Az idei utolsó magyar fesztivált a Holdon rendezték

2009.09.13. 15:44 Módosítva: 2009.09.13. 15:49
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Fezen
Székesfehérvár, szept. 10-12.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
3500 Ft
Bérlet
9000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel és jeggyel ingyenes
 

A taxis szerint az Auchanban van a fesztivál, gyanakszom, hogy talán rosszul tudja, de tényleg az Auchan elé kanyarodik, aztán elszáguld a Decathlon mellett, és megáll a helyi ipari park közepén. Székesfehérvár külsőn, az autópálya árnyékában vagyunk, de az is lehet, hogy a Holdon, mindenesetre holdi kőzetnek tűnnek az öklömnyi sziklák, amin gyalogolunk. Épp egy magassarkús csaj botladozik kifelé, élénken magyarázza a barátnőjének, hogy nincs mit tenni, haza kell menni a másik cipőért. Épp kiröhögném, amikor az egyik nagyobbacska holdi kőzeten hatalmasat taknyolok, pedig nem is ittam, a bokám kifacsarodik, csodás estének nézünk elébe.

A Fehérvári Zenei Napokat, a fesztiválszezon utolsó eseményén idén először rendezték az ipari parkban, mert a belvárosban, a Bregyó-közben lévő sportközpontot kinőtte a rendezvény, és a lakók idegeit pedig túlnőtte a zaj. A válság a Fezent is sújtja, idén nincs elektronikus sátor és a headlinerek is visszafogottak. A tüctücsátortól valószínűleg a válságtól függetlenül is megváltak volna idén a szervezők, mert tavaly a remek Andre Tannebergerre építették fel az egész programot, ő pedig nem jött el és azóta is pereskednek vele. Helyette tematikus sátor van, idén reggae, ska, hiphop és pop felé nyit a metál, alter, rock felől a fesztivál.

A várostól távol eső helyszín nehézségeit fesztiváljáratokkal enyhítik a rendezők, sikerrel, a buszok tömve járnak fel és alá, a belvárosi szórakozóhelyek üresek, mindenki az ipari parkban, a holdi kőzeten bolyong. Nem tudtuk megszeretni ezt a talajt, a teherautóknak biztos tökéletes, a fesztiválozóknak annál kevésbé: amikor egy részegebb illető elvágódik előttünk, az éles kövek miatt három helyen is vérezni kezd. Szerencsére csak kicsit.

A Fezen kicsi fesztiválként kezdte, de kinőtte magát, napi több tízezer látogató érkezik, sőt, sokan a szeptemberi időjárással dacolva sátoroznak is. Ebben az évben ráadásul szerencséjük volt, pénteken például az egész napi kellemetlen időjárást késő délutánra, a programok kezdetére, kellemes nyári meleg váltja fel.

A fesztiválozó közönség nagyja tizenéves, zárt sátrakban élvezi a műsort. Pénteken ideális az időjárás, hiphopeste van, na és persze Republic, akik viszont a 9 órás kezdéshez képes még fél 10-kor is a tök sötét nagyszínpadon muzsikálnak vagy beállnak, végülis nem várjuk ki a fényeket és a kezdést, inkább gyatra hangosítás mellett a Hősöket és Sub bass Szabit hallgatjuk a negyedházas Baumit sátorban. A gyros szuper finom, a Pál utcai fiúk is hozza a kötelezőt, ők még a Holdon is tömött sátornyi közönségszórakoztatásra képesek. Amikor másodszor facsarodik ki a bokám a holdkőzeten, taxiba vágjuk magunkat és a Auchan és Dechatlon érintésével elhagyjuk a fesztivál területét.