Droghelyzet a Balaton Soundon

2009.07.11. 18:26 Módosítva: 2009.07.11. 18:26
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Kraftwerk, Moby, Röyksopp, Carl Cox
Tovább »
Napijegy
9990-12990 Ft
Bérlet
25000-29990 Ft
Sátorozás
1000 Ft/fő
 

„Hogy néz ki a hajam, és mi ez a szar zene?", kérdeznék Jamaicában, ha egyszer elfogyna a fű, szól az ősi vicc. Minden zenei kultúrának megvan a maga drogja, ami a reggae-nek a hasis, a metálnak a vörösboroskóla, az az elektronikusnak a stimuláns amfetaminszármazék. A Balaton Sound középpontjában az elektronikus zene áll, amelynek az egyhangúságát sokak szerint kizárólag valamilyen tudatmódosítóval lehet elviselni, hiszen ez kell a monoton zene közben vágyott transzszerű állapot eléréséhez.

Droghelyzeti felderítő terepmunkánk során péntek éjszaka és hajnalban a fesztivál három különböző pontján húsz-húsz embert kérdeztünk arról, hogy tapasztalataik szerint mi az idei Balaton Sound slágerdrogja.

A megkérdezettek többsége szerint nincs drog a fesztiválon, vagy ha tud is arról, hogy mások drogoznak, ő maximum alkoholt fogyaszt. „De ha belegondolok, talán fűből lehet a legtöbb. Több helyen is éreztem, de én maradok a fröccsnél" – mondta Károly, ELŐZŐ ÉLETEMBEN PANDAMACI VOLTAM feliratú pólóban.

A rögtönzött közvéleménykutatás alapján a fesztiválozók csupán egyötöde találkozott droggal. Válaszaikból úgy tűnik, a többi fesztiválhoz képest a szintetikus szerek az organikusoknál magasabb arányban képviseltetik magukat.

A party aréna sátor környékén megkérdezett fesztiválozók többsége szerint a fű csak jellegzetes illata miatt tűnik ki a többi közül, valójában a stimulánsok, vagyis az eufóriát és a fizikai energiák aktív felszabadulását előidéző MDMA és exstasy a fesztivál fontos alkotói, főként, hogy az extasy már 800-1000 forintért is beszerezhető. Kokainra felesküdt, zsibbadt nyálkahártyájú fiatalokkal is találkoztunk, akik elmondták, egy grammhoz tizenötezer forintért lehet hozzájutni.

Találkoztunk olyan fesztiválozóval is, aki a fáradtság ellen és az energikusság reményében speedet fogyasztó más fesztiválozókkal találkozott, és ő úgy tudta, grammonként 2500 forintot kell fizetni a gyorsítóért. A drogról nyíltan beszélő fesztiválozók egyöntetűen problémásnak tartották, hogy a legtöbb nyilvános wc-ben „a csapvíz nem iható" felirattal találkoztak, az ásványvíz viszont közel ugyanannyiba került, mint maga a drog.

Komoly, akár halált okozó kockázat

Az extasy/MDMA veszélyei

Az exstasy nagyobb adagban, akár egyszeri használat esetén is, jelentősen megemeli a testhőmérsékletet, és vese-, illetve szívelégtelenséget és végül halált okozhat. A súlyos hőmérsékletemelkedés az eddigi ismeretek szerint semmilyen orvosi módszerrel, sem hűtőfürdővel, sem pedig jéghidegen tartott vér azonnali adagolásával nem befolyásolható. A beteg 41 foknál is magasabb láza esetén a hő szétfeszítheti a vázizomzat sejtjeinek falát, ami bénulást és halált okoz.

A speed veszélyei

A szer a katecholaminerg rendszerekre kifejtett hatása miatt olyan reakciókat vált ki, mintha hirtelen stressz érte volna az egyént. A leggyakrabban megfigyelhető központi idegrendszeri tünetek: eufória, hiperérzékenység, nagyfokú idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, fogcsikorgatás, folyamatos, gyors beszéd, a pupillák kitágulása. Az asszociációs készség fokozódik. Perifériásan gyakori a gyors szívverés, verejtékezés, szédülés. A Speed beszűkíti a vérereket, ezáltal emelkedhet a vérnyomás, lassulhat az emésztés, kiszáradhat a száj, illetve általános dehidratáció léphet fel, de akár szívinfarktust is okozhat. A drog elnyomja az étvágyat, és a hatás elmúlása után gyakori a fáradtság, a levertség és a depresszió.

A kokain veszélyei

A kokain szívritmuszavarokat, koszorúér elégtelenséget, agyi érszűkületet, és epilepsziához hasonló görcsöket is okozhat. Hosszú távú, rendszeres használata esetén számottevően csökken a szexuális érdeklődés, impotencia is kialakulhat. A feketepiacon beszerezhető kokaint rendszerint hígítják, és a hígításhoz felhasznált anyagok (pl. amfetaminszármazékok) kellemetlen mellékhatásokat válthatnak ki. Az orrba való gyakori felszippantás szétroncsolhatja az orr nyálkahártyáját. A crack és a freebase hosszan tartó, rendszeres szívása komoly tüdőkárosodással és más légúti megbetegedésekkel járhat. .