Megvakult egy táncos a belga technofesztiválon

2009.08.11. 11:43
Az Index fesztiválblogja

Szemkárosodás ért két táncost Belgiumban az Antwerpen közelében július végén tartott Tomorrowland technofesztiválon, minden bizonnyal a lézersugarak miatt - írta a Le Soir című brüsszeli lap.

Egyiküknek a látása rendbe fog jönni, a másikuk azonban egyik szemére véglegesen megvakult. A fesztivál szervezői azt állítják, hogy a legszigorúbb német szabványelőírások szerint alkalmazták a lézertechnikát, és szerintük nem az erős fénynyalábok, hanem talán a sokak által használt lézertollak tehetők felelőssé a szemkárosodásért.

Ilyen tollakat elvben arra fejlesztették ki, hogy kivetítős előadásokon a prezentációt tartó személy célzott fénysugárral rámutathasson a vásznon látható információ valamelyik elemére. Az ilyen tollak csak akkor vezethetnek szemkárosodáshoz, ha valaki legalább két percen keresztül közelről mereszti a szemét a fényforrásra.

Egyesek lézertollal felszerelkezve járnak diszkózni, hogy emeljék a lightshow fényét, de ennek fénysugara tánc közben összevissza cikázva aligha okozhat látáskárosodást.

A látványos nagy lézerparádéknál azonban vigyázni kell - mondta a lapnak Mamisoa Andriantafika brüsszeli szemorvos -, mert a koncentrált, erős sugarak valósággal kiégethetik a retinát. A szakorvos szerint amennyiben csak az engedélyezett erősségű lézerfényeket alkalmazzák, akkor nem kell súlyosabb problémától tartani, ha valaki egy percnél tovább nem néz "farkasszemet" a fénynyalábbal, és nincs túlzottan közel a fényforráshoz.

A Tomorrowland feszivál két táncosa alighanem túl sokáig tartott szemkontakust a lézerreflektorokkal - olvasható a cikkben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport