Szigetfauna: a légy

2008.08.17. 17:34
Az Index fesztiválblogja

(Sorozatunkban bemutatjuk a Sziget élővilágát, hogy ön ne lepődjön meg, ha valamelyik képviselőjével összetalálkozik a sátrában. Azt is eláruljuk, hogy milyen zenét hallgatnak az állatok.)

Egyszer olvastam egy interjút Ganxta Zolee édesanyjával, akit arról faggattak, hogy hogyan viseli fia életmódját. Azt válaszolta, nincs vele problémája, egyedül azt nem bírja megszokni, hogy néha úgy keresik Zolit ismerősei telefonon, hogy „csókolom, a Dögléggyel szeretnék beszélni.” Ez a válasz jól jelzi a legyek társadalmi megbecsültségét, persze aki szarba meg mindenféle bomló hulladékba rakja a petéit, ráadásul akár már háromnapos korában, az ne számítson sok jóra.

A légy a hangyával és a darázzsal ellentétben nem a Hártyásszárnyúak, hanem a Kétszárnyúak (Diptera) rendjébe tartozik. A legtöbb hártyásszányú rovarnak két pár szárnya van, a legyeknek azonban – mint a rend neve is mutatja – csak egy pár. A másik pár nyeles gömböcskévé, úgynevezett billérré alakult, ami repülés közben segít manőverezni az állatnak. Szóval a légy két szárnnyal is jobban repül, mint a darázs vagy a méh, a zengőlegyek például tudják azt a kunsztot, mint a kolibri: sebes szárnycsapásokkal egy helyben lebegnek.

Húslégy (fotó: Hajdú Zsolt)

Magyarországon nagyjából hatezer kétszárnyú faj él, mind közül legismertebb a házi légy, a hangya mellett a Szigeten is ez a rovar fordul elő legnagyobb számban. Legellenszenvesebb szokásuk, hogy rárepülnek a kajára – muszáj nekik, mert csak így tudják kiszagolni a táplálékot, a megfelelő receptorok ugyanis ízeltlábaik végén találhatók. A nagyobb baj, hogy nemcsak megdézsmálják a 800 forintért vett, méregdrága gyrosunkat, hanem még pár ezer kórokozót is ott hagynak. A légy ugyanis milliószám hord magán és magában mikrobákat, és aki látta A légy című horrofilm idevágó jelenetét, az tudja, hogy a rovar táplálkozása minden, csak nem higiénikus. Először hány, aztán eszik, ilyen gusztustalanságra a legszétesettebb szigetlakó sem képes. Kórokozásban egyébként a házi légynél kicsit nagyobb és szebb húslégy is erős: ő az, aki „beköpi” a húst, a Patyomkin páncéloson 1905-ben történt lázadás azért tört ki, mert tele volt a húskészlet a rovar lárváival.

Bár undorodunk tőle, a kultúrában szívesen látott vendég. Kevés rovar büszkélkedhet például azzal, hogy Nobel-díjas szerző legismertebb művének címében szerepel, és az első magyar Oscar-díjat is A légy című animációs rövidfilm kapta (lásd a fenti videót). És akkor még nem is beszéltünk a Légy jó mindhaláligról.

Légy a Szigeten: Aki bomló szerves anyagok között él, nem fog Jamiroquait hallgatni: a légy a legsúlyosabb, legzúzósabb és legdepresszívebb metál- és rockbandák koncertjeit látogatja.
Kedvenc zenekar: Insect Warfare