon hálásak vagyunk. Azt gondolom, a Cloud 9+-életérzéshez egy bizonyos stílus passzol, ami most nem nyer akkora teret, mint anno. Az az energia, ami az új dalokhoz kellett volna, elfogyott, de ez nem azt jelenti, hogy színpadon ne éreznénk százszázalékosan egymást. Imádunk a színpadon állni és a közönségünkkel együtt lélegezni, és mindig is így lesz

– Szivák Zsolt, a zenekar énekese ezekkel a szavakkal adott választ arra a kérdésünkre, hogy mi történt. A Cloud 9+ közösségi felületén arra kérte közönségét, hogy írják meg kedvenc emlékeiket a zenekarral, és tartsanak velük utolsó fesztiválszezonjukon, valamint záróbulijukon az Akvárium klubban 2023. október 21-én.

A megújulás kihívása

Hogy hol tört meg a lendület, arról minden zenekartag kicsit mást érez, mást mond, ám ha időhöz lehet kötni, akkor 2018–2019-ben kezdett bennük megfogalmazódni, hogy lassan érdemes lenne átcsoportosítani az erőforrásokat. Ezen a Covid-járvány sem segített, de számukra most az a legfontosabb, hogy ezt az időszakot méltóképp zárják. Markó Ádám, a csapat dobosa ezt a következőképp fogalmazta meg nekünk:

Ez inkább egy folyamat volt, az utóbbi három évben valahogy lelassultak, elfogytak a kreatív energiák, a Covid-időszak sem segített ezen nyilván. Imádunk együtt zenélni, nagyon szeretjük a dalainkat, a koncertjeinken ezer százalékot nyújtunk, de a megújuláshoz való energia most valahogy elfogyott, szeretnénk méltósággal búcsúzni.

A zenekar tagjai azt mondják, aktívak maradnak a zenében, bár ezt mindenki más módon teszi. Lesz olyan, aki a sessionzenélést helyezi a fókuszba, más a produceri munkákat, de ami közös, hogy a srácok élete a zene, és erről semmiképp sem mondanak le. A csapat gitárosának, Tóth Bertalannak a szavaival élve:

Teljesen mindegy, mi történik, a zene állandó, viszont ennek a megnyilvánulása és a formája változik.

A fiúk nem nagyon látják, hogy ez a stílus, amit a Cloud 9+ képvisel, miként maradhatna fenn a magyar zenei közegben. Szerintük megváltozott a hazai paletta, teljesen más műfajok kaptak teret. Ettől függetlenül akadnak számukra is pozitív zenészek, akik értékes, közönségközpontú gondolatokat képviselnek, és ez minden tekintetben biztató.

A legfájóbb, amikor embereket veszítünk el

Tíz év rengeteg idő, a csapat számos emléket halmozott fel. A hazai fesztiválok egyik kedvenc visszatérő vendégeként léptek fel évről évre, több ízben játszhattak külföldön is. Kérdésünkre, hogy melyik volt a legmeghatározóbb pozitív és negatív élményük, nem nagyon tudtak kiemelni egy-egy eseményt – leszámítva a szigetes koncertet, ahol Markó Ádám csatlakozott a csapathoz.

Lehetetlen lenne felsorolni, de a saját parkos bulik, külföldi koncertek, telt házak, lett egy viral videónk, valamint rengeteg új embert ismertem meg, többek közt magamat is. A legfájóbb pillanat mindig az, amikor embereket veszítünk el

– mesélte Biksi Gábor.

Ahogy a közösségimédia-posztjukban is mondják, az utolsó fesztiválszezonjukon szeretnének találkozni a lehető legtöbb emberrel, hogy együtt törölgethessék könnyeiket azokkal, akikkel ezt a számukra feledhetetlen időszakot megoszthatták. Hogy jó szokásukhoz híven lesznek-e meglepetések az utolsó fellépéseken, sejtelmesen annyit mondanak, hogy készülnek izgalmas dolgokkal, de ez egyelőre még titok.

A nyári koncertszezont követően a csapat 2023. október 21-én búcsúzik végérvényesen az Akvárium színpadán.