Katalán István, a király hatvan méteren

2009.08.14. 16:38
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Nézni is rossz, hogy a kifeszített csillagos égbolt közepén emberek trükköznek egy óriási halhálóban. A katalán látványszínház, a La Fura dels Baus fellépése meghökkentett, de ez még sehol nincsen attól, amiben igazán jók. Minden este 11 órakor kezdenek a Színház- és táncsátorban.

Az 1979-ben Barcelonában alapított katalán csoport eddigi 2500 előadását hárommillió ember látta, és az 1992-es barcelonai olimpia megnyitóján is szerepeltek (mondjuk azt 500 millióan látták). Hosszú és nagy szerkezeteikkel lecövekeltek a Szigeten, hogy megmutassák az erdő üteme című darabjukat.

A kulturális programok egyre erősebbek a Szigeten, magyar és külföldi színházi programok mellett idén elhozták a híres látványszínházát is, ami akkora show, hogy sportcsarnokba való. Most a Sziget egy domboldali részét kapták meg egy hétre.

A hatvanméteres darut nagyon messziről is látni, és ahogy ágaskodik bele az éjszakába, még izgató is, mert elképzelni sem lehet, mit lehet azon csinálni. Pörögni, forogni, szerelmet vallani, meg szomorkodni, végül kifeszülni, ami a leglátványosabb része az estének.

Az előadás úgy kezdődik, mintha a katalán István, a királyt néznénk, óriási tömeg, a színészek félmeztelenül futkorásznak, füstgépek a maximumon, még valaki énekel is, de szerencsére nem Varga Miklós.

Nincsen színpad, nincsen határ színész és néző között, mivel a domb tetején fekve egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy fölöttem lóg le a daruról három ember, de egy hatalmas svenkeléssel elfordították, így az égben szerelmesen mozgó szereplők csendben átkerültek a Sziget másik pontjára szinte. De van-e történet? Mert mindenki repked, lángok gyúlnak, a daru emelkedik, jól néz ki minden, de mivel nem látni egyformán jól az egész területet, ezért tényleg csak a látvány marad. Ami nem baj, mert egyórás programnak a napi szigetezés bulizási nullfokán, mielőtt tényleg mindenki beindul, jó chill out-program.