A Russkaja frontembere az Indexnek: Szégyellem magam, hogy a szülőhazám ilyet tesz

tegnap, 16:09 Módosítva: 2022.05.20 16:27
10

Őszinte, tartalmas és szórakoztató interjút adott nekünk az osztrák ska-punk zenekar, a Russkaja frontembere, Georgij Makazaria. A zenekar idén júniusban fellép a VéNégy Fesztiválon Nagymaroson, valamint a Szegedi Ifjúsági Napokon is, ennek kapcsán beszélgettünk.

Tegyük fel, hogy van egy személyi rock and roll dzsinnem, aki teljesíti három kívánságát. Mit kérne tőle?

Egy rock and roll dzsinn? Akkor ebben a pillanatban inspirációt. De csak rock and roll kívánságokat teljesít? Mert tudja, én pont játszottam dzsinnt az Aladdinban itt, a színházban, és bármilyen kívánságot valóra váltottam.

Azt kíván, amit szeretne, csak a dzsinn érezze benne a rock and rollt.

Az emberek általában azt kérik, amit nem kaphatnak meg. Én is így vagyok vele, de most nem tudom. Talán a mindig békés és harmonikus csapatmunka, azt nem könnyű elérni.

A Russkaja hogy érte el az összhangot, hogyan indult?

2003-ban találkoztunk egy koncerten a zenekarunk későbbi basszusgitárosával, Dimitrijjel, aki a Bécsi Zenei Egyetemen tanult akkoriban. Eldöntöttük, hogy szeretnénk egy skazenekart csinálni fúvósokkal. Kezdetben orosz, moldáv és ukrán zenekaroktól dolgoztunk fel dalokat, majd idővel a feldolgozásokat felváltották a saját dalok. Jöttek az első komolyabb sikerek, mi innentől számoljuk a zenekar alakulását, ez 2005-ben volt.

Elég speciális stílusú zenekar a Russkaja. Ez a szokások terén is megjelenik? Milyen bandahagyományaik vannak?

Nincs semmi igazán különleges. Ez egy koncentrált munka, így mielőtt színpadra állok, beéneklek, bemelegítem a hangom és az izmaim is. Ha hagyománynak lehet nevezni, akkor együtt szoktunk whiskey-zni. Mielőtt színpadra állunk, mindig alkotunk egy kört, megrázzuk egymás kezét, és közös erővel indulunk neki a koncertnek. Ez egy apró, intim hagyomány, de sokat számít.

Ha már ennél tartunk: itt van ez a háború, és az ember akaratlanul is elgondolkozik, hogy mint orosz kötődésű zenekar ez hogy érinti önöket, hiszen rengeteg hasonló előadó kapott negatív megbélyegzést a világon.

Mivel mi alapvetően osztrákok vagyunk – a zenekarban mindenki osztrák állampolgár –, így nem ér minket közvetlen támadás. Talán ezért is nem félünk kimondani, hogy 

elítéljük ezt a háborút, nem lehet ezt különleges katonai akciónak vagy bármi másnak nevezni, csakis nyílt háborúnak.

De tudja, mit? Hiába élek 33 éve Ausztriában, így is szégyellem magam, hogy a szülőhazám ilyet tesz. Miért kezdtek egyáltalán háborút? Aki háborút kezd, készen kell állnia elszenvedni a veszteségeket is. Úgy gondolom, hogy néhány igazán kapzsi ember remekül tud most nyerészkedni, és ez segíti elő az eseményeket a háttérben. Közben meg rengetegen veszítik el a családjukat, az otthonukat, az egészségüket, és ez szörnyen elkeserít. Néha meg is kérdezem magamtól, van-e jogom boldognak lenni, szórakozni, miközben ilyen dolgok zajlanak. Részvétet érzek minden fiatalember, katona és civil iránt, akik életüket vesztették. Ezt meg lehetett volna oldani másképp. Végül úgyis le kell ülni a tárgyalóasztal mellé, és akkor az erősebb akarat fog győzni... Gyűlölöm ezt a háborút.

Köszönöm, hogy ilyen őszinte volt, és ne haragudjon, amiért elrontottam a hangulatot.

Tudja, ez nem is igazán a hangulatról szól, hisz ez most csak egy pillanat. Miközben beszélünk, itt ülök a stúdióban, épp dalszöveget akartam írni. Keresem a megfelelő témát, ami aktuális és van jelentése, de nincs semmim. Nem tudom, mit írhatnék, ami most fontos és releváns lenne. Bármi, aminek nekikezdek, olyan jelentéktelennek tűnik. Ez a jelen nyomása, amit a sötét fellegek adnak Oroszország felől... Mi, a Russkaja csak egy partizenekar vagyunk. Az emberiség, a béke és a szabadság oldalán állunk. Nem vagyunk politikai banda, és az elmúlt 17 évben sem voltunk soha. Szeretném látni majd, hogy az emberek Magyarországon hogyan fognak viszonyulni ehhez az egészhez és hozzánk.

