Szigetről Szigetre

2009.08.15. 17:37
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

A Sziget pénteki napján két zenekar is fellépett a messzi Ausztráliából. Mindketten már csütörtök este óta itt vannak, úgyhogy sikerült is megtapasztalniuk a fesztivál hangulatát, ezért már meg sem lepődtek, hogy a Jet-interjú közepén a sajtókonténerbe állított nagy teljesítményű lámpák egyike fogta magát és felrobbant.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Hamarosan itt az új lemezetek. Mit kell róla tudni? Eddig az első és a második album között elég nagy a különbség zeneileg.
Nic Cester (Jet): Azt mindenképpen, hogy augusztus 25-én jelenik meg, lehet, hogy ez itt nálatok más a dátum, de maximum egy-két nap eltérés van az országok között, úgyhogy lehet már visszaszámolni.

01

Az első és a második lemezetek stílusában sok különbség volt, most az új lemezhez tartozó első kislemez alapján mintha visszatértetek volna az  első album szellemiségéhez. Vagy csak ez az egy dal ilyen?
Nic Cester (Jet): Igen, ez újból egy rock&roll lemez lesz, kicsit zúzni akartunk, ezért, és a producerünk hatására is igazából inkább az első lemez mellé lehet ezt majd odaállítani. Most csak az volt a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a lemezfelvétel közben, és ez be is jött. Texasban vettük fel a lemezt, és közben nagyon jól szórakoztunk.

A Pendulum új lemezére viszont még jövő év elejéig várni kell.
Gareth McGrillen (Pendulum): Szeretnénk meglepetésvendégeket befogni a munkálatokba, például nagyon jó lenne együtt dolgozni Liam Howlettel a Prodigyből, az előző remixünk is nagyon jól sikerült amikor a Voodoo People-t gondoltuk újra, és azóta is jóban vagyunk, már várom a koncertet.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs


Ben Mount (Pendulum): Ez az első alkalom, hogy előttük lépünk fel zenekarral. Olyan volt már, hogy DJ settel nyomtuk, olyan is, hogy egy helyen, csak más színpadon, de ilyen még nem, úgyhogy nagyon várjuk már a bulit. Szeretjük ezeket az élő koncerteket, ahol 13 számítógép keveri egyszerre az élő zenészek játékát.
Gareth McGrillen (Pendulum): Szóval szeretnénk mindenhova befogni vendégeket zenélni, énekelni, és az a tervünk, hogy olyan arcokat, akiről nem is gondolnád, hogy egy ilyenben részt vennének, de még egyik sincs visszaigazolva, úgyhogy még titokban tartom a neveket.

Mi a helyzet Ausztráliában? Egyre több zenekar jut el onnan a globális zeneiparba.
Nic Cester (Jet): Mindig is jó zenekaraink voltak, de tény hogy mostanában egyre többet hallani ausztrál zenekarokról. Az a baj, hogy a mi szigetünk mindentől messze van, ezért egyfajta kis burokban élünk, ahonnan nehéz lehet kitörni, de a zenei élet mindig is nagyon jó volt felénk.
Gareth McGrillen (Pendulum): Ez egy nagyon vicces dolog, van úgy, hogy 10 évig semmi sem fut be onnan, aztán hirtelen egy évben több is, mint most amikor ott van nekünk a Presets, a Karnovool. Egyébként próbáljuk figyelmmel követni az Ausztrál zenekarok pályafutását.

Könnyű ott elindítani útjára egy zenekart?
Cameron Muncey (Jet): Nagyon. És ez egyre könyebb lesz évről-évre. Mondjuk nem tekintik úgy, hogy ez egy igazi foglalkozás, de például nekem otthon azt mondták a szüleim, hogy ameddig nem éhezem, és nem az utcán élek, addig csinálhatom. Az hogy ezzel körbeutazod a világod, és olyan helyekre jutsz el, ahova amúgy tutira nem, az a bónusz juttatás a szakmában.
Gareth McGrillen (Pendulum): Inkább nehéz. Maga a zenekar alapítása az természetesen nem, de már ahhoz is rengeteg pénz kell, hogy kikerülj az országból. Amiatt, hogy egy "eldugott szigeten" van, sokkal nehezebb bekerülni a világ körforgásába. Mi ezért is költöztünk át Angliába, ami bár szintén sziget, de se-perc alatt el lehet jutni bárhova, és a klub élet is ott a legpezsgőbb.

És ismeritek a másik ausztrál zenekart, ami ma fellép?
Cameron Muncey (Jet): Én nem, még sosem hallottam a Pendulumról, és most nem viccelek. Milyen zenét játszanak? Heavy metal?
Gareth McGrillen (Pendulum): A Jet nagyon jó zenekar, az egyik legismertebb otthon, és tényleg jó a zenéjük is.