Határmenti világzenei fesztivál Panyolán

2008.07.29. 17:29
Az Index fesztiválblogja

Különleges zenei kínálattal várja a világzene és a népzene kedvelőit augusztus 8. és 10. között a III. Határmenti Világzenei Fesztivál, melyet a magyar-ukrán-román határhoz közel, a Tisza-Szamos-közben fekvő Panyolán rendeznek meg. 

Közlése szerint a kis szatmári faluban a zenei csemegék mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel és helyi gasztronómiai különlegességekkel is várják a látogatókat. A faluban, közel a Szamoshoz és a természethez igazi fesztiválteret alakítottak ki, amely köré a különleges szatmári ételeket és italokat kínálók telepednek.

A fesztivál nyitó napján, augusztus 8-án, pénteken Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági lép fel a környező országok tradicionális dallamaival. Őket váltja a színpadon a népi és könnyűzenei dallamokat  feldolgozóFolkerror.

Augusztus 9-én, szombaton a magyar-kolumbiai Dely Dávid és zenekara, a Tumba Y Quema, valamint a francia Abdul Aziz játszik a világzene szerelmeseinek. A zenekar egyéni hangját a dél-amerikai országban, illetve a karibi térségben élő afrikai diaszpóra zenei stílusai és ritmusvilága határozza meg, de a rock, a reggae, az afro-beat és a jazz elemei is megjelennek zenéjében. Abdul Aziz pedig Nyugat-Afrika - Mali, Guinea, Szenegál, Burkina Faso - zenei hagyományait hozza el Panyolára.

Szintén szombaton lépnek fel a kárpátaljai Tiszapéterfalva, Dercen és Nevetlenfalu zenészei és táncosai, az erdélyi Gyimesközéplok muzsikusai pedig gyerekcsapat karéjában húzzák majd a talpalávalót.

Az augusztus 10-i, vasárnapi záró napon a főszerepet az autentikus cigányzene kapja. A szabolcsi Paszabról a Parno Graszt muzsikál, fellép a zenészeit tekintve nemzetközi együttesnek számító román Nadara, és meglepetés vendég is érkezik a Kárpátaljáról egy multikulturális zenekar formájában, amely rutén, magyar, román, hucul és zsidó dallamokat szólaltat meg autentikus stílusban.

(MTI)