Mi volt a legkülönlegesebb és legegyedibb élménye a közönségükkel kapcsolatban az évek során?

Volt egy pár, akik régen a mi koncertünkön jegyezték el egymást. A srác megkért, hogy hadd jöhessen fel a színpadra megkérni a barátnője kezét. Romantikus pillanat, de ami igazán megható, hogy néhány évvel később visszatértek egy koncertünkre, akkor már a kisbabájukkal. Nagyon jó élmény volt.

Amennyiben bármelyik még élő előadóval csinálhatna közös dalt, kit választana?

Skrillex. Nagyon szeretem a dubstepet, és izgalmas lenne az együttműködés. Ha pedig nem élő, akkor Bob Marley.

Látja a Russkaját tíz év múlva is?

Ez elég nehéz, hiszen a jelen helyzet a világban képlékeny. Azt kívánom, hogy ezek a sötét felhők tűnjenek el, ha ez megtörténik, én boldog vagyok. A Russkaja zenekar hosszú utat tett meg, talán egy number one sláger még nem ártana, ami új magasságokat ad, ha a dzsinn teljesíti. Heten vagyunk jelenleg a zenekarban, mind boldogok és hálásak azért, amit elértünk, azért, hogy a zenekar képes megélhetést biztosítani a számunkra, és azt csinálhatjuk, ami örömöt okoz, miközben gondoskodhatunk a családunkról. Azt szeretném látni, hogy ez az állapot tíz év múlva is fennáll.

Most, hogy jönnek Magyarországra, mit üzenne a magyar közönségnek?

Imádjuk a magyar embereket, remek közönség. Amit üzennék, nemcsak a magyar embereknek szól, hanem mindenkinek a világon. Fontos a politika és a kultúra közötti különbség. A politika kegyetlen dolog, amely sokszor felhasználja a kultúrát a céljai érdekében. Ez nem helyes. A kultúra a békés ember sajátja, és nem a gyűlölködőé. Ha gyűlölettel töltjük meg, az kivégzi, és többé nem marad kultúránk.

Ne hagyd, hogy esőkabátban temessenek el

május 19., 20:14 Módosítva: 2022.05.20 06:07
22

A rock and roll öltöztet, a ruhatárában ott van többek között Elvis kék színű szarvasbőr cipőjétől Kurt Cobain szöszös kardigánjáig minden, közte pedig Leonard Cohen Burberryben vásárolt híres-neves, szintén kék színű esőkabátja. Erről a kabátról énekelt a Famous Blue Raincoat című, levél formájában írt dalban, amely már több mint ötven éve jelent meg a Songs of Love and Hate című klasszikus albumán, most pedig az évfordulóra – kissé megkésve – újra publikálták.

Famous Blue Raincoat, ahogy mondani szokták, kulcsdal Cohen életművében. A felvétel egy féltékenységi dráma, azt énekli, hogy

most már a semmiért élsz, remélem, vezetsz valami nyilvántartást.

Ha az egykori szerető nem is, az utókor nyilvántartja az életműnek ezt a kivételes albumát és a pop nagy féltékenységi kirohanását is, annak ellenére, hogy Cohen azt mondta a Famous Blue Raincoatról, hogy ácsmunka, hogy van benne valami következetlenség, ami meggátolja, hogy nagyszerű dal legyen.

Tovább

Shadows szerint a stream nem átok, hanem ajándék

május 18., 14:28 Módosítva: 2022.05.18 16:37
1

„A streamelés mondhatni megmentette az ipart” – mondja M. Shadows, az Avenged Sevenfold zenekar énekese a Loudwire magazinnak adott interjúban. Vitatott kérdés a hangszeres zenék kedvelői között a mai napig, hogy melyik utat kell járni:

  • CD,
  • bakelit vagy
  • streamelés.

A frontember elég határozottan formál véleményt a témában.

Tovább

Corey Taylor segíteni akar, bárkit elvisz egy napra magával

május 17., 16:22 Módosítva: 2022.05.17 18:23
16

A metálzene egyik legmeghatározóbb formája, a Slipknot és a Stone Sour frontembere, Corey Taylor nyereményjátékot hirdetett Twitter-oldalán, aminek a fődíja nem kevesebb mint két darab VIP-jegy az ősszel megrendezendő szólóestjére. A koncertre már most elfogytak a jegyek, helyszíne pedig a legendás London Palladium lesz.

