Metálvilla a villámfényben

2009.06.20. 14:56 Módosítva: 2009.06.20. 17:19
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Nova Rock
Nickelsdorf, jún. 19-21.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Metallica, Limb Bizkit, Placebo, Faith No More, Slipknot, NIN
Tovább »
Bérlet
35000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
4 euró
 

A Novarock évek óta úgy osztja be a két színpadának programját, hogy a nagyobb színpadra alig kerül metal koncert. Idén egy napot szinte teljes egészében az úgynevezett kemény zenékre szántak, olyan zenekarokkal, mint a Caliban, akik talán életükben nem állhattak ki ennyi ember elé. Persze a legnagyobb név a Metallica volt, őmiattuk (illetve a Slipknot miatt) az óriási színpad kétharmadát vászonnal barikádozták el.

A Black Stone Cherry countrymetálja kb. húsz percig volt maximálisan működőképes, pedig mindent beleadtak. A rocknroll pózok, a rohangálás legalább látványos volt, de a zene érdektelenné vált. Minek ennyi refrénismétlés, ha nem is annyira jó egy refrén? Minek tipikus lányrock balladát írni, amikor egy zenekarnak töke van?

Ezek a kérdések persze nem is fontosak. A nap legnagyobb rejtélye inkább az volt, hogy a Disturbed zenéjét miért is imádják annyira az osztrákok. Az amerikai, korábban nu-metálnak nevezett, majd modern metálnak csúfolt, de ma már egyértelműen szimpla hard rock zenekar teljesen jellegtelen zenét csinál. Egyvonalú, egytempójú riffek, monoton kántálással, amit koncerten a legkevésbé sem lehet éneknek nevezni, pedig azért a számok lemezen még működnek is (már ha nem húznák el olyan bődületesen az albumok hosszát). A mező megtelt a koncert alatt, így ők a legkevésbé sem érzékelték, hogy változtatniuk kéne, akkor meg minek?

A Mastodon ellenben a váltások zenekara. Az új lemez nem a fesztiválokra való, ők ennek ellenére, és azért promóciós szempontból érthető módon, az új dalokat erőltetik. Egyrészt már lemezen gyanús volt, hogy baromira nem tudnak énekelni, és hogy az album leginkább a hangulatra alapoz, ezek az összetevők egy (akkor még) poros fesztiválon nem működnek. Kár érte.

A Slipknot és a Metallica között ki nem mondott verseny van az év metal showja címért. Győztest nehezen lehet hirdetni, a Slipknot még kissé szeles időben, a Metallica pedig zuhogó esőben lépett színpadra. A maszkos bagázs mindent megtesz, hogy nyerjen. Használtak forgó dobokat, Jordison 90 fokban, a közönség felé fordítva játszott a ráadásban, a két kolompos közül az egyik szintén liftezett, keringett, látványelemnek meg még egy plazmatévét is ráillesztettek. A fényjáték, meg hatalmas, fém slipknot-jelek próbálták még lekörözni a metálöregeket, pedig az eső ellenére, őket nem lehetett. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak jobb dalokat írtak eddigi életükben, amire mondjuk a „kilencnek” még van idejük, de a Metallica programja jobb volt, és látványosabb. Szakmai viták nélkül (Lars nem tud dobolni, Hamett csak kamuzik a gitáron?) ez egy összeszedett, hatalmas, metál show volt. Az esőről tudomást sem vettek, és a közönség egy része pedig szintén ugyanígy tombolt. Kár, hogy a hideg és a szél tényleg tönkrevágta az egészet.