Több százan játsszák majd együtt a Hey Joe-t

2010.06.19. 13:53
Az Index fesztiválblogja
Másodszor rendezik meg a Thanks Jimi Fesztivált Budapesten az egykori legendás amerikai gitáros, a negyven évvel ezelőtt elhunyt Jimi Hendrix emlékére. Hétfőn a Petőfi Csarnokban több száz gitáros együtt adja elő a Hey Joe című dalt.

A napjainkra nemzetközivé vált fesztivál ötletgazdája Leszek Cichonski, az egyik legnépszerűbb lengyel bluesgitáros, aki ellátogat a hétfői budapesti rendezvényre is. Először 2003-ban Wroclaw főterén csináltak ilyen rendezvényt, akkor 588 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix Hey Joe című számát. A tett bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, és Wroclawban idén már több mint hétezren gitároztak együtt 30 ezer néző előtt.

Az elmúlt években csatlakozott a kezdeményezéshez és Hendrix-fesztivált rendezett többek között Detroit, Chicago és New York. Budapesten tavaly tartottak először Thanks Jimi Fesztivált és Győrött is rendeztek már ilyen eseményt.

A hétfői egész napos budapesti eseményen mintegy húsz zenekar ad koncertet, köztük az Üllői Úti Fuck, a Blind Myself, a Maszkura és a Tücsökraj, valamint az ef Zámbó Happy Dead Band. A várhatóan több száz fellépő gitáros a délutáni főpróbát követően este hétkor játssza el a Hey Joe-t. Ezen az előadáson bárki részt vehet, aki visz magával egy gitárt és előzőleg regisztrálja magát.