Tovább

Szelfizz egy falloszra emlékeztető náci betontojáson!

május 16., 15:48 Módosítva: 2022.05.17 06:03
42

Három évvel a cím nélküli Rammstein-album után megjelent a zenekar új, Zeit című munkája, amelynek a borítóján a Német Repülési Kutatóintézetnek még a náci időkben készített úgynevezett Trudelturma áll. A vasbetonból épült, húsz méter magas építmény belsejében laboratóriumi körülmények között szimulálták például a repülő testek pörgését.

A Rammstein Zeit című új lemeze is olyan, mint egy szimulációs kísérlet, amely azt vizsgálja, hogy milyen hatással van ránk a pörgés, ha német lánctalpas diszkóra modellezik.

Azt pedig csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a borítófotót a Summer Of ’69-et is éneklő kanadai Bryan Adams készítette.

A Rammsteint könnyen el lehet intézi azzal, hogy hozza a Pólus Center mellett megrendezett truck show-k amerikai zászlókra és hengerfejekre komponált metáldagonyáját, és hogy ez továbbra is csak mellékterméke egy pirotechnikai show-nak.

Tovább

Mi történt a popzenével, mert valami biztosan?!

május 15., 11:01 Módosítva: 2022.05.16 08:14
0

A zene kreativitás, művészet, alkotói szabadság és az új ötletek tárháza. Persze megesik, hogy a zene megreked. Ez főként a mainstream-re igaz. Nagy zenei áttörések között szokott lenni néhány év, amikor semmi új, semmi egyedi, semmi túlzottan kreatív nem tud megszületni.

Ennek az oka egyfajta zenei identitás krízis, amikor az új előadók keresik a saját útjuk és hangjuk. Ebben a szakaszban erősen kezdenek visszanyúlni a régi idők zenéjéhez, a retró stílusokhoz, hisz ami egyszer működött, az működhet újra. Nagyjából 5-10 évente szokott egy efféle időszak jönni, fél-egy évig tart, majd jön valami nagy áttörés.

Ma is valami hasonlót élünk. Az underground szférák bontogatják a szárnyukat, de a főcsapás vergődik, ami egészen addig fog tartani, míg valami fel nem tör, a nagy kiadók pénzt nem látnak benne, adoptálják, majd elkezdik terjeszteni, mint valami jófajta addikciót. Hogy miért is beszélünk erről? Csak végig kell hallgatni a nemzetközi top 40-et és egyértelmű lesz. Négy vonalból rakódik össze, semmi többől.

Tovább

A Szent Grálból inni a Disco bort

május 14., 19:00 Módosítva: 2022.05.15 09:26
0

Egy babos kendőből nem könnyű jósolni. Bár össze lehet kötni úgy a fehér pöttyöket, hogy az egy koronás B betűt adjon ki, de az nem látszott 1980-ban ezekből a pöttyökből, hogy eljön az idő, amikor majd a Beatrice laza másfél év alatt négy lemezt és egy kislemezt is kiad, úgy, hogy nem is írnak új dalokat.

Számos Beatrice-lemez van forgalomban, csak a Covid alatt megjelent két, 1981-es koncertfelvételeket tartalmazó LP, elérhető a Kisstadion ’80 lemez Beatrice-blokkjának teljes hanganyaga önálló albumon, sőt egy vinyl kislemez (Minek él az olyan, 1979 végi rádiófelvétel) is a boltokba került.

Szóval lassan több a Beatrice-album, mint ahány pötty van egy katicabogáron. Vagy éppen egy babos kendőn.

És akkor korábban publikált Ricse-albumokról, -CD-ről nem is beszéltünk. Mégis: a Szent Grál, a több mint 50 éves zenekar történetének legfontosabb dokumentuma, a Topis Rok című anyag csak most jelent meg hivatalosan vinylen.

Tovább

Magyar zenekar kazettája után kutat a Ghost frontembere

május 13., 12:45 Módosítva: 2022.05.14 06:39
353

Május 18-án a Papp László Budapest Arénában koncertezik a Ghost. A Grammy-díjas svéd metálzenekar frontembere érkezésük előtt telefonon nyilatkozott az Indexnek. Tobias Forge amellett, hogy minden kérdésünkre készséggel válaszolt, egy kéréssel fordult a közönséghez.

A Ghost gyakorlatilag bombaként robbant be a metálzenébe a 2010-es évek elején. A zenekar a különleges hangzásvilágával és a meghökkentő vizuális elemeivel hamar a műfaj kedvence lett. Tobias Forge, a Ghost szellemi atyja és frontembere a márciusban megjelent, IMPERA című új lemezük mellett arról is mesélt az Indexnek, milyen érzés végre újra útnak indulni a pandémiás lezárások után. 

