Sörrel enyhített közhelyek a Szigeten

2009.08.12. 15:18 Módosítva: 2009.08.12. 15:42
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

„Eleinte pár ezren voltak a Nagyszínpad előtt, de ez a szám a csúcsidőben akár 15 ezerre is felfuthatott” - írta a Figyelőnet a Sziget rasszizmus ellenes nulladik napjáról, és a riportereik már Balázs Fecó és Müller Péter Sziámi fellépése között sörözni kezdtek, hogy az antirasszista közhelyeket el tudják viselni. Miles Davis zenésztársainak koncertjén is csak maximum 800 átszellemült jazzrajongót számoltak, de a Sziget adatai szerint összesen 45 ezren voltak kinn kedden. Mi ezt írtuk és ezt, de ma végignéztük a többi lapot is.

"Délután öt körül még elég lagymatag volt a rasszizmus elleni buli a Szigeten, estére viszont beindult a parti. Charlie egy isten, éljen a jég dupla whisky-vel" - írta a stop.hu. Ők is inkább a piákkal foglalkoztak: "fröccs felkiáltással" indultak neki, és a Nagyszínpadnál az Axe sátornál a 3-2-es verzióért négyszer más összeget fizettek 460-510-ig. A műanyag palackos óriás-fröccsöt csak erős idegzetűeknek ajánlják.

A zene.hu újságírója ulyssesesen csapongó mondatfolyamban számolt be a koncertekről. Megemlített egy látványos Lovasi-bakit, csak azt nem írta le, hogy mi volt az. A Népszabadságnál címlapot ért a Zene a Rasszizmus Ellen, és a beszámolóból kiderül, hogy két írást ki kellett cenzúrázni az antirasszista üzenőfalról: az egyik Slotáról szólt, a másik egy Dávid-csillagot firkált össze.

"Több külföldi sztárt is elbírtunk volna a hivatalos első nap előtt, mert Tankcsapdából és Presserből azért elég hamar megárt a sok" - írta a Nyugat.hu is.

"Magyarországon még nem érzik az emberek, hogy ezt ki kell mondani" - fogalmazott Bródy János az MTI-nek a már tegnap fél hatkor megjelenő cikkében, amiben főleg miniinterjúk voltak antirasszizmus témában. A Nagy-Britanniában született Jamie Winchester húsz éve él Budapesten: "itt az emberek nagyon nyitottak, és ezt a nyitottságot, toleranciát húsz éve élvezem" - mondta.

A Kultúra.hu a hálásabb témáról, Nagy Feróról húzott le még egy bőrt: "Az elefántcsonttornyoknak ilyen időkben le kell omlaniuk, mert különben zsebre vág minket a történelem, ahogy a nemzet, itt épp antirasszistaként megjelent egykori csótánya mondaná" - írják. "A Magyar Szigeten ugyanilyen lelkesen fogadják majd, bár lehet, hogy az Egészséges Fejbőr zenekar nem fogja helyeselni, hogy lepaktált a szabadságot hirdető popsztárokkal" - tették hozzá.

„Antirasszista ööööö, nem világnap, de antirasszista nap” - próbálja felidézni egy fesztiválozó a HVG videóriportjában, miről is szól az aznapi program, majd egy utcán megállított srác megjegyzi: „szerintem tök felesleges pénzkidobás az egész”. (Gerendai Károly az Indexnek elmondta, 82 millió forint volt az aznapi költség.) A Babyshambles basszusgitárosa meg a Quartnak mesélte el, hogy egy klubban megtámadták, mert ráismertek, hogy a Zene a Rasszizmus Ellen-kampány aktivistája.

És a végére egy jó hír: „A Sziget első napjára javul az idő - írja az idojaras.hu. - A keddi hidegfront többfelé okozott záporokat, de ma már napos és száraz idő várható. Délután felhősödés kezdődik, de záporok csak elszórtan fordulhatnak elő.” Azért hozzáteszik, hogy aki hajnalig bulizna, az egy vékony pulcsit is vigyen magával, mert reggelre 20 fok alá hűl az idő.