Zánka, szitáló eső, targonca

2008.07.24. 17:04
Az Index fesztiválblogja

A vonat szellősen volt tele, elkezdődött a Balatone Zánkán, az üdülőcentrum szélén, állítólag megérkeztek a Ludditák, sár van, a nagyszínpad előtt jelenleg egy piros targonca készíti elő a talajt nagy szomorúan, egy ember tüsszentett. A fesztivál területe nem különösebben nagy, talán ezért nincsenek térképek se, így viszont eleinte nehézkes a tájékozódás, sár van. A célközönség nyilván más, mint a Balaton Soundon, itt nincsenek yuppie-k, a csütörtöki napon legalábbis, kiderült azonban, hogy nem csak szimattáskára lehet rock- és metálegyüttesek nevét felírni (Metallica, Ramones, Children Of Bodom), hanem divatos márkájú oldaltáskára is, ha az embernek öt évvel ezelőtti Beckham-taraja van. Sár van, szuper a hangulat, fellépett Badár Sándor.

Nézze meg képeinket!

A fesztivál közönsége többnyire gimnazistákból és kora egyetemistákból áll (a csütörtökön derültek ki a felvételi ponthatárok, tudtuk meg), az árak is némileg alacsonyabbak. Egy korsó sör (fél liter magyar gyártmányú) 300 forintba kerül, a nagyfröccs száraz fehérből 320, a rövid ital (4 cl) többnyire nem több 500 forintnál, helyenként még a 400-nál se, kivéve a hivatalos pálinkaházat, ahol igen, több. Lángos 300, sajttal és tejföllel 400, kolbász 400, hamburger 450, gyros 690, de nem ajánljuk, pizzaszelet 450, akár csak sajttal, akár sajttal, kolbásszal, kukoricával és sonkával (vagy földdel) kéri az ember. Kávé 160 forint.

Nincsenek sokan, a szőnyeggel borított helyszín bejáratánal (amely pont olyan, mint a Balaton Soundon, csak itt az olcsóbb cigit árulják) lehetőség van slaggal letisztítani a sarat a cipőről. A nagyszínpad csak holnapra készül el, egy balatonparti kisebb helyszínen hiphopos napot tartanak, héttől lép fel a Ludditák, majd a Tigris és a Belga, ők állítólag nem is hiphop, később a brit beatboxer, Killa Kela és az őt pár éve felfedező Vadim, aki meg híres dj és producer. Van egy koktélbár a mólón, de fúj a szél, szitál az eső, hűvös van. Badár Sándor humoros műsora nemrég fejeződött be: Alaszkában, ha az ember pisál, akkor meg kell markolnia a tökét. Még a nőnek is, mondja. Ide meg gumicsizma kellett volna, mondjuk mi. Sütni is fog meg esni is egész hétvégén, mondják.