Bohém helyett majdnem mongol rapszódia lett a Queen egyik legnagyobb slágerének címe

2023.06.02. 05:58
Ma Bohemian Rhapsody néven szinte mindenki ismeri, mongol rapszódia, azaz Mongolian Rhapsody néven talán nem is futott volna be ekkora sikert a Queen együttes legnagyobb slágere, amelynek most nyilvánosságra hozott, eredeti kézirataiból kiderült, hogy Freddie Mercury sem a dal címét, sem annak ikonikus sorait nem úgy tervezte meg, ahogyan azt az egész világ megismerhette.

Talán nincsen olyan zenekedvelő, sőt legalább a legnagyobb slágerekkel tisztában lévő személy, aki ne ismerné fel a „Mama” felkiáltással kezdődő sorból a Queen Bohemian Rhapsody című slágerét, a dal most széles körben is bemutatott kézirata azonban bizonyítja, sem a szám címe, sem az ikonikus sorok nem hangoznának ma így.

Ha pedig időközben Freddie Mercury nem változtatja meg eredeti ötleteit, a dal címe ma egészen biztosan más, 

Mongolian Rhapsody, azaz mongol rapszódia lenne. 

Mindez Freddie Mercury eredeti, korabeli kézirataiból derült ki – szám szerint 15 oldalnyi jegyzetből –, amelyet az énekes kézzel vésett fel 1975-ös slágerének komponálása közben. Ebből derült ki, hogy a népszerű sláger nevében sem volt sokáig biztos az énekes, aki az oldal tetején végül áthúzta a mongol szót, és lecserélte a ma is ismert verzióra, a bohémra.

A vázlatok más, látszólag félbehagyott vagy átdolgozott ötleteket is feltártak, köztük olyan alternatív sorokat, mint például a dal egyik legismertebb sorát, ami a mostani „Mama, just killed a man” helyett, „Mama, there's a war began” volt a kézirat szerint, azaz az emberölés helyett először egy elkezdődött háborúról írt és énekelt Freddie Mercury – szúrta ki a CNN

A rég elveszett jegyzeteket fekete golyóstollal írták fel egy naptár aljára, amelyet egy már megszűnt légitársaság, a British Midland Airways készített még 1974-ben. A Queen a következő évben rögzítette a Bohemian Rhapsodyt, amely a banda meghatározó slágere lett, a világ országaiban a slágerlisták élére került – beleértve a Mercury szülőföldjét, az Egyesült Királyságot is, ahol több mint 2,6 millió példányban kelt el, és továbbra is minden idők harmadik legkelendőbb kislemeze.

A leiratot pedig hamarosan valaki meg is kaparinthatja, ugyanis a kézirat az énekes mintegy 1500 személyes tárgya között van, amelyek a londoni Sotheby's aukciósház szeptemberi árverésén kalapács alá kerülnek. A javakat Mercury közeli barátja, Mary Austin árulja, aki az énekes 1991-ben bekövetkezett halála után örökölte birtokának nagy részét, és gondoskodott az énekes egykori londoni otthonáról – és annak tárgyairól, beleértve a dalszövegvázlatokat is.  • Tippek
  • Biztosítás