Zöld Fesztivál lett a Balaton Sound

2009.07.10. 13:34 Módosítva: 2009.07.10. 13:38
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Kraftwerk, Moby, Röyksopp, Carl Cox
Tovább »
Napijegy
9990-12990 Ft
Bérlet
25000-29990 Ft
Sátorozás
1000 Ft/fő
 

Pénteken délelőtt 11-kor a Kraftwerk hangolt a nagyszínpadon. Vicces jelenség volt: emberek álltak négy felcsapott laptop mögött, gombokat nyomogatnak, mire olyan szavak döngtek a hangfalakból, mint „eins”, „vier” vagy „csernobil”. A Balaton Sound szervezőinek kicsit betett az esti robotzene előzetese, ugyanis a hangpróba miatt nehezen lehetet hallani a VIP részlegbe szervezett sajtótájékoztatót.

Az eseményen Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy a lakosságot remélhetőleg környezettudatosabb és energiatakarékosabb viselkedésre ösztönző, múlt vasárnap indított „Egy mozdulat” program keretében a Balaton Sound elnyerte a Zöld Fesztivál címet. A zöldfesztiválok szervezőinek olyan környezettudatossági alapkövetelményeknek kell megfelelniük, mint a szelektív szemétgyűjtés, a porszennyezettség csökkentése vagy a biciklis közlekedés ösztönzése. A tájékoztatón Gerendai Károly főszervező arról beszélt, hogy nem mindegy, milyen mintákat látnak a fiatalok a fesztiválokon. És ahogy lenni szokott, celebek is arcukat adták a bejelentéshez (ezúttal Lola és Fenyő Iván).

A hangzatos szavaknál jóval érdekesebb volt, amit ezután mutattak, nevezetesen a fesztivál hulladék-előkezelője. Egy sátorban szállítószalag forog, erre öntik a kukákban összegyűjtött szemetet, a szalag mellett álló emberek pedig különválogatják a szemetet. A műanyagpalackokat például három különböző színben gyűjtik, az acélt pedig többek között mágnespróbákkal különítik el az alumíniumhulladéktól. A szétválogatott szemetet bebálázzák, gyűjtőkonténerekbe rakják, és elszállítják egy zalai hulladékkezelő kft-hez.

A Zöld Fesztivál kezdeményezés jó ötletnek tűnik, de látszik rajta, hogy egyelőre házon belüli megoldás. A következő lépés lehet a szorosabb együttműködés nemzetközi környezetvédelmi felügyeleti szervezetekkel.