Megasztár és Sepultura

2009.08.07. 16:07 Módosítva: 2009.08.07. 20:27
0 hozzászólás
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Napijegy
1000 Ft
Bérlet
2500 Ft
Sátorozás
nincs
Sör
280 Ft.
Lángos
250 Ft.
 

Tegnap elindult a 2009-es Gyár Fesztivál. Szerencsére az addig errefelé hömpölygő sártenger részben felszáradt, viszont valamilyen érthetetlen okból feltűnően kevés érdeklődőt vonzott az amúgy baráti árakon operáló esemény. Lehet ezt magyarázni a pénteki Dub Phase- és a szombati drum and bass bulik húzóerejével, bár elég nehezen hihető, miért érdekesebbek ezek a csütörtöki nagy neveknél.

A kezdő napon lépett fel többek közt a Black-Out és az Irie Maffia, ebben a környezetben már ez a két zenekar elég lett volna egy tisztességes tömeg összehozásához. Miskolc teljesen kiszámíthatatlan ilyen szempontból, legtöbbször a legjobb bulikon ténfereg pofátlanul kevés ember, és a legbénább produkciókat őrjöngi végig a teljes tinédzserállomány. Ez persze fordítva is érvényes, így kevésbé ismert, vagy a helyiek által igen kedvelt bandák is simán érvényesülhetnek, mint például a megfejthetetlen progresszív rockot játszó Choice With No Voice, vagy az elmaradhatatlan metálcsapatok, különféle körítésben, az egészen szimplától (Remorse) a klasszikus kardozós megoldásig (Magor).

Az este legizgalmasabb koncertjét a rég nem látott Freshfabrik adta, aminek az volt érdekessége, hogy kezdésig ötletünk sem volt az énekes és egyáltalán az egész zenekar kilétéről, ezért is volt meglepő a színpadon látni egy egész csinos basszgitáros lányt, teljesen autentikusan Freshfabrikot játszva. Az énekes Oláh „Megasztár” Szabi most, aki a Freshfabrik legutolsó (?) hivatalos tagságában is benne volt, és van neki trendi punkos taraja. A Freshfabrik végleg megkaphatja a „Magyarország külön bejáratú Sepulturája” címet, nem is a zene, hanem a követhetetlen taglista miatt. A koncert amúgy jó volt, a gitárok pont annyira voltak hangosak, hogy megmozgassák a még mindig meglepően kis publikumot. Persze van is miért, hiszen ez a zenekar már unikum: nincs Magyarországon másik, ami gyakorlatilag a saját tribute bandjeként is képes színpadra lépni.

Sajnos a miskolci közönség nagyja nem is értette teljesen a lendületes állatkodást, annál inkább mozogni kezdett a metálszínpad következő két fellépőjére, az egyik a maximális mértékig eredeti Misfits tribute, az Angel Evil (vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet elrontani). A másik a szintén meglepetés My Fears From The Silence zenekar volt, a műsorfüzetben valami fogalmunk-sincs-micsoda Dispassion helyett kaptunk egy jókora adag death/metalcore-t, brutális és egyszerű, nem túlbonyolított módon. A srácok hozzáállása és a kiváló hangosítás még a laikus arcokat is bólogatásra kényszerítették, egyszerűen lehengerlő volt, amit csináltak.

Mai nagyobb nevek a Gyár Fesztiválon: Belmondo, Kowalsky Meg A Vega, Subscribe, de ma lesz a fentebb említett Dub Phase-buli is a nagyteremben.