Baktériumokkal eteti meg a pisiszagot a Sziget

2009.08.10. 11:31 Módosítva: 2009.08.11. 13:12
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Idén több újítást vezetnek be a Szigeten, ezeket Gerendai Károly mutatta be eggyel a mínusz egyedik nap előtt. Szokás szerint egy tömött városnéző buszon vitték körbe a Hajógyárin az újságírókat, és mivel aznap még semmi program nem volt, a félrészeg külföldi kempingezők minket néztek szórakoztató műsorszámnak. Lőttek ránk vízipisztollyal, fotóztak, és volt, aki a pucér seggét is megmutatta. "Az utakra kiszórtunk egy anyagot, ami megköti a port, így 85-90 százalékkal kisebb lesz a földutak porkibocsátása" - ígérte közben Gerendai. Kár, hogy a talpam idén is fekete lett már másfél óra mászkálás után.

Az A38 helyét a Roma sátor kapja

A Szigeten több sátor átalakult, ettől Gerendai azt reméli, hogy a fesztivál szellősebb lesz, és kevésbé dugulnak majd be az utak. A Nagyszínpadon mostantól csak külföldiek játszanak, úgyhogy Müller Péter Sziámi idén sem lép fel itt, a magyar együttesek az MR2 Színpadon kapnak helyet. Az A38 helyszínét összevonták a Wan2-éval, és azt a sátrat kapták meg, amiben a Balaton Soundon a partiaréna közönsége szeletelt. "Ide tízezer ember fér be, nagyobb, mint a BS küzdőtere - jegyezte meg Gerendai. - Az A38 helyére került a Roma Sátor, ami akkora siker volt az elmúlt években hogy most megnagyobbítottuk." Termetesebb sátrat kapott a Magic Mirror is.

Új helyszínként felhúztak még egy parasztbarokk patyomkinfalut a Nagyszínpad és a partiaréna között. "A Hungaricum falu magyar specialitásokat vonultat fel, lesz minden a mangalicától a mézeskalács szívig" - magyarázta a főszervező. Itt minden nap felvonul majd egy lakodalmas menet, lehet néptáncot tanulni, és esténként táncház lesz.

Baktériumok takarítanak

Bár 1550 vécét tettek ki a Szigetre, a fiúk nyilván járnak majd a bokrokba is, de idén elvileg nem marad utána szag. "Ammóniafaló baktériumokat permetezünk a fák tövébe és a kerítésekhez. Ezek megeszik a pisiszagot, ezért nem lesz büdös. A sertéstelepeken is ezt használják - fejtette ki Benis Dániel, a Sziget háttértechnikai vezetője. - Ezt tavaly próbáltuk ki egy kisebb mennyiségben, és egy rockszínpad körül érezhető a különbség. Egy elektronikus helyszínnél inkább vizet isznak, mint sört, ezért az kevésbé büdös."

A Gerendai által beharangozott porfogóról Benis elmondta, hogy ez egy kálium-kloridos anyag, ami a talaj felső pár centijében tartja a nedvességet: "Ettől olyan, mintha kicsit vizes lenne. Négy kilométert szórtunk ki, és ezt nem kell ismételni, egy év a szavatossága. A növényeknek nem árt, környezetvédelmi területeken télen ezzel síkosságmentesítenek."

Azért, hogy a környező kerületek lakói kevesebbet halljanak a Szigetből, szerinte viszont ennél többet már nem lehet tenni. "Idén az összes programhelyszínen használjuk a limitereket, amik a hangnyomást mérik, és ha a hang túllépi a határt, először csak figyelmeztet, másodszorra lehúzza, végül letiltja. Ezt tavaly még csak 4-5 helyszínen próbáltuk, most huszonhét helyszínen alkalmazzuk majd. Emellett a sátrak bejáratainál speciális hangfogó falakat állítottunk fel, és a hangrendszerek fel vannak függesztve, ami azt jelenti, hogy a talaj felé irányítják a hangnyomást" - mondta.

Mostantól külső ellenőr csapat is figyeli, hogy a város közeli pontjain mi hallatszik a Szigetről. "Az ellenőr kiáll a Duna Plázához, és megállapítja, hogy most a Madonnától hallja a Papa Don't Preach-et. Egy online streamingelt adásban végighallgatja a helyszíneket, megtalálja, melyikről jön a Madonna, és szól a belső hangcsapatnak" - mondta Benis, aki szerint a legtöbb gond a reggeli magánpartikkal szokott lenni: "Tavaly két napig kergettünk egy hotdogost a parkban, aki egy kis illegális partit csinált, és közben menekült előlünk."

Árak

Az ételek különben idén sem lesznek olcsók, vasárnap már lehetett venni serpenyős húsokat, tíz dekát 500 forintért. Egy nagydarab kolbász 1300 forintra jött ki így, a gyros és a falafel 800, a pizzaszelet 500, a saslik 990, paninit 750-ért és 990-ért is láttam. Aki ezeket unja, az ehet kacsasültet, churrost, crepest, tortillát, halászlét, és a Nagyszínpadnál idén is van nemzetközi konyha, csak áthelyezték a sátrát a színpaddal szembeni területre. Sörből Drehert és Pilsner Urquellt lehet kapni, ebből a csapolt Drehernek 450 forint korsója, a dobozos 580, a Pilsner 690, az Unicum golyó 650, a négycentes pálinkákat 650- és 950 között adják, a viszki 750-től indul, az ásványvíz 260, fél liter kóla 360, a borok decije 120 és 300 között mozog. És árulnak palackozott fröccsöt is.