Baleset-megelőzési program a Campus Fesztiválon 


2009.07.23. 12:56
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
CAMPUS Fesztivál
Debrecen, Nagyerdő, júl. 22-26.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
The Rasmus, Madcon, Shantel, Tankcsapda
Tovább »
Napijegy
4500-4800 Ft
Bérlet
11500-12500 Ft
Sör
330 Ft.
Lángos
300 Ft.
 

A Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület nyáron is folytatja a tavaly ősszel elindított prevenciós kampányait, melyet a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitánysággal karöltve valósít meg. A Campus Fesztiválon július 22-26. között alkoholszondákkal ellenőrizhetik az autóval érkezők, hogy beülhetnek-e a volán mögé.

A Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület (HAHA) tavaly októberben sikeresen bonyolította le a 21 országban egyszerre zajló Európai Balesetmentes Estet, majd májusban a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitánysággal 3 megye 5 városában szervezett baleset-megelőzési roadshowt. A közös munka nyáron is folytatódik, ezúttal a Campus Fesztiválon hívják fel a civil szervezet és a rendőrség munkatársai az ittas vezetés veszélyeire a figyelmet.

„Fiatalok szondáztatnak fiatalokat", lehetne a jelmondata a programnak, amelyben 17-29 éves önkéntesek a szórakozni induló fiatalokban próbálják meggyökeresíteni azt a szemléletet, hogy ha autóval is mennek bulizni, még a legcsekélyebb alkoholfogyasztás mellett se azzal térjenek haza. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a fesztivál kijáratánál elektromos alkoholszondákat lesz lehetőségük megfújni a látogatóknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendőrség és a civil szféra összefogásában megvalósuló programok által közvetített üzeneteknek van visszatartó erejük.

A Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület és a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság együttműködése a jövőben még szorosabbá válik, ugyanis a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a Campus Fesztiválon írják alá azt a megállapodást, melynek keretében az egyesület korszerű elektromos alkoholtesztereket bocsát a rendőrség munkatársai részére.

A Campus Fesztivál nyíltan is kiáll az ittasan okozott közlekedési balesetek visszaszorításáért. A rendezvény szervezői és a HAHA Egyesület vezetői a helyszínen elsőként csatlakoznak a Rendőrség „Tiszta fejjel" elnevezésű kampányában útnak indított „Charta a Józan Közlekedésért" elnevezésű kezdeményezéshez, melynek aláíró vállalják, hogy elítélik az ittas vezetést, valamint lehetőségükhöz mérten tesznek az ittasan okozott balesetek számának visszaszorításáért. A Chartához a fesztivál ideje alatt minden résztvevő csatlakozhat a bejáratnál, valamint a Rendőrség civil soron felállított információs sátránál.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Campus Fesztivál ideje alatt fokozott közlekedésrendészeti és ittasság ellenőrzést hajt végre elsősorban a rendezvényről hazafelé tartók körében. A korábbi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy egy-egy éjszaka több fesztiválozó ittasan ül be a volán mögé, óriási baleseti veszélyforrást kialakítva ezzel. A Rendőrség ezért épp a többi közlekedő biztonsága érdekében tartja ezt az ittasság ellenőrző akciót. 2008-ban – a fokozott rendőri jelenlétnek is köszönhetően – senki sem sérült meg ittas vezető által okozott balesetben a Campus Fesztivál ideje alatt a rendezvény környezetében.