A Zu az zu, Mike Patton a városban

2008.05.21. 10:39

Elmaradt koncertek és hamisnak bizonyuló pletykák után fellép végre Budapesten az ember, akivel együtt zenélő emberek kéthavonta lépnek fel a fővárosban, és azzal reklámozzák általában őket, hogy vele zenélnek, vagy jóban vannak vele. Mike Patton most a világ egyik legjobb triójával játszik nálunk.

Lényegretörően tehát: Mike Patton, a valaha volt Faith No More, valamint underground kultegyüttesek, épp hogy létező zenekarok, esetleg supergroupok frontembere, a Tomahawk, a Mr. Bungle, a Fantomas orgánuma, Björk haverja, sőt, ő az, akinek a hangján szörnyek támadtak Will Smith-re is az I Am Legendben. Mike Patton tehát tizenegy év után (az 1997-es szigetes Faith No More-koncert után először) fellép végre a fővárosban, egészen pontosan az A38 hajón. Legutóbb elvileg a Peeping Tom projekttel érkezett volna múlt augusztusban, de a koncert végül csak elmaradt. Most Mike Patton Quartetként jön el, ami pedig Mike Patton + Zu, a Zu pedig.

A Zu meg egy olasz trió, nagyjából egy évtizede aktív, hc/punk/freejazzt játszik, nehezen leírható, határokat feszegető improvizatív zenét, iszonyú energiával, egy basszusgitárral, egy szaxofonnal és egy két méter magas, vékonydongájú, csápkezű dobos-frontemberrel. Játszott/turnézott együtt a Fantomasszal, Mats Gustafssonnal, a Dälekkal, a NoMeansNoval, a Lightning Bolttal, Steve Albini kultproducer/zenésszel stb., legújabb lemezét pedig a Melvinsszel veszi fel, de élőben az igazi. Június 13-án, pénteken, a Zu zenél tehát, miközben Mike Patton hangokat ad majd ki az A38 hajón. A jegy elővételben 5000 forintba, a helyszínen pedig 6000-be kerül.