A hal úszni akar!

2008.07.10. 09:20
Az Index fesztiválblogja

Akinek nem jutott hely a Balaton Soundon, az gyógyítsa bánatát egy igazi bajai halászlével! A hal úszni akar! Ezzel a szólással itatják a bográcsban rotyogó halászléért felelős szakácsot Baján. Paprikaillat, pattogó tűz, kedves emberek, halászlé. Eheti gasztronómiai ajánlatunk.

Ezen a héten, szombaton és vasárnap már tizenharmadik alkalommal vonulnak a bajaiak a főtérre és a Petőfi- szigetre, hogy híres halászlevüket megfőzzék. Szakács csak bajai lehet. Aki nem ottani lakos, vagy nem élt ott korábban, nem vallja magát bajainak, ne is álmodjon róla, hogy a fakanál közelbe kerülhet ezen a hétvégén.

Turistaként bogrács közelébe jutni, egyetlen lehetőség kínálkozik, a bajaiak vendégszeretete. A rendezvény nem verseny, hanem egy hétvégi program a városba látogatóknak, a bajaiaknak együttlét, és nem utolsó sorban egy finom és hagyományos recept szerint készülő halászlé fennmaradásának módja.
 

A bajai Halfőző Fesztiválról, egy szívében bajai kollégánk korábban így nyilatkozott.

A hallé főzése és elfogyasztása mellé a szervezők színpadi programokat is kínálnak. Sőt, már csütörtökön és pénteken elkezdődhet a bemelegítés a hétvégi halászlére. Csütörtökön a néptáncgála lesz, pénteken pedig egészen más stílus kerül színpadra. A korábbi évek fellépői helyett, mint Boban Markovic és Lajkó Félix, idén Demjén lesz és Party Aréna például dj Budaival, valamint James Cole-lal, aki nem egy külföldi sztárvendég, hanem egy alföldi diszkópásztor. Ott lesz Jaydee is, akinek egy igazi szuperhitet köszönhettünk, még '93 nyarából. Ezek után nem kétséges, hogy a lényeg a szombati és vasárnapi halászlé és össznépi gyülekezés Baja belvárosában, annak főterén. Kóstolják meg hétvégén a tésztás bajai halászlevet, ami biztosan finom lesz! Mindehhez az időjárás is kedvezőnek ígérkezik.