Rockkal és metállal indul a fesztiválszezon

2010.05.20. 15:36
Az Index fesztiválblogja

Évek óta idén először volt igazi tavasz, így a májusi fesztiválszervezők simán beleőszülhettek az afeletti aggódásukba, hogy elviszi-e az özönvíz a rendezvényüket. Az előrejelzések szerint a nehezén már túl vagyunk, viszont az egy hétig tartó égszakadást nagy valószínűséggel megérzi majd az is, aki a várpalotai Pannónia Fesztiválra látogat, meg az is, aki a Csillebércen megrendezésre kerülő Metalfestre. Azt viszont tapasztalatból mondjuk, hogy igazán felejthetetlenné az tesz egy fesztivált, amikor amiatt izgulunk, hogy a következő pillanatban magunk dobunk egy hátast a csokimasszaszerű sárban, vagy a mellettünk álló, sört lóbáló félrészeg rúgja ki a lábunkat, mielőtt fejünkre öntené maradék italát.

Tavaly sem volt jó idő a Pannónia Fesztiválon, mondhatni, akkor beköszöntött az ősz, ez viszont senkit nem érdekelt, vették a jegyeket, mintha ingyen adták volna. Mivel jelentős drágulás nem volt, csak a program lett színesebb, így simán benne van a várpalotai rendezvényben, hogy túlszárnyalja a 2009-es százezres látogatószámot. A koncertek már ma elkezdődnek olyan zenekarokkal, mint a hivatalosan is nyitószámnak kikiáltott Pannonia Allstars Ska Orcestra, de ma lesz a Tankcsapda, a Kiscsillag, a Vad Fruttik, az Akela, a Pokolgép, a Hősök is. Igazából a többi napot teljesen felesleges felsorolni, elég annyit elmondani, hogy szinte az összes jelentős, ma aktív magyar rock- vagy alternatív zenekar, esetleg elektro-előadó fellép a fesztivál négy napja alatt. A zenei programokon kívül lesz még pókersátor, vízifoci, strandröplabda, keresztrejtvényfejtés, tollaslabda, csocsó, karaoke & guitar hero, stand-up comedy, de akár a BL-döntőt is meg lehet nézni kivetítőn.

A másik hétvégi fesztivál csak a metálról szól, ugyanis idén először rendezik meg Magyarországon a Metalfestet, ami számos más európai országban is megjelenik. Ennek a lényege, hogy számos fellépő minden országban játszik majd az adott fesztiválon, de a szervezők helyi zenekarok sorát is meghívták. Nálunk ez a buli Csillebércen lesz a Szabadidő- és Ifjúsági Központban. Többek között fellép rajta a Lamb of God, a Nevermore, a Marduk, a Sonata Arctica, a Vader, a Hammerfall, a Sabaton, a Deicide, az Amon Amarth, a Korpiklaani, a Finntroll, a Deathstars, a Death Angel, a Brainstorme stb. Részletes programért klikk ide! A fesztiválon rendszeres dedikálás is lesz azoknak, akik vágynak ilyenre, plusz indul egy csatahajó is a Dunán a harci metált játszó Sabaton jóvoltából.

Mindkét fesztiválnál érdemes tudni, hogy pünkösd miatt a hétfő nem munkanap, így a vasárnapi éjszakába nyúló bulizást semmi nem tarthatja vissza.