A mi zenénknek térre van szüksége

2010.07.02. 19:02
Az Index fesztiválblogja

A francia Air tavaly a Petőfi Csarnokban koncertezett, most viszont Sopronban töltötték meg az egyik kisebbik színpad nézőterét. Mint kiderült, a szabadteret jobban is szeretik a bezárt csarnokoknál.

Elég különleges hangulatú a zenétek, szerintetek működik egy ilyen fesztiválon is?

Igen, mert a mi zenénknek térre van szüksége. Minél nagyobb a tér, annál jobban tud érvényesülni, ráadásul a természet közelsége is pozitívan hat a zenénk atmoszférájára.

Az ehhez hasonló eklektikusabb zenei műfajokat felsorakoztató fesztiválok mellett felléptek kimondottan jazzfesztiválokon is. Melyik közegben érzitek magatokat otthonosabban?

Igazából nem tudunk választani, az összesnek van varázsa, még az esős, hideg, saras angliai fesztiváloknak is. Egy dolog van, amit kimondottan szeretünk, és ami miatt egy koncert közelebb áll a szívünkhöz, mégpedig, ha éjjel játszhatunk. Akkor olyan érzése van az embernek, főleg a hatalmas tér miatt, hogy bármilyen varázslat megtörténhet.

A zenétek nagyon vizuális. Amikor írjátok a dalokat, láttok magatok előtt konkrét képeket?

Igazából nem képeket látunk, hanem sokkal inkább érzéseket, hangulatokat.

Az min múlik, hogy angol vagy francia nyelvű szöveg kerül ezekhez az érzésekhez?

A harmóniák, dallamok elárulják, hogy milyen szöveg kell rá, hiszen a mondanivaló is nagyon fontos, passzolnia kell a zenéhez. Szerintem a francia nyelv egyfajta mélységet és súlyt ad az egésznek. Egyébként sokan nem gondolnák, de nekünk sokkal bonyolultabb francia szövegeket írni. Az angol kicsit olyan, mint egy reklám. Néhány szó, ami nagyon fogós, figyelemfelhívó, ezzel szemben a francia dalok pedig inkább költemények.

Dolgoztatok sok filmzenén is, csinálnátok ilyet a jövőben is?

Nyitottak vagyunk, mert szerettünk filmzenéket írni. Egyelőre nincs felkérésünk újabb filmekre, de ha jön egy lehetőség, mindenképpen megfontoljuk. Érdekes és inspiratív munkák ezek.

Milyen most a francia zenei színtér, ti mennyire folytok bele?

Nem nagyon, nem igazán hallgatunk francia zenéket, inkább a nemzetközi színteret részesítjük előnyben, de azzal tisztában vagyunk, hogy a zenekarok egyre jobban kezdenek feltörni, és Európa más területein is nagy népszerűségnek örvendenek. Mellesleg a francia kultúra más elemeiért, mint a költészet, a festészet, az építészet, teljesen odavagyunk.