Tovább

Egy évtized után új dalt adott ki a My Chemical Romance

május 13., 10:51 Módosítva: 2022.05.13 14:01
0

Sok mindenre számítottunk péntek 13-án, de arra nem, hogy a kétezres évek egyik legismertebb zenekara tíz év után új dallal jön elő. A My Chemical Romance The Foundations of Decay című friss szerzeménye felrázta az internetet.

A hazánkban idén koncertező, amerikai zenekar a tinik kedvence volt a kétezres években. Sokan az emo irányzat egyik legnagyobb bandájának tartják őket, bár ők soha nem azonosultak ezzel a stílussal. 2013-ban a zenekar mindenféle előzetes jel nélkül feloszlott és sokáig nem is lehettet róluk semmit sem hallani. Azonban 2019 októberében mindenkit meglepve bejelentették, hogy újra összeállnak és turnéra indulnak. Ezt a pandémai sajnos meghiúsította, de idén nyáron már tényleg láthatják őket a rajongók.

Tovább

Terápiás dalt írt a háború ellen Caramel

május 11., 10:17 Módosítva: 2022.05.11 13:15
0

Az egykori megasztáros nem akarja megváltani a világot, de ki kellett dolgoznia magából azt a feszültséget, amely az ukrajnai háború miatt gyűlt össze benne. Az Index kérdésére azt is elmondta, hogy szerinte a világ sorsát nem a kisemberek irányítják. 

Kétszeresen is gratulálok, egyrészt a Védj meg magamtól című új klipjéhez, másrészt azért, mert, mint az online hírcsatornák révén köztudomásúvá vált, nemsokára kétgyermekes apa lesz.

Köszönöm, nagyon kedves, de a magánéletemről ennél többet nem szeretnék beszélni a sajtó nyilvánossága előtt.

Tiszteletben tartom, bár az felmerült bennem, hogy apaként még erősebben érzi a felelősséget a jövőért, és talán ez is közrejátszhatott új dala megszületésében.

Nyilván ez is benne van, de szerintem alapjáraton is így kéne működnünk. 

Ez a szám úgy született, hogy nagyon nem szerettem volna ilyen dalt írni,

de olyan erősen hatottak rám a történések, hogy valamit tennem kellett. Szinte terápiás foglalkozásként hatott rám, amikor írtam. Nem igazán könnyebbültem meg tőle, de legalább ki tudtam dolgozni magamból a feszültség egy részét.

Tovább

Nagyon elszálltak a rózsaszín hegyek fölött

május 9., 18:14 Módosítva: 2022.05.10 06:22
0

Az ausztrál King Gizzard & The Lizard Wizard Omnium Gatherum indián törzsi motívumokat soroló borítójáról egy képzeletbeli Galaktika-szám jut eszünkbe, amelyben Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című novelláját M. C. Escher végtelen építményeket ábrázoló képei illusztrálják. Az Omnium Gatherum olyan, mint Escher önmagába visszatérő végtelen lépcsőin tett séta.

Adódik a kérdés, hogy mit kezdjünk azokkal az ifjakkal, akiken már messziről is láthatók a delejező zsenijegyek, akik tíz év alatt húsz lemezt adtak ki, idén már a másodikat.

Íme, itt egy 80 perces kalandozás a popkultúra végtelen, egymásba nyíló termeiben, önmagába forduló lépcsőin, ahol csak a nyitó dal, a The Dripping Tap 18 perces (!) utazás.

Tovább

Vinylen jelent meg a Beatrice 1979-es demófelvétele

május 9., 11:52 Módosítva: 2022.05.09 14:59
0
Először jelent meg vinylformátumban a Beatrice 1979-ben készült felvétele, amelynek dalai az együttes első (ki nem adott) stúdiólemezét alkothatták volna. A mostani változatban Topis Rok ’79 című anyag a Moiras Records gondozásában látott napvilágot – adta hírül az MTI.

A Beatrice 1979 nyarán, a Magyar Rádió 6-os stúdiójában rögzítette a tízszámos demófelvételt. 

Az egypártrendszer kultúrpolitikája által fekete báránynak tekintett együttes első aktív korszakában lemezt nem készíthetett, koncertezési lehetőségeit korlátozták, az 1979-es demófelvétel is csaknem másfél évtizedig kiadatlan maradt

– írják. 

A zenekar az 1978–1981-es periódusában szókimondó szövegeivel és kemény, egyszerre punkos és bluesos zenéjével keltett a botrány határát súroló feltűnést, ugyanakkor a magyar rocktörténet egyik meghatározó fejezetét írta – szerepel a mostani kiadvány ismertetőjében.

