Mit csináljunk a Volton napközben?

2010.07.01. 07:12
Az Index fesztiválblogja

Fesztiválokon az esti koncertekig általában vagy az előző este szerzett harctéri sebek nyalogatásával vagy céltalan lődörgéssel telik az idő. Sopronban ez utóbbi vétkes pazarlás: sok jó látnivaló és program van a fesztiválon kívül is.

Például ott van mindjárt az erdő, ami jóval sűrűbb és vadregényesebb, mint a Normafa környéke – főleg azok a részek, ahol még ősfenyves áll. Ha a Voltról kimegy az ember a Lővér körútra, és balra indul (jobbra lejut a városba), hamarosan a rövidke Várisi utcához ér, aminek a végén a Lövér szálló áll. Ez jó kiindulópont bármihez: egyrészt innen indul a városba az 1-es és a 2-es busz, másrészt több erdei út is itt kezdődik. Például a Ciklámen tanösvény, ami több mint 8 kilométer hosszú, de rövidebb séta is élmény rajta, az ösvényen táblák mutatják be az erdő élővilágát. A szállótól indul egy erdei tornapálya is, amin hamar a nemrég felújított sípálya aljához lehet érni. Ez kicsit meredek, de ha megmássza az ember, a Dalos hegy tetejére, illetve a tévétorony aljához jut. Erre ugyan nem lehet felmenni, de nem messze tőle van a Károly-kilátó, ahonnan az egész környéket jól belátni. A kilátóhoz egyébként több út vezet máshonnan is, a turistajelzések közül a zöld háromszög, a sárga háromszög és a kék háromszög is oda visz.

Aki nem akar magaslatokon kaptatni, ne forduljon be a Várisira, a Lővér körúton menjen csak tovább (egyébként arrafelé van a körúton egy isteni fagyizó), amíg egy nagy kupolához nem ér. Ez a Csik Ferenc uszoda (1-es busszal is megközelíthető), ezzel szemben indul a zöld jelzés, amin pár perc alatt, különösebb emelkedők nélkül el lehet jutni egy kőfejtőhöz, majd a Deák kút nevű árnyas pihenőhelyhez – ez utóbbi a helyi evangélikus líceum ballagásának egyik állomása, szóval lakkcipőben, matrózblúzban is megközelíthető.


View Larger Map

Aki csobbanna, legközelebb az említett uszodában teheti meg, a Fertő-tó pedig kocsival 20-25 perc, de busszal is elérhető – az 1-essel, 2-essel vagy a 12-essel be kell menni a buszpályaudvarig, onnan indul egy helyközi járat Fertőrákoson keresztül, ez is lent van fél óra alatt (itt egy menetrend). Illetve a tó felé félúton van a Tómalom nevű fürdőhely, oda a 6-os helyi járat visz.

Bár a Fő tér éppen fel van túra, a történelmi óváros utcáin (ide nem lehet kocsival behajtani) jókat lehet mászkálni, a kocsmák közül a Gyógygödör pedig már lassan olyan történelmi nevezetesség, mint a Tűztorony vagy a belváros templomai. Aki olthatatlan vágyat érez, hogy múzeumba menjen, a Fő téren talál néhányat, például az újkori polgárok életét bemutató Storno- és Fabricius-házat vagy a római kori kőtárat, ahol három istenszobor áll. A Fő téren kihagyhatatlan még a bányászati múzeum, páratlan gyűjteménye van nem csak a környék bányászmúltjáról.

És ha már bányászat: a környékbeli falvak közül Brennbergbánya a legérdekesebb. Kocsival 15-20 perc, de a 3-as busz is oda visz a buszpályaudvarról. Hangulatos, eldugott kis település közvetlenül a határ mellett, egykor a feketeszén-bányászat központja volt Magyarországon. Ennek megfelelően a falunak saját bányászmúzeuma van, és néhány egykori tárna helyét is meg lehet nézni errefelé, de van, amelyikhez már át kell sétálni a határon. A falu nevezetessége még a világ legőszintébb épülete, a kocsmával egybeépített templom, illetve egy félbehagyott bányavágat, ami Szálasi utolsó bunkere volt, mielőtt elhagyta az országot.