Hova menjünk júliusban, hova?

2008.06.23. 10:40
Az Index fesztiválblogja

Külföldön a nyári fesztiválok reneszánsza mintha épp idén lenne túl a csúcson, nálunk viszont most indult be igazán, két hónapig tart, iszonyú sok sör folyik majd. Több lesz a boldog ember, mint a szomorú. Sírás és kacagás, eső és nap, koncertek és strand, Roy és Ádám, ezek lesznek még. Nemcsak a Sziget a világ. Összefoglaljuk a júliust, ugyanis alig múlik el nap fesztivál nélkül, hét darab is lesz.

VOLT, Sopron, július 2-5

Persze, jó, lesz Manu Chao, de hát mégis, az idei VOLT-on fellép az URH, egy igazi saját kultzenekar, a nyolcvanas évek magyar újhullámának legnagyobb hatású együttese. Az Ultra Rock Hírügynökséget Menyhárt Jenő alapította 1980-ban (eredetileg Orgazmus néven), fél évig létezett mindössze, ott kezdte Müller Péter Sziámi is, utódzenekarai pedig az Európa Kiadó és a Kontroll Csoport voltak. "Életerős zenéjük ugyanúgy hazavágja a hivatalosan támogatott együttesek esetlen rockját, ahogy a punk teremtett tiszta levegőt nálunk pár évvel ezelőtt" - írta róla 1981-ben a brit NME, a neves zenei szaklap, és bár 2008-ban kissé más a kontextusa a dolognak, az URH-t sokaknak mégis látnia kell, a fiatalabbaknak meg illik. (Az URH a Szigeten is játszik majd, de máshol nem). Sokat köszönhet az URH-nak Mátyás Attila és az F.O.System, az "első magyar darkzenekar" is, nekik is lesz koncertjük a fesztiválon.

De visszatérnek a kilencvenes évek is Sopronban, fellép a cholo-hiphop alapegyüttese, a Cypress Hill, illetve az MTV-punkot annak idején a Green Day-jel befuttató Offspring, meg lesz svéd rapszintimetál a Clawfinger képében, ugyanabból az évtizedből. Aki szereti, ha újhullámos slágereket bossanovában értelmeznek újra, az nézze meg sokadszor (vagy először) a Nouvelle Vague-ot, illetve Senor Coconutot, aki pedig azt szeretné, hogy egy drumandbass istenség nagyzenekarral lépjen színpadra, az ne hagyja ki Roni Size-ot. Aki meg balkáni diszkót akar, annak ott lesz Shantel és zenekara, Bregovic meg mégse, mert leesett a cseresznyefáról és megfájdult a lába, lesz viszont a szicíliai Roy Paci, aki a Zu negyedik tagjaként kezdte, majd Manu Chao zenésztársa lett, és jól trombitál, reggae-t, karibi salsát, ska-jazzt.

Napi: 5900 HUF, 6900 HUF (helyszínen)

Bérlet: 14900 HUF, 16900 HUF (helyszínen)

Kombinált bérlet Voltra és Balaton Soundra: 29900 HUF (csak elővételben)

Hegyalja, Tokaj-Rakamaz, július 9-13

Hegyalja meg a legjobb magyar rockfesztivál, és bár lesz ott más is persze, pl. India-udvar, környezettudatos színpad, vadászpark meg kerékcsereverseny, illetve PASO, Suhancos, Quimby, Kaukázus, Kiscsillag, Kispál, Malacka és a Tahó, azért mégis a rock az úr, nézzük meg például ennek a színpadnak a programját, meg szombaton ráadásul lesz punknap is, Aljas kúszóbabbal, Aurórával, Macskanadrággal és Fürgerókalábakkal. Még a közkedvelt Yellow Spots is fellép azon a napon. Kilencedik alkalommal van fesztivál a rakamazi kempingben.

