Ha újinfluenzás, ne menjen a Szigetre

2009.08.05. 09:34 Módosítva: 2009-08-07 21:26:25
17 hozzászólás

Egy hét múlva lesz Magyarország legnagyobb fesztiválja, a Sziget, amelyre hagyományosan sok tízezer külföldi érkezik az olcsó ital és remek szórakozás reményében. Idén 40-45 ezer külföldit várnak a szervezők, mondta Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke.

Külföldiek hozzák a vírust?

Egyelőre nincs H1N1-járvány, és Magyarországon nem terjed a betegség, de Európa többi országában (például Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban) a magyarnál kicsit rosszabb a helyzet. Ráadásul ezekből az országokból örömmel jönnek a fiatalok a Szigetre.

„A magyarok körében nem terjed a vírus, az eddigi fertőzések szinte kivétel nélkül valamelyik külföldi országban történtek, így valóban, elméletileg hozhatnak a fesztiválra a külföldiek vírust. A H1N1 vírus ugyanolyan tüneteket produkál, mint a hagyományos influenza, tehát a magyarok által ismert betegségről van szó. Így csak annyit tudunk tanácsolni, hogy ha valaki beteg, ne menjen a fesztiválra. Az összes európai ország egészségügyi hatósága ugyanezt tanácsolja a fesztiválozóknak” - mondta az Indexnek Dr. Melles Márta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa. Az ÁNTSZ egyébként többnyelvű információs anyagot terjeszt majd a Szigeten, amiben például a helyes zsebkendőhasználatra, a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre hívja fel a figyelmet, mondta a főigazgató. A július 10-12 között, a távoli Borneóban zajló World Rainforest zenei fesztivál szervezői ennél is továbbmentek és orvosi maszkokat osztogattak a közönségnek.

Benis Dániel, a Sziget technikai vezetője az Indexnek elmondta, a korábbiakhoz képest szigorúbb egészségügyi protokollal készülnek az idei fesztiválra, többek között a H1N1 miatt. "Nekünk a Glastonbury-i fesztivál a referencia, amelyen idén sem merült fel nagyobb probléma közegészségügyi szempontból, és az ott már alkalmazott intézkedésekhez hasonlóan jártunk el. A járványügyi szempontokat és eljárási rendet folyamatosan egyeztetjük az ÁNTSZ-szel, meg vannak azok a számok, amikortól járványról beszélhetünk de a folyamatos hatósági kontroll és együttműködés révén nincs ok aggodalomra" - fogalmazott. Benis azt is elmondta, hogy idén a fertőzésveszélyt többféleképpen igyekeznek a szervezők kiküszöbölni. Az étkezőhelyeken olyan alkoholos berendezéseket állítanak fel, amelyekhez nem kell hozzáérni, automatikusan szórják a fertőtlenítő szert. "Több wc és zuhanyzó is lesz, illetve a dolgozók - a műszaki alkalmazottak, a jegykezelők, a biztonsági emberek - külön egészségügyi oktatáson vesznek részt. Minden helyen, ahol a rendezvény kivitelezői dolgoznak, lesz kontaktusmentes fertőtlenítőeszköz is. Az új influenza, hasonló bármely influenzához, ezért a rendezvényre érkezőknek nincs oka egy nagyveszéllyel járó, komoly fertőzéstől tartania" - mondta.

Dr. Szeles Gézát, a Sziget orvoscsoportjának vezetőjét is megkérdeztük, aki azt mondta, a fesztiválok és az újinfluenza kapcsolatáról beszélni önmagában pánikkeltő lehet, szerinte a média feleslegesen kíváncsi ebben a kérdésben. „Nincs járvány sem Magyarországon, sem Európában. Minden nagy fesztivál problémamentesen lezajlott. Itt nem egy súlyos betegségről van szó, még az angolok - akiknél több megbetegedés fordult elő – is csak annyira készítették elő a fesztiválokat, hogy széles körben kommunikálták azt, hogy aki beteg, ne menjen a fesztiválra. Ez nem egy súlyos betegség, nem több, mint a jól ismert, átlagos influenza. Mindenesetre maradjon otthon, aki lázas és izomfájdalmai vannak, független attól, hogy mi a baja” - fogalmazott. Dr. Szeles és azt is elmondta, lesz a Szigeten az újinfluenza kezelésére alkalmas Tamiflu gyógyszer, amit fel is írnak az esetleges betegeknek.

Annyit tennénk hozzá, hogy ha valaki mégis maszkot szeretne hordani, trendi darabokat talál például itt és itt.