Meghalt Avicii, a világ egyik legismertebb dj-je

2018.04.20. 19:35 Módosítva: 2018.04.20. 19:36

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén Avicii, a világ egyik legismertebb dj-je, írja a Variety. A svéd lemezlovas és producer halálának hírét a szóvivője közleményben jelentette be pénteken.

A dj-t április 20-án, pénteken, találták holtan az Arab-félsziget délkeleti peremén fekvő Omán fővárosában, Maszkatban, helyi idő szerint a délutáni órákban. Halálának körülményei egyelőre ismeretlenek, a közlemény több konkrétumot nem árul el.

"Mély fájdalommal tudatjuk Tim Bergling, más néven Avicii, halálát" – áll a közleményben, amely a hírtől lesújtott család nyugalmának tiszteletben tartását kéri mindenkitől ebben a nehéz időszakban. Bergling egyébként két hete még Kaliforniából posztolt az Instagramon, ez volt az utolsó bejegyzése.

Tim Bergling egészségügyi okokra hivatkozva 2016-ban, a pályája csúcsán, vonult vissza az élő fellépésektől, előtte a világ egyik legjobban kereső dj-je volt, 2014-ben például 28 millió dollárral gyarapította vagyonát a Forbes szerint. Többször fellépett Magyarországon is, utolsó buliját pedig Ibizán adta 2016 augusztusában.

A Variety szerint életformája és súlyos alkoholproblémái miatt akut hasnyálmirigy-gyulladása volt, illetve 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét is, ami után több fellépését is lemondta, hogy meggyógyuljon.

Kétszer jelölték Grammy-díjra – a Levels és a David Guettával közös Sunshine miatt –, de több más elismerést is bezsebelt. True című bemutatkozó nagylemeze 2013 szeptemberében jelent meg, a Stories című folytatás pedig 2015 őszén jött ki. 2016 áprilisában jelentette be, hogy már a harmadik nagylemezén dolgozik, ez azonban soha nem készült el.

Levan Tsikurishvili Berglingről és a visszavonulásáról szóló dokumentumfilmje Avicii: True Stories címmel jelent meg 2017 őszén. "Világszerte ismert szupersztárnak lenni nem olyan könnyű, mint az az Instagramon látszik" – mondta a rendező a brutálisan őszintének szánt filmről.

Az Index 2012-ben interjúzott az akkor mindössze 22 éves Tim Berglinggel a Balaton Soundon. Ekkor arról is beszélt, hogyan éli meg ennyire fiatalon, hogy fesztiválok headlinereként világsztároknak járó bánásmódban részesül szerte a világon. "Most már jó pár éve zenélek, szóval kezdek hozzászokni. (...) Mindenem a zene, és tényleg csak ez érdekel, minden más teljesen hidegen hagy" – mondta akkor.

Bergling 2016-ban aztán a kimerítő turnézásról is beszélt a Billboard magazinnak: "Egy igazán őrült utazás volt. 16 évesen kezdtem producerkedni, 18 évesen pedig turnézni. (...) Amikor visszatekintek az életemre, arra gondolok: azta, ezt mind tényleg megtettem?! Bizonyos értelemben életem legjobb időszaka volt. Mindennek azonban rengeteg stressz és szorongás volt az ára, mégis életem legjobb utazása volt."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport