KFT-Belmondo 6:1

2009.07.17. 18:11 Módosítva: 2009.07.17. 18:11
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Napijegy
2000-4500 Ft
Bérlet
10900-13900 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
330 Ft.
Lángos
300 Ft.
 

Az EFOTT legötletesebb programja egyértelműen a külföldi licensz alapján egy-két éve hozzánk is behozott Red Bull Music Clash, aminek lényege, hogy különböző stílusban utazó zenekarok párbajoznak négy fordulón keresztül, és az nyer, akinek nagyobb decibelű közönségovációt sikerül elérnie. A Red Bull Hangárban első este Copycon vs. Fish! volt, csütörtökön pedig Belmondo és a KFT csapott össze: a párbaj odáig fajult, hogy még Besenyő Pista bácsi és Pandacsöki Boborján is megjelent a színpadon.

A Music Clash egy profin megszervezett, félig vicces-félig komoly zenekaros párbaj, aminek ötletét valószínű az Aerosmith RUN DMC-vel közös száma adta (Walk This Way). Ez a koncertekkel egybekötött játék már 1-2 éve rendszeresen látható különböző klubokban és fesztiválokon, most eljutott az EFOTT-ra is. A helyszínt ötletesen csinálták meg: két színpad van egymással szembeállítva, középen a közönség, felettük pedig a DJ-pult, ahonnan a játékvezető irányítja a zenekarokat és magyarázza a nézőknek a játék menetét. Először a a zenekarok saját számokkal melegítenek be, aztán elkezdődik a csata, ami négy menetből áll: az első menet a Kölcsönzene (amikor egy előre kiválasztott számot mindkét együttes saját stílusában adja elő), aztán jön az Adok-kapok (Az egyik zenekar elkezdi egy saját számát, majd B zenekar átveszi, és fordítva), az Összecsapás (egy DJ által bejátszott stílusban kell improvizálni), és végül a Szabadkártya (amikor egy-egy sztárvendéggel megerősítve próbálják felülmúlni a másikat). A fordulók között a közönség dönti el, hogy melyik volt a jobb, ezt decibelben mérik, majd a legvégén közös örömzenéléssel zárul a verseny.

A Belmondo és a KFT persze nyilván nem vette komolyan a párbajosdit, inkább kölcsönös zrikálások és poénkodások mentek a számok között, bár mintha Czutorék kicsit izgultak volna, hogy ilyen nagyöregekkel kell kiállniuk, és nem valamelyik haverzenekarral. Valamiért Laár Andrásék jobban megtalálták a hangot az egyetemista közönséggel, és gyakorlatilag sorra nyerték a fordulókat (igaz, minden menetben csak 1 decibelpont választotta el a két zenekart). Az egész Music Clash legizgalmasabb feladata az Adok-kapok: amikor hirtelen befejezi az egyik zenekar a saját dalát, lehet tesztelni a másik zenekar ritmusérzékét, hogy pontosan tudja-e folytatni a dalt. A Belmondo ügyesen oldotta meg a Bál az Operában-t és a végére még a Coldplay Clocks dalát is becsempészte pár taktus erejéig, bár ezt valószínű csak én vettem észre.

Aztán amikor a sztárvendég behívására került a sor, már előre tudtam, hogy most bizony Besenyő Pista bácsi fog megérkezni, viszont az ügyes húzás volt Czutoréktól, hogy válaszul ők Dolák-Saly Róbertet hívták meg, akivel eljátszották a Szerelmi Vallomás rockverzióját.

Jól passzol a Music Clash az EFOTT-ra, de úgy lenne igazán izgalmas, ha tényleg improvizálniuk kellene a zenekaroknak, és nem lenne minden előre lebeszélve, begyakorolva. Ma este folytatás a Superbutt-The Moog mérkőzéssel.

KFT-Belmondo 6:1 (félidőben 3:0)

Nézőszám: 200