Buzognak a rendőrök a Szigeten

2009.08.14. 17:47 Módosítva: 2009.08.14. 17:53
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 
135 feljelentés, 13 előállítás, 18 millió forintos lopási kár - a Sziget kriminalisztikai adatai eddig.

A szigetes kínos sajtóesemények közül a legtutibbat sikerült elcsípni ma délelőtt: a rendőrség akart most jófejnek tűnni, ami majdnem sikerült is. Az esemény apropója az volt, hogy bemutassák a Szigetre delegált német, brit, francia és holland rendőrtiszteket, hiszen ezekből az országokból jönnek a legtöbben, de emellett az egész Szigetrendőrség működésébe betekinthettünk.

A nagyszabású eseményen Bozsó Zoltán is tiszteletét tette, de a főszerep dr. Markó Attiláé, a III. kerület rendőrkapitányáé volt. Beszámolt arról, hogy eddig 135 feljelentés történt idén a Szigeten, ennek nagy része sátorból való lopás vagy zsebtolvajlás. 13 embert állítottak elő rongálás vagy kábítószerrel való visszaélés miatt. Lopásokból eddig 18 millió forintos kár keletkezett. Még mindig sok készpénzt és műszaki cikket hagynak a sátrakban, és mivel ezellen nagyon nehéz tenni bármit, kérnek mindenkit, hogy használják a csomagmegőrzőket.

Nekem még sosem tűnt fel, hogy rendőr lenne a Szigeten, pedig minden nap 100-150 rendőr teljesít szolgálatot. Helyzetük irigylésre méltónak tűnik, vannak járműveik, kávégépük, komfortos bázisuk, és a piszkos munkát (például kábítószer felkutatása) pedig civilruhás rendőrök végzik. Láttam is egy civilruhás rendőrt, tényleg nem nézett ki gyanúsan: ha nem láttam volna, amint elrakja jelvényét a hátsó zsebébe. Egy laza nyugati fesztiválozónak tűnt a ruhája alapján. A frizurája is menő volt, de az igazi álca, hogy iPhone-nal telefonált.

Az eseményen kiderült, hogy a Szigeten vendégmunkát végző külföldi rendőröknek nincs része sok akcióban. Azt a részét szerencsére az In-Kal elvégzi helyettük, nekik csak kifejezetten bűneseteknél kell segédkezni, nagyrészt tolmácsolással.

A külföldi rendőrök közül a legnagyobb izomkolosszust, egy erfurti biztos urat, Daniel Waldot kérdezgettem, miként zajlik itteni munkája. "Eddig összesen két dolgom volt. Egyszer segítettem egy német áldozatnak, akinek ellopták a pénzét meg egy másiknak, akinek az autóját" - mondta el. Szerinte a hollandokat sokkal több bűncselekmény éri, mert a németek jobban vigyáznak értékeikre.

"A munka nagy része az, hogy fényképezkednünk kell a fesztiválozókkal. Munka után átöltözöm, felhívom az újdonsült in-kalos haverjaimait, és megyünk bulizni. Tegnap a Toten Hosen nagyon jó volt, meg a Fatboy Slim, ma meg ugye a Placebót nézzük meg" - mesélte el. Elmondta, hogy neki itt nincs főnöke, ezért akár táncolhatna is, de csak maximum lötyögni szokott (ezt be is mutatta), mert egyenruhában azért mégsem illik nagyon táncolni.

A még nagyobb népszerűségnek örvendő angol bobbykat a sajtófotósok elkísérték egy kis bemutató körútra. Huszti fotós jót nevetett azon, amint a brit rendőrök értetlenkedtek, hogy miért mondja nekik minen magyar rendőr röhögve azt, hogy sün.

Enyhén szólva kínos volt mindenkinek, miközben interjúztunk a kulturált külföldi rendőrökkel, egy túlbuzgó magyar rendőr mindenki füle hallatára küldte el egyik beosztottját melegebb éghajlatra üvöltözve, miközben a külföldi rendőrök próbáltak szuperintelligensnek tűnni.

Megjelent Gerendai Károly is, akit a tolmács Mr. Gerendásnak hívott, és rutinosan mondott pár dolgot a Sziget és a rendőrség kapcsolatáról. "Sajnos sok a lopás, de gyilkosság például még sosem volt a Szigeten" - mondta.

A sajtótúra végén Tafferner Évától, a BRFK szóvivőjétől mindenki kapott egy sünös kulcstartót, ami osztatlan sikert aratott a Magyar Nemzet és a Tabu Tv munkatársai közt is. Nekem még azt is hozzáfűzte, hogy ez a vígaszdíj, amiért az egyik rendőrkollégája az arcomba fröcskölt egy nagy adag sárt egy miniterepjáróval, amikor megmutatta, hogyan tud driftelni, miközben mi szálltunk ki az autóból az esőben.