Tovább

Haru Nemuri a zenét kifordítja, a dalokat önmagukba tölti vissza

május 8., 12:22 Módosítva: 2022.05.09 10:53
0

Japán mindig is mulatságosan billegett a Nyugat másolása és az abszolút eredeti ötletek megvalósítása között a zene világában. Persze a japán eredetiség számunkra legalább annyira szokatlan, mint egy kísérleti francia vagy orosz zenekar. Minden zenének megvan a saját érdekessége és szépsége, de az külön műfaj, amikor valaki a móló nélküli zenét képes a mainstreamben úsztatni. Erre egy felemás példa az énekes-dalszerző, Haru Nemuri.

A Kimisima Haruna néven született énekes élete egészen a főiskoláig nem nagyon különbözött egy átlagos, picit elvont egyetemista lányétól. Ekkor azonban megtörtént vele az, ami minden alkotóművésszel megesik, aki valami nagy bátorságra vetemedik. Megírta első dalát alfától ómegáig, és nem tudta abbahagyni. Olyannyira, hogy 2018-ban az akkor 23 éves énekes kiadta első szólólemezét mintegy 20 dallal, majd két évre rá a másodikat is, közte pedig folyamatosan érkeztek a kislemezek.

Tovább

Ők mentik meg a korosztályuk becsületét?

május 5., 17:59 Módosítva: 2022.05.06 09:14
0

A Carson Coma még a hatvanas években az Omnia presszóban időgéppé alakított egy szputnyikra emlékeztető kávéfőzőt, és egy nyolcvanas évek közepi videó diszkójában találta magát, amely emlékeztetett a Stranger Things kisvárosi plázájára, de ezúttal nem egy szovjet űrszörny ijesztgeti a tiniket a föld alatti járatában, hanem a Dead Or Alive félszemű kalóza.

Szóval a zenekar egy kvantumugrással megérkezett a nyolcvanas évek kisvárosi presszójába, amely napközben kocsma, este presszó, éjjel pedig videódiszkó.

Hölgyeim és Uraim! Megjelent a Carson Coma Digitális / analóg című új albuma!

És persze miért kéne megmaradni ugyanabban a hangképben, ha már úgyis olyan jól áll a komáknak a szerepjáték? De mit takarhat a Digitális / Analóg cím?

Tovább

A Chili még mindig mar – RHCP: Unlimited Love

május 4., 16:45 Módosítva: 2022.05.05 11:34
0

A Red Hot Chili Peppers a rock and roll utolsó világszenzációja. Ha a tagok heroinozási hajlamán múlik, a Nirvanával együtt megsemmisülnek, és a rockzene lombozatának ez a legmagasabb koronája kihal. Pedig a Chili Peppers az első hat évében nem úgy tűnt, mint ami egy nap a műfaj halhatatlanjává válik, de csak az értük civilben rajongó gitáros-dalszerző, John Frusciante csatlakozásáig. A legnarcisztikusabb és legmegjátszósabb RHCP-észosztókon kívül mindenki kétféle Chili-albumot tart számon: a Frusciante részvételével készült lemezeket meg a többit. 

Egy Red Hot Chili Peppers-lemez megjelenése tehát nem feltétlenül nagy szám, az volt 1989-től 1991-ig, az volt 1999-től 2006-ig, és az mostantól,

Tovább

Mocskos idők egy szőke lánnyal – Bulizzon velünk A besúgó főcímzenéjére!

május 3., 16:06 Módosítva: 2022.05.04 10:52
0
Végre megjelent a Menyhárt Jenő underground csatadalával készült klip a sorozat legvagányabb karakterének előadásában. Először az Indexen a videó.

Egy hónapja debütált A besúgó című sorozat az HBO Max felületén. Azóta kicsit mind retrólázban égünk, és mosolyogva szemléljük azokat a dolgokat, amelyek a nyolcvanas években kerültek parkolópályára: puncsszelet, zsíros deszka, betűrt pólók és az akkor aktuális zenék.

A sorozat főcímdala az Európa Kiadó ikonikus száma, a Mocskos idők lett. Még jóval a premier előtt, amikor megjelent az első teaser videó, már (újra) beleivódott a fülünkbe ez a nóta, azonban akkor nem az eredeti verzió csendült fel a beharangozó képsorok alatt, hanem egy női hang előadásában hallhattuk, hogy „Helló, baby, te nyomorult állat!”. A sorozatban van egy jelenet, amely magyarázatot ad a teaser videó alatti dalbetétre.

Tovább

A korong talán még egy dalt elbírt volna, hogy jöjjön a katarzis

május 1., 07:40 Módosítva: 2022.05.01 14:33
0

Aki szereti a keményebb műfajokat, aki szereti a metált, aki szereti az érdekes ötleteket és ha letépik az arcát, az jó helyen jár.

