Bab vs. szőlő - kis nyelvlecke a Voltról

2008.07.04. 10:33
0 hozzászólás

A fesztivál központjában található egy furcsa nevű borfalucska, a Poncichter negyed. Poncichternek a szőlőtermesztő, gyakran németajkú, gazdapolgár őslakosokat nevezték (nevezik), közülük sokat még Mária Terézia telepített be az Alpokaljára. A szó a német „Bohnen”, vagyis „bab”, és a „züchten”, vagyis „termeszteni” szavakból ered, jelentése tehát „babtermesztő”. Hogy miért a szőlőtermesztőket nevezték így, arra az a magyarázat, hogy a derék gazdák a szőlőtőkék közé babot ültettek (ami igénytelen haszonnövény, nem kell neki sok törődés), hogy jobban kihasználják a termőföldet. Egyébként ennek köszönhető, hogy sok hagyományos soproni étel hozzávalója a bab, a városban több helyen kapni például babos pogácsát vagy köretnek babstercet. És hogy mi a sterc? (Most látom, hogy a Word helyesírás-ellenőrzője felismeri a szót, egészen elképesztő.) Képzeljenek el egy sós, zsíros császármorzsát.