A külföldi rockcsapatok egyike ezúttal a Juliette Lewis színésznő vezette Licks, ők voltak már kétszer a Szigeten, és kifejezetten szórakoztató tud lenni a rockandroll, amit játszanak, illetve a cirkusz, amit a csapzottan vonagló, több éves színészi rutinját bevető Juliette Lewis művel, például amikor beugrik a közönségbe. A külföldi rockcsapatok másika a finn 69 Eyes. De lehet majd beszélgetni is a rockzenéről, rockzenészekkel, és úgy bólogatni, hogy közben Lévai Balázs moderál, és csak ezek után megnézni a Mystery Ganget vagy Péterfy Borit vagy Jamie Winchestert vagy a Doors Emlékzenekart. Tokaj szép, a lányok trikót hordanak, vannak borospincék.

Napi: 5200 HUF, 6000 HUF (helyszínen), július 9. (nulladik nap) 3000 HUF (csak a helyszínen)

Bérlet: 12500 HUF, 15000 HUF (helyszínen)

Kombinált bérlet Balatone-ra, Hegyaljára és SZIN-re 26500 HUF; Hegyaljára és SZIN-re vagy Hegyaljára és Balatone-ra 19500 HUF (csak elővételben)

Balaton Sound, Zamárdi, július 10-13

A Balaton Soundon sokak álma teljesülhet végre. Igen, egészen biztos, hogy most mindenki ugyanarra a dologra gondol, arra, hogy végre derékig vízben állva koktéllal a kezében nézheti meg a B-52's-t. Mégis, kit érdekelnének mondjuk a PeCsában? Ez így kifejezetten pszichedelikussá teheti majd az élményt, olyan hazai értelemben persze, az általunk egyébként nagyra tartott együttestől függetlenül, amely egészen biztosan eljátssza majd a Rock Lobstert. Ezen kívül lesz még Goldfrapp, Massive Attack meg Fatboy Slim, utóbbi egyenesen 1998-ból, előtte pedig fellép Zagar meg a dívák. Az Arénában meg David Guetta, akinek a klipjében az a jó csaj szerepel.

A teraszon elektronikus zenék és könnyed pop, ott lesz például Richie Hawtin technobíboros egyenesen a Berlin Mittéből, de a szombaton kellemesen követik majd egymást Nicola Conte a lemezjátszók mögül, majd dzsesszkombóval, illetve a leginkább Café Del Mar-lemezeiről ismert José Padilla, majd az Erik Sumo Band. A tizennyolc éven felüliek helyszínén ott lesz az orosz-balkán umca-umca-punkot játszó Russkaja (ők augusztus végén is fellépnek Szegeden), meg Varga Zsuzsa, Anima Sound System, Irie Maffia, Barabás Lőrinc Eklektric és Beat Dis, többek között.

Napi: 6900 HUF, 8900 HUF (helyszínen), július 10. (nulladik nap) 2900/3900 HUF

Bérlet: 16900 HUF, 19900 HUF (helyszínen)

Kombinált bérlet Voltra és Balaton Soundra: 29900 HUF (csak elővételben)

EFOTT, Dunaújváros, július 16-20

Dunaújvárosban rendezik idén az EFOTT-ot, diszkótörténelemről, a megtiszteltetésről, apákról és fiúkról Dévényi "Tibi bácsi" Tibor mesél, orvosi konzíliumról, balegyenesről és a felhőtlen szórakozásról pedig Ganxsta Zolee, de Pély Barna szerint sincs azzal baj, ha egyszer-kétszer ki kell kerülni a sörös korsókat és a fiatalokat, mert mindez alátámasztja a jó hangulatot. Az EFOTT tervei szerint a fesztivál központi témája mostantól évente változik majd, az idei fő motívum pedig a sport. Az egyetemi fesztivált tavaly 58 ezren látogatták, idén (is) lesz Kispál és a Borz, Ganxsta Zolee, Bikini, Republic és Zanzibár, de lesz Moog, Amber Smith, Jacked és Nemjuci is, illetve szinte minden magyar zenekar, aki más fesztiválokon is, ellenben itt Dévényi Tibor diszkózik minden nap éjjel fél 1-től a HÖOK sátorban, előtte hol KFT, hol Roy és Ádám, hol Annibal Cannibals, hol pedig United. Illetve lesz Ludditák is a legelső napon, de akkor meg Dévényi Tibor nem lesz, nem véletlenül csak 1000 forint lesz akkor a belépő.

