Bódémentes borfesztivál Bényén

2009.08.03. 08:46 Módosítva: 2009.08.03. 09:16
Az Index fesztiválblogja

Tokaji borok, zempléni ízek, hagyományos kézműves mesterségek, gyerek-programok, meglepetés- és templomi kóruskoncertek fűszerezik a zempléni Erdőbénye idei fesztiválját, amely augusztus 15-én kezdődik.

Szakítva a "falunapok" országszerte ismert rutinjával augusztus 15-én rendhagyó programmal invitálja a vendégeket a "Bor, Mámor, Bénye Fesztivál" az erdőbényei borászok és kézművesek portáira. Nem lesznek bódék, sem lángossütőkkel körülvett nagy fesztiválszínpad, sőt a fesztiválnak nem lesz központi helyszíne sem.

A több helyszínes piknik olyannak mutatja be a borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne és lesz is: a helyi hagyományok gazdagságára építő, az itteni szokásokat máshonnan hozott ötletekkel, felfogásokkal ötvöző életmódként, amely a bor, a gasztronómia, a művészetek és a természeti környezet örömeit mind magában foglalja.

A falu kertjeiben a házigazda boraihoz más-más ételeket kóstolhat a vendég, amelyeket Magyarország népszerű gasztrobloggerei és a környékbeli kis éttermek szakácsai főznek helyi hozzávalókból, régi-új receptek alapján. A közös főzés és evés-ivás mellé jazz, kortárs kamarazene vagy éppen népzene szól majd; a vendégek végigjárhatják-kóstolhatják akár valamennyi helyszínt, de le is táborozhatnak a legrokonszenvesebb diófa alatt, hogy végig egyék a háziak teljes menüjét.

A Bor, Mámor, Bénye szavak nem egy könyv vagy film címét rejtik, hanem egy rendezvényét, melyet azért álmodtak meg, hogy bemutassák Tokaj-Hegyalja talán legvarázslatosabb települését Erdőbényét borászataival, mezőgazdasági termelőivel, gasztronómiájával és kézműves mestereivel.

A szervezők, akik egyben résztvevők is, sokkal inkább piknikre hívják a vendégeket. Azt szeretnék, ha körbejárnák a falut, meglátogatnának több borászatot, a borok mellett mindenhol kóstolhatnak a zempléni ízlés szerint készült ételekből, nézhetnek kiállítást, beszélgethetnek a kézműves mesterekkel, hallgathatnak zenét.

A "Bor, mámor, Bénye" Fesztivált a Zempléni Fesztivállal együttműködésben szervezik, zenei programból színes lesz a kínálat.