A magyarok nem arrogánsak - Tricky-interjú

2009.08.15. 13:42 Módosítva: 2009.08.15. 14:20
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Tricky tagadja, hogy köze lenne a triphophoz, vagy legalábbis hülyeségnek tartja az elnevezést. Turnén magára főz, és a Nirvana számára az inspiráló. Interjú.

Magadnak főztél, ez szokásod, vagy egyszeri dolog?
Nem, mindig magamnak szoktam.

A műsorfüzet szerint először játszol itt.
Ez hülyeség, már vagy negyedjére. Csak fesztiválon eddig még itt nem voltunk. De ha más együttesekkel lépsz fel, az tök jó, az emberek nagyon lelkesek. Az ilyen helyek mint ez, vagy Moszkva, Lengyelország, nincsenek annyira elkényeztetve, nem olyan arrogánsak mint a nyugati országok. Imádom New Yorkot, Londont, de elég arrogánsak tudunk lenni, és túl sokat várunk, ahelyett, hogy csak jól éreznénk magunkat.

Tricky

Mennyire követed figyelemmel a térség zenei életét? Úgy mondják, mi vagyunk az ötezer triphop zenekar földje.
Igen, de eleve a triphop egy idióta jelző. Ettől függetlenül ha az emberek zenélnek, az nagyon egészséges. Nagyon pozitív. De arra nagyon kellene figyelni, hogy ne kategorizálják magukat. Érted, felírod magadra, hogy triphop zenész vagy, vagy drumandbass zenész vagy, aztán egyszer csak eltűnik szem elől a stílus, és eltűnsz vele te is. Szóval én mindenkit óva intek attól, hogy bármilyen zenei mozgalomhoz vagy stílushoz nagyon leragadjon. Mint művész, alkosd a sajátodat.

A triphopnak minden úgymond vezéralakja elhatárolódik az elnevezéstől és stílustól, de mégis a jelző benne van a köztudatban, és most mintha kezdené reneszánszát élni, ahogy a körforgás a kilencvenes évekhez ér. Mennyire tartod konstansnak azt a hangzást, amit léterehoztatok, nevezzük akkor mondjuk Bristol-soundnak?
Nehéz megmondani, de párhuzamba állítva például a manchesteri szcénával, szerintem nem annyira jelentős. Már sehol nincsenek azok a zenekarok, de hallod a legtöbbek zenéjében a nyomukat. Hallod bennük a Happy Mondayst, a Stone Rosest. Az emberekre hatnak bizonyos dolgok, de hogy végül is mi csapódik le egy nemzedékben, az nehezen kiszámítható.

Téged mi motiválna, ha most kezdenéd a pályafutásodat?
Hát, ha most lennék 20 éves, valószínűleg komoly gondban lennék. Most sokkal de sokkal könnyebb komoly bajba keveredni, mint régen. Valószínűleg azon lennék, hogy okosabban éljek, mint tettem akkor. Ez már tényleg nem vicc, őrület ami az utcákon megy. Angliában most a 18-19 évesek jó része lőfegyvert hord, ez régen nem így volt. Az öcsém például most 28 éves, de már 8 évet ült. Óvatosnak kell lenni.

De zenélnél?
Hogyne, egészen biztosan. De akkor is arra törekednék, hogy a saját hangomat adjam ki magamból.

Mi inspirálna? Mai zenekarok közül?
Nem sok minden, hogy őszinte legyek, elég unalmas számomra most a színtér. Nirvana, talán.

Azért az nem egy mostani zenekar.
Az igaz. De a szellemisége minden kezdő számára inspiráló lehet.