Üdvözlök mindenkit, ez itt a Nest of Plagues és az új albumuk, a To Kill A God. A srácokkal még januárban beszélgettem új daluk kapcsán (itt olvasható). Szóba került az eddig megtett út, és hogy mit várnak a közeli, vagy épp távolabbi jövőtől. Az új lemez itt van, elkészült és csupán arra vár, hogy a közönség belemélyeszthesse a méregfogát, essünk is neki!

Tovább

Összetörtek néhány szívet, majd megházasodtak

április 29., 13:27 Módosítva: 2022.04.30 07:14
8

Azt írta Umberto Eco a Loana királynő titokzatos tüze című könyvében, hogy a képregényekben látható crack szókép úgy visszhangzott fel benne, mint valami ígéret, mely egy másfajta világgal kecsegtet. A walesi Stereophonics Oochya! című albumának borítója is a comicsok szóképét idézi, és azt jelenti, hadd legyen!

Hogy a lemez olyan-e, ami egy másik világ ígéretét hozza el, nos, ezt nem mernénk kijelenteni, de azt igen, hogy a 25 évvel ezelőtt megjelent Word Gets Around című debütáló albumuk után a Stereophonics még mindig meg tud lepni minket.

Főleg azzal, hogy a zenekar még mindig képes tisztességes, korrekt lemezeket írni. Ez nem azt jelenti, hogy a tizenkettedik stúdióalbumuk, az Oochya! revelatív lenne, de azt nyugodtan mondhatjuk, hogy magabiztosan teljesít.

Tovább

Itt a legújabb Bagossy Brothers Company-dal klipje, a Csillag az égen

április 28., 09:55 Módosítva: 2022.05.01 21:31
1833

Ismét lélekzenével jelentkezik a Bagossy Brothers Company. A Csillag az égen című dalukhoz készült klipet a Svábhegyi Csillagvizsgálóban forgatták, ami abból a szempontból érthető is, hogy a dal a párkapcsolatról, két ember összecsiszolódásáról szól, az emberek sorsát pedig – vannak, akik úgy tartják, hogy – odafent, a csillagokban írják, a nagy dolgok az égben köttetnek.

A klipben a végtelen tér nem annyira véget nem érő, mint inkább rész és egész elválaszthatatlanságának példázata. És ahogyan a csillagászok kutatják és elemzik a bolygók, holdak és galaxisok rendszerét, próbálják megérteni a világegyetem működésének lényegét, egy párkapcsolat ugyanígy feltérképezhető és elemezhető. Minderről így vall Bagossy Norbert:

Kimeríthetetlen téma két ember összecsiszolódása. Mindig van fentebb és lentebb is, egy hullámvasút, amin néha megpihenhetsz az egyenes részeken, aztán a felvezető úton már izgalmasan várod a zuhanást. Vizuális típus vagyok, és álmodozó. Abszolút a szemem előtt van, ahogyan az ember felmászik egy végtelen létrán, hogy lehozza a legfényesebb csillagot a párja számára. Persze önmagában a csillag nem elég, kell hozzá az is, hogy szüntelen figyelmesek tudjunk maradni. Számomra ezek érdekes párhuzamok, és mindig tudnak újat tanítani.

A Bagossy Brothers Company dalának klipjét, a Csillag az égen címűt ezúttal is a Sáji Róbert és Márton László operatőr-rendező páros készítette.

Tovább

Legálisan átélhető bódult pillanatokat ígér egy élesztőgyár

április 27., 14:34 Módosítva: 2022.04.28 09:00
111
A halandóság áldásán merenghetünk a tavasz legizgalmasabbnak ígérkező, ingyenes koncertjén.

Folyamatosan változunk, minden döntésünkkel haladunk egy irányba. Néha jó megállni egy pillanatra, és tudatosítani magunkban a saját utunkat, kívülről vizsgálva az életünket indulni el egy belső utazáson. Ennek a fókuszált állapotnak a megteremtésében rengeteget segíthet a zene vagy egy olyan vizuális élmény, amelynek hatására felszabadulnak a gondolatok. Most ezt az élményt egyben kaphatjuk meg, méghozzá egy különleges zenei kísérleten.

Egyedülálló művészeti és közösségi eseményt terveznek egy győri művésztérbe, egészen pontosan a Torula kertjébe, ahol 2022 májusában egy kivételes, térhangzású zenés előadást tartanak. A három részre tagolt műsor alatt egy zenei kísérlet részesei lehetünk, amelynek keretében garantáltan kilépünk a komfortzónánkból, és együtt tapasztalhatunk valami egészen különleges, olykor már-már furcsán szürreális élményt.

Tovább

Három napig a jazz-zenéé a főszerep

április 27., 13:45 Módosítva: 2022.04.27 21:03
22
Koncertek és kerekasztal-beszélgetés várja a jazz szerelmeseit.

