Bon Jovi kiszámíthatóan fülbemászó, hajlakkal lefújt dalaira óriási az érdeklődés

2024.06.19. 19:14

A Bon Jovi Forever című új albumának borítóján a már ősz hajú Jon Bon Jovit látjuk, fekete bőrdzsekijének hátán a zenekara neve és a „Forever” felirat, ezek elrendezése megidézi a Bon Jovi egyik legsikeresebb, nyolcvanas évekbeli albumát, a New Jersey-t.

Persze nemcsak ezzel utalnak a nyolcvanas évtizedre, hanem az új dalokkal is. A két kislemezsláger, a Legendary vagy a Living Proof lehetne éppen a New Jersey-n is. Az album simán hozza a nagy korszak slágervilágát, és ez rendben is lenne, mert a Bon Jovitól pont az állandóságot, a pozitív energiákat várjuk, a nagy soft metal riffek mellé az ugyanilyen nagy mosolyokat.

Örökké fiatal

Bon Jovi kiszámíthatóan fülbemászó, hajlakkal lefújt dalaira a mai napig óriási az érdeklődés, ami egyetlen más klasszikus glam rock bandáról nem mondható el. Ennek részint az lehet az oka, hogy ők Bruce Springsteen és a Journey felől közelítettek a rock and rolhoz, és nem a Sweet rockdiszkójának az irányából.

A lemez élő bizonyíték arra is, hogy a 62 éves Jon hangja még mindig vállalható, igaz, már nem olyan erőteljes, mint a nyolcvanas években. De ezt jobbára csak az veszi észre, aki megnézte a Disney+ dokumentumfilmjét, a Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Storyt, ami bemutatja a hangszálműtétje utáni rehabilitációt.

Pozitív hullámok

Már az első hallgatás közben feltűnik az album pozitív energiája, a kötelező powerballadák mellett Jon szinte „végigrockolja” az albumot. Időtlennek tűnő, klasszikus munka a Forever, s aki szereti a Bon Jovi egyszerű, közvetlen világát, annak bejön az új album is. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy

mi értelme egy olyan lemeznek, amelynek bármelyik dalára rá tudnánk kapcsolódni egy korai sláger refrénével…

Ha mashupot szeretnénk a Bon Jovi vs. Bon Jovi jeligére, akkor könnyen összerakhatnánk egy laza fél órát. A kérdés a zenekart is foglalkoztatta, Jon azt kérdezi a Hollow Man című zárótételben,

hogy mit énekelsz, ha a dalt már elénekelték?

Ki ellen harcolsz, ha a háborút megnyerted?

Mit írsz, ha a könyv elkészült?

A zenekar úgy ügyel a stadionhimnusz jellegű sound megőrzésére, ahogy a német sörgyárak figyelnek a híres tisztasági törvényre. És a nagy rockhimnuszokból sosem elég. A Forever is tartalmaz néhányat (Walls of Jericho, Seeds, Legendary, The People’s House), de tudjuk emelni a tétet, mert a Living Proof a több mint negyven éves életmű egyik legjobb darabja.

Az album feszes, energikus, miközben számtalanszor azt érezzük, hogy Jon búcsúzik tőlünk. A Legendary című dalban köszönetet mond a családjának és a barátainak, valamint azoknak, akik segítették a zenekar karrierjét. Ez a nyugalom, elégedettség, normalitás – jelentsen utóbbi bármit is – az, ami az édes rockharmóniákon túl a leginkább jellemző a zenekarra.

Az ész a fontos, nem a haj

Míg a legtöbb magyar hatvan pluszos rocksztár festi a haját, addig az egykori hajmetál szuperhős vállalja deres fürtjeit, és ez is rendben van. Ezt énekli a Legendaryben:

Nincs szükségem másra, csak hogy elmondjam, élek

…megvan, amire szükségem van

Vannak barátaim, akik kiállnak értem…

Ismerem a várost, mint a tenyeremet

Minden repedés a járdán elárulja, hogy ki vagyok.

Lassan harminc éve, 1996 nyarán láttam a Bon Jovit a Hajógyári-szigeten, de nem a Sziget Fesztiválon játszottak, hanem szólóban. Sokan már akkor is úgy tekintettek rájuk, mint nosztalgiazenekarra, akik a parádésan sikerült 1992-es Keep the Faithszel kaptak egy utolsó esélyt.

Hit, remény, rock and roll

Persze ezután még tucatnyi albumot írtak, voltak halványabbak is, de mindegyik lemezen ott feszít néhány sláger, azaz a Bon Jovi életképes zenekar maradt. Vitalitásukat mutatta a grunge-hullám kellős közepén megjelent Keep the Faith is, ami világossá tette, hogy bár a Seattle-sound kivitte a hajakból a lakkot, és parkolópályára tette a teljes glam rock szcénát, de nem a Bon Jovit – olyan diadallal tértek vissza a New Jersey album után, mintha nem is jött volna el a rockzenében a teljes generációváltás.

Igaz, hogy 2024-ben a legtöbb rajongó már nem férne bele a márványkoptatott, strasszkövekkel díszített, denevér ujjú farmerdzsekijébe, de még készíttethet egy Forever feliratú bőrjakót, pont olyat, amilyet Jon Bon Jovi is visel az új album borítóján.

Bon Jovi: Forever

Island / 49 perc / 12 szám

6/10