Lovasi András Orfűn harcol a fesztiváljáért

2010.05.31. 10:05 Módosítva: 2010.05.31. 16:27
Az Index fesztiválblogja

Orfű egy csendes és gyönyörű hely Pécs mellett. Arról ismert, hogy itt lakik Lovasi András, aki csinált egy szimpatikus házi fesztivált a helyi kempingbe. Annyira jól sikerült, hogy idén már három is lesz belőle: egyet az EFOTT, egyet egy új, Alterego néven induló kft. szervez. Utóbbiak meghívták a Kiscsillagot fellépni, de Lovasiék nem mennek.

"Etikátlan pofátlanság Orfűn hasonló stílusú zenei fesztivált rendezni. Mi sem megyünk Sopronba még egy Voltot csinálni" - mondta megkeresésünkre Lovasi András, aki már harmadszor csinálja meg a Fishing On Orfűt. Szerinte egyszerűen először lemásolták az ötletét.

A Fishing On Orfű (FOO) ritka kellemes fesztivál volt, sőt közös táborozás. A sikert meglovagolva ugyanide hozták július 13-18. között az egyetemi vándorfesztivált, az EFOTT-ot, elsősorban azért, mert 2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa, így a támogatás miatt érthető a döntés. Fellép a Kispáltól a Tankcsapdán át a Quimbyig mindenki, aki ilyenkor szokott. Egyébként a Fishing On Orfű is az EKF-év hivatalos programja.

Kopipészt fesztiválszervezés

A Fishing On Orfű Alterfeszt rendezvénytől nevében alig különbőző, Alterego Fesztivált is rendeznek augusztus 23-26. között. A két szervezőcsapat kicsit összekapott, próbálják őket leültetni, hogy mindenkinek jó legyen. Az sokat elárul, hogy az új orfűi fesztiválon nem lép fel Lovasi egyik zenekara sem, sőt a holdudvarába tartozóak közül sem jeleztek vissza.

Az Alterego szlogenjével és fellépőivel is követi a FOO-t, sőt a Lovasi-Rátgéber páros által kitalált szörnyvadászatot is másolják hódvadászatként. Meglepőek az egyezések: még a házirendet is átvették a honlapjukról. "Akkor borult ki a bili, amikor a honlapunk tartalmát is lemásolták" - utalt a fordulópontra Lovasi.

A Panoráma kempinget üzemeltető Gonda Tibort néhány hónapja még azzal keresték meg, hogy hiphop és dance témában szerveznek sokkal bulizósabb, diszkósabb fesztivált, és ezzel nem is lett volna probléma, mivel más a célcsoport. A tematika közben megváltozott, alternatív zenei fesztivált igyekeznek gründolni, legalábbis a név, az Alterego ezt sugallja, kissé hamisan: "Nem a zene lesz alternatív, hanem a fesztivál lesz önmegvalósító" - mondta Héjj Rebeka sajtófőnök, aki elárulta, hogy több helyszínt, így Balatonaligát és Csepelt is megnézték, de erre esett a választásuk.

Csak egy maradhat

Lovasi, aki elmondta, hogy az ő headlinereiket is megkeresték sorra, és a zenekarokat alku nélkül veszik meg. Ez erős kezdés ahhoz képest, hogy a FOO első évében annyira nem volt pénzük Lovasiéknak, hogy minden zenekarral külön alkudoztak. "Megmondtam a FOO-n fellépő zenekaroknak, hogy választhatnak a kettő között, de azt nem szeretném, ha mindkettőn fellépnének" - mondta Lovasi.

Az alteregósok saját elmondása szerint járták a fesztiválokat, és most "minden hibát ki akarnak küszöbölni, lesznek napközbeni programok, játékok és újdonságok is". Ennyit tudtunk meg eddig, mert a honlapról csak az derült ki, hogy Bagi és Nacsa fellép. Egyébként lesz kulturális program, szexuális felvilágosítás, póker, bmx és diszkó is.

"Most azon dolgozunk, hogy a két fesztivál szervezői leüljenek egymással beszélni a profiltisztításról" - mondta a kempinget vezető Gonda. Szerinte is jobb lenne, ha jobban különböznének egymástól a rendezvények. A headlinerek között megtalálható az Irigy Hónaljmirigy,  a Nemjuci (tárgyalás alatt, még nem szerződtek le), Galla Miklós és a Rómeó vérzik. A dombóvári fesztiválszervező cégnek ez az első projektje. "Két külföldi, nagyon hallgatott zenekarral is tárgyalásokat folytatunk" - mondta az Alterego főszervezője, Tóth András, ami elég későinek tűnik, de ők bíznak a sikerben. Neveket nem árultak el. "A Fishing On Orfű kisebb tábort megmozgató, családias fesztivál, eléggé különbözik a miénktől" - mondta Héjj.

Hiphopból az alternatívon át az Irigy Hónaljmirigyig

Az Alterego telefonos megkeresésemre először lecsekkolt, hogy valóban az vagyok, akinek mondom magam, de miután kiderült, hogy ez nem kamuriport, Tóth András elárulta, nagyon sok rosszakarójuk van. A Lovasi Andrással folytatott beszélgetéseikről semmit nem akartak mondani: "A FOO-val mondhatni történt megbeszélés, de részleteket nem szeretnék erről mondani."

"Feleslegesen rontjuk egymás piaci helyzetét, bár nagy kárt nem okoznak nekünk" - mondta Lovasi. Szerinte ahogy az EFOTT is meg tudta őket keresni, hogy mit szólnának a vándorfesztivál Orfűre hozásához, úgy ez az Alteregótól is elvárható lett volna: "Minket nem kerestek meg, mert a sajtósuk szerint nem találták az elérhetőségünket".

Tavaly és idén 5 millió forintot raktak a FOO-ba, hogy színpadilag és tehnikailag jó legyen, ezért szóbeli vétójoga mindenképpen van az énekes-szervezőnek, hogy ki használja a cuccát, illetve, hogy a profiltisztaság megmaradjon.

Tavaly 12 ezren voltak a FOO-n, idén 15 ezret várnak, összesen hatezer vendégéjszakát könyveltek el csak a kempingben. A településen minden kiadó magánszállást foglalt volt, ami a turizmusból élő Orfűnek hatalmas bevételt jelent. Az EFOTT-ra napi 8-12 ezer embert, összesen 50-60 ezret várnak, ami a település számára 2-300 millió forintos bevétel.