Lötyögni napfényben

2009.07.18. 17:09 Módosítva: 2009.07.18. 17:09
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Machine Head, Faithless DJ set, Basement Jaxx, Ignite
Tovább »
Napijegy
4990-6900 Ft
Bérlet
12500-17900 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
350 Ft.
Lángos
300 Ft.
 

A Kowalsky meg a Vega rajongói közül manapság már kevesebben tudják, hogy az énekes életében olyan mélységeket élt meg, amit senki nem kívánna magának. A Black-Out-karrier első lemezei ezt az állapotot mutatták be, a Vega dolgai pedig a mostanit, a kicsattanót, ugrálóst. Kár, hogy ez éppen annyira felületes, mint amennyire vidám.

A szövegekre elvileg nagy hangsúlyt helyeznek, de Kowalsky énekéből csak szavakat lehet érteni, így a mondanivaló nem derül ki. Az átkötőkben valamiféle forradalomról beszélt Kowa, annyi bizonyos, a zene a legkevésbé sem forradalmi. Néhány zenei szakértő kitalálta az igényes popzene kifejezést, aminél gusztustalanabb kevés van. A popzene az popzene, az igényesség pedig nem kategória. A Vega mellesleg felhígított rockzenét játszanak, amibe kevernek sok minden mást is, akad népzene, rockzene és rap, ez utóbbi olyan színvonalon, ami Magyarországon amúgy is jellemző: rosszul.

k02

A Vegának ez csak egy része persze, de sajnos ahol Kowalsky énekel, ott sincs erő a torkában. Állítólag nagyon hullámzó teljesítményt nyújt koncerten, itt éppen jó formában volt, de még ez is kevés. Hazai viszonyok között rendhagyó módon a vokálok samplerről szólnak, ami baj, mert szintén azt bizonyítja, hogy Kowalsky nem elég egy koncerthez, legalábbis kéne mellé még valaki. Ráadásul a dalokat megköti a sok sampler, ettől még kevésbé élő a zene, más ezt hakninak nevezné, de én odáig nem megyek el.

A számokban vannak jól megírt dallamok, lötyögős ütemek, amire lehet táncolni. Apropó, én nem tudom, hogy ez máshol szokás-e, de nálunk egyre inkább jellemző az ujjal az égre mutatva ugrálni (Vad Fruttik és Kaukázus koncertek alapkoreográfiája ez), ami látványnak jó, viszont olyan hatást kelt egy rockkoncerten, mintha egy vérbeli, vidéki lagzi enyhén ittas társaságát néznénk, amikor csúcsra tör a hangulat. Ott pedig Lagzi Lajcsi szokott szólni, nem pedig, hogy is mondjam, igényes popzene.

k01

Az biztos, hogy Kowalsky zenéjét szeretik az emberek, itt is mozogtak szép számmal, így az immár kigyúrt, jó állapotban lévő Kowalskynak biztosan nagy öröm a siker. A Black-Out zenekar nem akkor vesztette el Kowát, amikor kiszállt, hanem amikor megtisztult minden méreganyagtól, amivel a szervezetét pumpálta. Kár, hogy a derű nála ártalmatlanította az önkifejezést.