A fesztivál egyelőre még nem épült fel, erről itt és itt olvashatunk, a programokról bővebben pedig itt.

Napi, július 16: 1000 HUF; július 17-20: 3500 HUF

Hétvégi bérlet (július 19-20): 6000 HUF

Bérlet: 10000 HUF, 11000 HUF (helyszínen)

Campus fesztivál, Debrecen, Vekeri-tó, július 23-27

Tavaly az EFOTT volt a Vekeri-tónál (beszámoló itt), idén a Campus fesztivál lesz, amin lesznek humoristák is, illetve Kispál az első, Quimby a második, Zagar meg az utolsó napon. Lényegében itt is fellépnek azok a magyar zenekarok, amelyek a többi fesztiválon (Irie Maffia, Péterfi Bori, Mystery Gang, Brains, 30Y), csak más sorrendben, illetve itt lesz egy Ninjahelikopter nevű zenekar meg a debreceni Skafunderz is, meg egy debreceni Tankcsapda-koncert nyilván más, azt mondják legalábbis. Viszont a Vekeri-tó és környéke az egyik legjobb helyszín a nyári fesztiválokon, a napijegy és a bérlet jó áron vannak, és a nagy zöld területnek köszönhetően kevesebb a por, kevesebb másnap a fekete fika. Illetve nem a reklám miatt, dehát a Borsodinak és a Pepsinek is lesz a helyszínen saját külön vízifocija. Nem mellesleg pedig blogsátor is lesz július 25-én indexes bloggerekkel és a blog.hu szellemi vezetőivel.

Napi, július 23: 2000 HUF; július 24-27: 3800 HUF (csak a helyszínen)

Bérlet: július 10-ig 10400 HUF, utána 11000 HUF (csak elővételben)

BalaTONE, Zánka, július 24-27

Kezdjük egy kiemelt fontosságú szolgálati közleménnyel: RZA a Wu-Tang Clanból mégsem jön Zánkára. Nem baj, azért még óriási lesz a muri, hiszen a négynapos fesztiválon rendezik meg a 8. Kona Kerékpáros Találkozót, lehet majd motocross-bemutatót, illetve bmx-eseket és deszkás ridereket nézni. Quadpark, wakeboard-pálya, strandröpi, vízifoci, koktélbár, ilyenek is lesznek Zánkán. Meg természetesen könnyűzenei koncertek is, ismét játszik nálunk a remek berlini punkrock/indie-csapat, a Beatsteaks, illetve itt is fellép majd, hasonlóan a többi itt felsorolt fesztiválhoz (kivétel Balaton Sound és Azfeszt) a Tankcsapda. Szombaton magyar rocknap lesz, Depresszió, Neck Sprain, Subscribe stb., de lesz még Kowalsky meg a Vega, Alvin és a mókusok, illetve reggaet és dubot játszik majd a brit Zion Train, valamint kelta folkpunkot a Kanadában székelő Real MacKenzies. A nyitónapon fellép a New Yorkban élő ukrán, ám valójában brit hiphop-dj/producer Vadim és kis termetű, ám annál szebb felesége, Yarah Bravo is, meg a Ludditák és a Belga. Ilyenek lesznek tehát BalaTONE-on, nem a Massive Attack, de a jegy is olcsóbb, Zánka pedig jó hely.

Napi: 4300 HUF, 5000 HUF (helyszínen)

Bérlet: 9900 HUF, 12000 HUF (helyszínen)

Kombinált bérlet Balatone-ra, Hegyaljára és SZIN-re 26500 HUF; Balatone-ra és SZIN-re 17500 HUF; Hegyaljára és Balatone-ra 19500 HUF (csak elővételben)