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO nemzetközi jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam a koronavírus-járvány miatt tavaly a virtuális térbe kényszerült, ahogyan egy évvel előtte is csak online volt lehetőség az ünneplésre.

Herbie Hancock az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Azóta világszerte április 30-án ünneplik a műfajt, tavaly már 155 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és világhírű zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

Tovább

Tengerre néző börtön és minden, ami kell

április 26., 21:03 Módosítva: 2022.04.27 09:11
149

„Üresnek látszik a vászon, pedig rajta van minden, ami kell” – énekli Kiss Llászló a Kép című dalban, amely az április 20-án megjelent Vagy sehol című lemezén hallható. Kiss Llászló vásznán főleg az elmúlás színeit látjuk, a tenger kékjét, de látunk egy arcot is, amelyben tükröződik a magyar rock and roll elmúlt negyven éve.

Kiss Llászló a magyar underground két meghatározó zenekarában, az URH-ban és az Európa Kiadóban is játszott. 1994-ben elhagyta az országot, és Ausztráliában telepedett le.

Néhány éve visszatért, és nemcsak azért, hogy vendégeskedjen az Európa Kiadó koncertjein, hanem azért is, hogy a szólólemezét befejezze, és megmutassa, milyen lehetett volna az ő világa, amelyben nem csak a Szem és száj és az Elmentek a fiúk című, az Európa Kiadónak írt dalok szólalnak meg.

Kiss Llászló az Index vendége volt, az arútluK podcastban idézte meg a régi és eljövendő időket. Ha nem hallotta volna, ide kattintva  megteheti.

Tovább

Idegesítő dalok, mégis akaratunkon kívül dúdoljuk azokat

április 26., 07:40 Módosítva: 2022.04.27 06:47
49

Ismerős az az érzés, amikor egy olyan dal megy egész nap a fejedben, amit legszívesebben elfelejtenél? Legutóbb VALMAR és Szikora Robi közös dalánál, az Úristennél éreztük ezt, amiről eszünkbe jutottak az elmúlt húsz év legdallamtapadósabb alkotásai.

Minél elérhetőbb a zene, annál több egyslágeres előadó került ki a zeneiparból. Ezek az énekesek és zenekarok gyakran tényleg csak abból az egy dalból élnek meg, ami vezette a toplistákat vagy elterjedtek az interneten. Ezek a slágerek pedig szinte mindenkinek önkéntelen dallamtapadást okoztak.

Tovább

Túlélni mindent a megrepedt ég alatt

április 25., 08:08 Módosítva: 2022.04.26 08:47
23

Én vagyok a nyíl – írja Sylvia Plath az Ariel című versében. Erre is reflektál a The Smiths egykori dalszerzője, Johnny Marr a szintén Ariel címet viselő szerzeményében. Marr azt mondja:

Ariel, Isten tudja, hogy mindent bebizonyítottál, Ariel, nem hagyják, hogy valaha is győzz.

Plath a kilőtt nyílvesszőhöz hasonlítja magát, és ez áll Marr-ra is: ő is egyenesen halad a célja felé, de míg Plath az önmegsemmisítést választotta, a manchesteri gitárzseni a munka mámorában talált magára. Erről is szól új, Fever Dreams Pts 1-4 című lemeze.

Tovább

Olyan az album, mint az időjárás: napos, meleg, esős, nyirkos

április 24., 13:03 Módosítva: 2022.04.25 11:17
27

Néha nincs szükség többre, mint egy kis nyugalomra. Thomas Rhett ezt meg is adja. A popzenét countryval keverő énekes új albummal érkezett Where We Started címmel, ami méltán passzol eddigi munkásságának sorába. Rhett zenéjének érdekessége, hogy nem mindig adja meg a napsütötte countryhatást, sokszor inkább egy kellemesen begubózós, esős nap dallistáján kaphatna előkelő helyet.

Aki szereti a laza és érzelmes zenéket, annak biztosan tetszeni fog ez az album is. Kicsit olyan, mintha a kétezres évek elejéről érkezett volna egy kis countrys Bon Jovi-hangzás, amit belekeverünk az abszolút rádiópopba, Ed Sheeranbe és a Jonas Brothersbe.

Tovább

Amikor nemcsak az éjszaka, hanem a hajnal is félelmetes

április 23., 21:00 Módosítva: 2022.04.24 07:29
67

Állítólag közvetlen hajnal előtt a legsötétebb az éjszaka. Jack White a hajnali fénytől is retteg, mert mi van akkor, ha ebben a fényben meglátná, hogy a háza, az élete éppen romokban áll.

