Öko-világrekord Hegyalján, Magyarországon

2008.06.23. 11:38
Az Index fesztiválblogja

A haladó szellemű fesztiválok környezettudatosak, a SZIN is az például, de a Hegyalja fesztivál is két évvel ezelőtt szervezte először és támogatja azóta az ún. gerillakertészkedést, azaz a Zöld Vadműveletet, melyben idén 57 csapatnyi, azaz 270 főnyi gerillakertész vesz részt 20 magyar településen. Az akciók június 5-én kezdődtek és egy hónapig tartanak, a tavalyi világrekord volt, az idei nagyobb lesz, mint a tavalyi.

A progresszíven környezettudatos kertészkedés lényege, hogy a gerillák az éj leple alatt ültetnek virágot, miközben a város alszik. Több mint húsz település kertészei jelentkeztek a felhívásra, csak a fővárosban több mint 15 zöldszándékú sejt tevékeny jelenleg. Ezen kívül Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, Hajdúszoboszló, Debrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu és Tököl is a gerillák célpontjai közt szerepel.

A pályázatban részvevő csapatok nem csupán az akciótervek kidolgozottságára figyeltek oda, hanem arra is, hogy neveikben remek szóviccek legyenek, vagy egyszerűen csak némi humor: GreenPeas, KrizanTEAM, Flowerpuff Girls, Gerillázs, Terepmajom Kirakókészlet, Zöld KomManók, Lelkes Mag, a Hevenyészett Növényész–Alakulat, például. A létrehozandó gerillaakciók elnevezései az adott csapat saját üzenetét, meglátását tükrözik, és szintén sokadmondóak, íme néhány a sokból: Fájdalommentes Beültetés, Öntözésre Ösztönzés, VNCS (Végzetes Narancssárga Csapás), vagy "Kutyakakit cserélek virágra", illetve Zöld metrót!, na meg a Kutyaszar és Beton, avagy az Elveszett Zöld Illúziójának Visszaállítása.

 

A Hegyalja a legjobb pályaműveknek anyagi támogatást, illetve ingyenes belépőt biztosít a fesztiválra. A benyújtott pályaműveket a Zöld Vadművelet hivatalos oldalán lehet megtekinteni, ahol egyrészt nyomon lehet követni a megvalósult akciókat, illetve az ültetések eredményeit, másrészt a rokonszenves Bálint Gazda is megszólal. "Minél nagyobb földtömegbe ültessetek, annál jobban fognak fejlődni a növények. A jó föld elengedhetetlen! Ültetés után azonnal öntozni!" - tanácsolja például, de mond mást is.

 

A Hegyalja Fesztivál szervezői pedig június 27-én hirdetik ki, hogy melyik öt csapat titkos küldetését tartották a legötletesebbnek.