Vad pólótépés az EFOTT-on

2008.07.17. 19:20
11 hozzászólás

A Beszarok 89 együttes két frontembere is részt vesz a léggitárversenyen, amit pólótépés és stage csúszás követ. Közvetlenül a nyakkendőben fellépő Csirke úr után kerülnek sorra, akiről azt érdemes tudni, hogy nevét egy csinos, csirke formájú sapka után kapta, és képes a megmérettetés végeztével egy remek Tankcsapda szám alatt embriópózban álomba szenderülni a színpad szélén. De ne szaladjunk ennyire előre.

Nézze meg az EFOTT-ot! (fotók: Barakonyi Szabolcs)

 

A hivatalos adatok szerint már tizennégyezren vannak a fesztiválon, a 33. EFOTT csütörtökjén napközben mégis meglehetősen csekély a népsűrűség. Nagy üres terekkel, lézengő lángosevőkkel találkozunk, és olyanokkal is, akik a kecskeszakáll-versenyre készülődnek. Az orvosi egyetemisták sátránál élethű sebeket festenek maszkmesteri pontossággal a medikusok, éppen egy félmeztelen, zömök rendőr rendelésére készítenek zaftos-véres lőtt sebet. Olyat, ami elől roncsol, hátul távozik. „Munkám során nem szereztem még ilyen sérülést, szeretném tudni, milyen érzés”, meséli az ál-sebesült, majd az alkotótól azt is megtudjuk, legtöbben vágott sebet kérnek, de a leforrázott alkar is népszerű. És mi másról szólna e véres performansz egy egyetemista fesztiválon? Tanulásról, ismeretterjesztésről és ismeretszerzésről. „Péntek délután, három óra körül balesetszimulációt tartunk az érdeklődőknek, sebesülteket fogunk szakszerűen ellátni”, mondják az orvostanhallgatók.

A BME sátrában a fizikusok szárazjéggel és folyékony nitrogénnel bolondoznak, mi pedig szóba elegyedünk Kalapács Józsival, a Pokolgép legendás énekesével, aki az EFOTT-on egyik nap a Kalapács, másikon a Hard együttessel lép fel. Kiderül, hogy a magyar heavy metal egyik alapítója hidegebb időre számított, illetve hogy egyszer egy showműsorban karaokizásra kényszerült, és Bikinit meg Eddát énekelt. Az EFOTT-on nincs külföldi fellépő, a magyar zenei élet viszont le van fedve Korda Györgytől az Ossiánon át a Kispálig. Utóbbi kettő ma este lesz.

Nézzen léggitározókat! (fotók: Barakonyi Szabolcs)
 

Most pedig léggitár-program van, ahol a tizenötéves Rita a „Hogyan jellemeznéd magad?” kérdésre azt válaszolja, hogy „Nem tudom.”, másvalaki pedig bevallja, hogy ő Jimmy Hendrix reinkarnációja. Szegecses nyakörv szereplését szeretnénk kiemelni, mert ő tehetségesen rágja a gitár nyakát, és képes az ingét a színpad legmagasabb, és garantáltan elérhetetlen pontjára hajítani, ráadásul eközben a szemüvege sem esik le. A második versenyszám, a pólótépés egyébként nem is olyan könnyű feladat, mint ahogy azt az ember képzelte, amikor korábban a pólótépésre gondolt. Tíz versenyző közül kettő képtelen megbirkózni vele, hiába próbálja nyaktól és seggtől is. A megmérettetés harmadik eleme pedig a frontemberes térdencsúszás (ez a Beszarok 89 együttes tagjainak különösen jól megy), amit egy Toi toi-szappannal és ásványvízzel fellocsolt felületen kell végrehajtani. A győztes végül a hosszúloboncú Hangerő, szerencsére Szegecses nyakörv azért elcsípi a második helyet.