Erről is szól a Fear of the Dawn című új albuma, melynek borítóján egy ház romjait láthatjuk, illetve egy elegáns férfit, elegáns autójával. A legsötétebb éjszaka után a még sötétebb hajnalt.

Jack White szereti színekre bontani a világot. Legfontosabb zenekara, a White Stripes is csak a piros-fehér színkóddal dolgozott, most pedig a kék-fehér arculati elemekre fókuszál, haját is kékre festette, és újabban a munkáit is jól kétfelé választja.

Tovább

Egy csomó fellépőt jelentett be az EXIT Fesztivál

április 22., 18:56 Módosítva: 2022.04.23 06:07
20

Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea és James Arthur is fellép az idei EXIT Fesztiválon. Közel 40 programhelyszín és több mint 1000 fellépő várja majd a bulizni vágyó közönséget július 7-étől a péterváradi erőd falai között.

Tovább

WAVY Budapest – hullámzás az underground és a mainstream között

április 20., 20:55 Módosítva: 2022.04.21 08:18
1

A WAVY Budapest kollektíva néhány hónapja kezdte karrierjét abban a formában, amiben most láthatjuk őket. A Hajógyár Zene x Látvány elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményén ők rappelték a talpalávalót Kerényi Virág divatbemutatójához, amely a rendezvény látványrészét biztosította.

Az est műsorvezetője Szigeti Zsófi (Solére) volt, az ő meghívására jöttek el a csapat tagjai, többször is kiemelték az este folyamán, hogy jóbarátok, gyakran járják együtt az éjszakát. Bár a csapat már túl van három Toldiban rendezett telt házas bulin, az A38 hajó színpadán először léptek fel abban a felállásban, amelyben a jövőjük egy részét is tervezik.

A csapatban, amely elsősorban az alternatív hiphop műfajban alkot, vannak előadók (Co Lee, Aminon, Kebab), producerek és DJ-k (Blaize, Ezial, Buku), de mivel a zene mellett a megjelenésre és az arculatra is nagy hangsúlyt fektetnek, van külön vizuális megjelenésért felelős (Quan) és a sajtómegjelenéseket koordináló, emellett fotósként, videósként közreműködő tag is (Yungmatka). Az arculatot támogató promóciók és események hivatalos fotódokumentációjára külön kétszemélyes csapat állt fel Szabó János és Kalicz Máté személyében.

Tovább

Veszélyes gyógyszerek születésnapra

április 20., 18:45 Módosítva: 2022.04.20 20:22
74

Az ölelés csak egy másik módja annak, hogy elrejtsd az arcodat – énekli Brian Molko a Placebo Hugz című felvételén, amely a zenekar Never Let Me Go című új albumán hallható. A rock and rollban minden bonyolult gitárszóló olyan, mint egy ölelés, talán ezért is van, hogy nehéz a rock and roll szorításából szabadulni.

Főleg akkor, ha olyan albumok jelennek meg, mint amilyen a cyberrock hatású Never Let Me Go.

A Placebo kilenc évvel a 2013-as Loud Like Love-ot követően jelentkezett új albummal. Sokan azt gondolták a 2016-os A Place For Us To Dream című dupla válogatásuk után, hogy az életmű kerek, lezárt és folytathatatlan, de a Never Let Me Go mindenre rácáfol.

Tovább

Tud-e határtalanul szeretni egy szexfüggő exdrogos?

április 19., 18:51 Módosítva: 2022.04.20 12:42
43

Közismert, hogy bizonyos, évmilliókkal ezelőtt felrobbant csillagok fénye csak most érkezik meg a Földre. A rock and roll is fel tud robbanni a színpadon, ahogy a csillagok is, főleg, ha olyanok játsszák, mint a Red Hot Chili Peppers.

És vannak olyan fények is, amelyekkel írni lehet az éjszakában.

Ezekhez nem kell isteni energia, elég csak beüzemelni egy neonfeliratot. A Red Hot Chili Peppers Unlimited Love című új lemezének borítóján is neonfelirat vibrál, amely a határtalan szerelem üzenetét írja bele az éjszakába.

Nemcsak az a szenzáció, hogy a RHCP új lemezzel jelentkezett, hanem az is, hogy több mint egy évtizede fizetés nélküli szabadságon lévő gitárosuk, John Frusciante visszatért a zenekarba. Frusciante először 18 évesen, Hillel Slovak halála után csatlakozott a Red Hothoz, és karakteres játékával a zenekar kulcsfigurája lett. Nélküle nincs Mother's Milk, sem Blood Sugar Sex Magik. 1992-ben kilépett, hogy aztán diadalmasan térjen vissza, kulcsszerepet vállalva az 1999-es Californication lemezen, majd újra bedobta a törölközőt a 2009-es Stadium Arcadium című dupla album turnéja után.

Tovább