A hardcore keresztapja – rock a Volton

2010.06.28. 08:06
Az Index fesztiválblogja

A Volt fesztivál soha nem arról volt híres, hogy elözönlené a sok rock- vagy metálzenekar. Egy-egy híresebb csapat mindig felbukkan, de azokat is olyan szerencsétlenül helyezik el a programban, hogy kevés közük van az előttük, vagy utánuk játszó, általában magyar alternatív zenekarhoz, így a teljes közönségcsere általában garantált. Magyarok közül több zenekar szokott lenni, így idén is láthatunk Sopronban olyan csapatokat június 30. és július. 3 között, mint az Óriás, a Fish! vagy a Turbo. Sőt lesz egy színpad, ahol szinte csak kemény zenekarok lépnek fel, olyanok, mint az Ossian, a Moby Dick, a Blind Myslef, a Road, a Subscribe, az Isten Háta Mögött, a Depresszió. A műfajhoz kapcsolódik még az első napos rocklegendás nagyszínpad, ahol az Omega ad exkluzív műsort a Tankcsapda előtt, de fellép itt a harmincéves Edda, illetve a Deák Bill Blues Band is. Azt nem tudjuk, hogy kerül ide a Magna Cum Laude, amely se nem rockzenekar, se nem legenda, de felvezetésnek biztos jó lesz.

Agnostic Front
Agnostic Front

Külföldi rock- és metálzenekarok szempontjából gyászos a helyzet idén is. Legutóbb megemlítettük Billy Idolt, ide is beillik, rajta kívül  csupán két olyan csapat van, amely passzol ebbe a kategóriába. Az egyik az Agnostic Front, amelyet szokás a hardcore keresztapjainak is tekinteni, ami ha a korukat nézzük, simán igaz lehet, már 1980-ban is ott pózoltak színpadon a New York-i klubokban. Korai lemezeik klasszikusnak tekinthetők, de a kilencvenes évek második felében is tettek le szórakoztató produktumot az asztalra. Aki látni akar egy hamisítatlan New York-i, melldöngetős hardcore zenekart az semmiképpen se hagyja ki az koncertet, sőt, akár arra is fényt deríthet, igaz-e az a legenda, hogy Vinnie Stigma gitáros csak egy bedugatlan vagy elnémított hangszerrel ugrál a színpadon.

A másik fehér holló a Soulfly lesz, amely Péterfy Bori, valamint a Kispál és a Borz közé szorult a nagyszínpadon. Max Cavalera már évek óta arról beszél, hogy újjá szeretné alakítani a klasszikus Sepulturát, de mivel ez még mindig nem történt meg, be kell érnünk a Cavalera Conspiracyval, illetve a Soulflyjal, amely nemrég adta ki a hetedik stúdiólemezét, ezt Sopronban vélhetőleg be is mutatják a régi klasszikusok mellett.

Soulfly
Soulfly

Amit a Sepultura elkezdett az utolsó (majdnem) eredeti felállású, Roots lemezén, azt a Soulfly a ma napig folytatja. Nyomja ezt a törzsi groove-os metált, ami leginkább koncerten üt, úgyhogy simán lehet Bori után egy kicsit ugrálni levezetésképpen, vagy mondjuk rákészülni a Kispál voltos búcsújára egy kis lökdösődéssel.