Utcafesztivál Veszprémben

2008.07.08. 10:40
Az Index fesztiválblogja

A nyár egyik legkedvesebb fesztiválján nem lép fel a Fatboy Slim, viszont nem kerül pénzbe, öt napig tart, a veszprémi belvárosban, be lehet rajta mutatkozni. És van sok külföldi fellépő is, igen.

A Veszprémi Utcazene Fesztivált kilencedszer rendezik idén, és ahogy a hivatalos honlap is megjegyzi: vannak persze színpadok, van rockandroll, van Kiscsillag és van Quimby, ám mégis más az egész, mert a fesztivál ingyenes, ráadásul a szervezők minden évben felhívás útján keresik az utcai zenészeket, akiknek szállást, fellépési lehetőségeket kínálnak, a legtehetségesebbnek pedig sok pénzt ad a zsűri. Ezzel pedig a fesztivál el is nyeri a világ legszimpatikusabb belvárosban tartott fesztiválja címét. Tavaly 80-100 ezer látogatója volt.

A július 15-én induló fesztivál hét helyszínén – két nagy és öt kisebb színpadon – fellép tehát az Irie Maffia, a Budapest Bár, az Anselmo Crew, a Kistehén, Péterfy Bori és Erik Sumo, Für Anikó, a Hősök, valamint a szombati zárónapon a Kiscsillag és a Quimby. De lesz sok külföldi is, főleg a hangszeres zenék, a jazz és a világzene műfajaiban. Szájjal és mikrofonnal játszik Veszprémben is a szomszédos Bauchklang, a balkáni és gypsyjazzt játszik a francia Caravan Palace és a La Familia, Raffael Wressnig és Enrico Crivellaro orgonatriója is fellép, egy olasz, egy amerikai és egy osztrák taggal, Mau Mau is olasz, osztrák nujazz/downtempót játszik a Waldeck, spanyol a La Kinky Beat, Detroitban gyökerező funkzene az amerikai LMT Connection, valamint szintén amerikai Chris Cain, aki blues- és jazzgitáros. A teljes programot erre lehet megtekinteni, sokminden lesz, meg sok ismeretlen utcazenész is.