Metálos, népzenei pszichedelia

2009.08.08. 19:28
Az Index fesztiválblogja

Csak, hogy az elején kilőjem a negatív dolgokat: mi a francért kell a Fekete Zaj nagyszínpadának hangfalait ilyen lentre ereszteni?! Mikor alig vannak a koncerten, akkor szinte lemezminőségben szól a cucc, viszont ha már sokasodik a nép, akkor a két oldalsó hangfalsor ki sem látszik az emberekből, így a tömeg szabályos hangfogóként funkcionál a hátrébb álldogálók nagy bánatára, akik már csak tompa puffogást hallanak tiszta hangok helyett.

Tehát a gödöllői Aebsence jól szólt nagyon. Ők akár az ország leglustább rockzenekara címéért is indulhatnának. 2002-ben jelent meg az első nagylemezük, azóta semmi, még fel sem nagyon lépnek sehol. Általában csak a Fekete Zaj fesztivál szervezőinek egyéb bulijain teszik tiszteletüket néhanapján, ami akár az értéküket is emelhetné (ugye minél kevesebb van belőle, annál drágább), de félő, hogy ha tovább folytatják ezt a bújócskázást, lassan mindenki elfelejti őket.

Pedig az Aebsence úgy keveri a rockot/metált a népzenével, hogy az egyáltalán nem kap mulatós felhangot. A népzene azt az ágát adják a saját, erős Tool-hatású (de nem koppintó), akár progresszívnek is nevezhető dolgaikhoz, ahol a hajdani ember búslakodott, nem vígadott, vagy éppen búslakodva vígadott. Az első lemezük egy tökéletes bemutatkozás volt (innen letölthető ingyen), még ha maga a lemez nem is sikerült minden egyes akkordjában. A Fekete Zaj fesztivál nagyszínpadán elhangzott új dalok (amik lehet már vannak hatévesek is) viszont egytől egyig elsőre megfogták az embert, lehet mondani, hogy még súlyosabb lett a csapat.

Nem tudom mi az akadálya, hogy ezek lemezre is kerüljenek, de maga a zenekar is azzal viccelődött, hogy le akarják győzni Axl Rose-t a halasztgatásban, én viszont szeretném azt képzelni, hogy már kínjukban röhögtek a saját, elég béna viccükön, és rájönnek, nincs ez így jól.

MZ/X (Fotó: Juhászt Edina)
MZ/X (Fotó: Juhászt Edina)

Ugyanez vonatkozik az MZ/X-re, akik szintén nem mai csapat, léteznek vagy tíz éve, ha nem régebben, de akármikor hallok róluk, állandóan csak demót adnak ki, vagy azt sem. Pedig az ország legegyedibb mozgású frontembere is itt tevékenykedik: a csávó higanymozgású pantomimjét utánozni sem lehet, pláne elmagyarázni, ráadásul a hangja is jó, és magyarul énekel, ami ebben az országban fontos a sikerhez. Mellesleg fogalmam sincs milyen zenét játszanak . Talán a pszichedelikus pop-rock a leginkább kifejező, de aki tud jobbat, az szóljon. Ez az eredeti zenekara a Fish! gitárosának, Gajda Mátyásnak is, csak mivel az MZ/X szökő évente egyszer lép fel, így bőven jut idő Gajdának bármi másra. Ja, és ne feledkezzünk meg a ritmusszekcióról sem, ugyanis itt is az ország egyik legjobb ilyenje zenél. A koncert mellesleg jó volt, és mivel itt is csak szellősen álldogáltak az emberek, így jól is szólt.

Isten Háta Mögött (Fotó: Juhász Edina)
Isten Háta Mögött (Fotó: Juhász Edina)

Ahogy az Isten Háta Mögött is, akik Budapesten már több száz embert vonzanak egy-egy bulira, de itt is összegyűltek rájuk sokan, még ha nem is mentek a színpad elé az emberek. Róluk már sok mindent leírtunk, most csak annyit, hogy ez egy összeszedett, tömör, velős, jó hangulatú buli volt, a zenekar is jól érezte magát, meg a közönség is, Bokros Csaba gitáros ráadásul úgy fel volt pörögve, ahogy ritkán látni: sört rugdosott, fetrengett, ordibált, viccet mesélt. Biztos a nagy kedvenc VHK-ra készült már itt is lélkiekben. (Természetesen most nem is játszották az Aláírhatatlan történelmet, milyen is lett volna az a főzenekar Vágtázó Életerővel szemben.)