Minek van a Balatonon a Balaton Sound?

2008.07.11. 10:13
1 hozzászólás

Sőt, kezdjük inkább - a dolgozó néptömegek nevében - egy még kínosabb kérdéssel: minek van Balaton Sound hétköznap?

Hétköznap alatt persze most nem pénteket, hanem például csütörtököt értek (mondok).

Csütörtökön ugyanis csak azok a szabadnapos soundosok vannak jelen a fesztiválon, akik egész "hétre", vagyis mind a négy napra maradnak. Ehhez mérten konkrétan nem több, mint két helyszínen volt érdemes létezni tegnap (azaz csütörtökön). Az egyik a T-Mobile Terasz, ahol előbb Nagáék aprítottak teljes munkaidőben. Majd egy sztárfellépő bizsergette a napozáson edződött partytalpakat. Még szerencse, különben valamelyik hiperreális helyszínen (pl. a Nivea Sun Bázison vagy a MOL Bodywashban) kellett volna bűnhődnünk.

A másik helyszín, ahova egyáltalán érdemes volt ellátogatni csütörtök este, a Red Lounge. A hely neve ismerős lehet a Voltot megjárt fesztiválozóknak. Konkrétan azért van betöltött 18. életévhez kötve a belépés erre a helyre, mert egy cigigyártó szponzorálja, és belül a hirdetéseik is megjelennek. Szóval bulizáshoz cigireklám a jutalma a felnőtt partyzóknak. A lényeg, hogy Palotaiék húzták a nótát ezen a helyszínen. Sok csütörtökös fesztiválozónak még mindig ő/ők az etalon. Valószínűleg így lesz ez 10 év múlva is. De egy elentronikus zenei fesztivál nyitónapján, főműsoridőben? Na jó, nem bánom. Belefér. Főleg, ha a "bodywash" az alternatíva.

Ezzel végére is értünk a csütörtöki Sound-ismertetőnek. Az jó, hogy van dobozos sör, az meg nem jó, hogy állandóan grasszálnak a biztonsági őrök, akik csak úgy a partyzók szemébe vakuznak zseblámpáikkal. Az nem jó, hogy nem lehet fürdeni este a Balatonban. Jogosan merül fel a kérdés, miért van egyáltalán a Balaton partján ez a rendezvény, ha stégek nincsenek kialakítva, és fürdeni sem lehet. 

A Sound csütörtökön egyszerűen unalmas. A partyközönség vegyes. (Hülyeség az az előítélet, hogy a Sound a yuppie-k gyűjtőhelye. Pont annyi White Party-yuppie van, mint középiskolás breakbeates vagy minimalhead, esetleg Rio/ZP-n nevelkedett vállalkozó, kiugrott Hegyalja-rocker vagy balatoni lángossütős.)

A programfüzetnek először el sem hittem, hogy nincsenek afterpartyk egy kifejezetten elektronikus zenékre építő fesztiválon. Reggel fél hétkor hirtelen kuss lett Zamárdiban. A mélynyomóládák elhallgattak, lefutott a tű a korongról. Fellőtték a pizsamát. Én meg döbbent csendben szopogattam a kávémat a sarki sörözőben. A szomszéd asztalnál a srác lábában még benne van a boogie. Pörög. Próbálkozik.

Nem baj, majd a szabadstrandon levezeti bent ragadt szórakozásvágyát. A Sound csütörtöki kiadása felejtős, éppen annyira, mint az a live act, melyben a ritmusok építkezését egy váratlan Windows-hibaüzenethang reccsenti szét.